URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2016, 20:32

Oraş inert: Protestul contra senatorilor care l-au salvat de DNA pe Gabriel Oprea a strâns la Oradea doar o mână de oameni (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mulţi, dar educaţi şi informaţi. Aşa se consideră cei vreo 25 de orădeni care au lăsat deoparte comoditatea, participând joi seară la un protest împotriva felului în care Senatul l-a scăpat de ancheta DNA pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, învinuit pentru moartea, acum un an, a poliţistului Bogdan Gigină.

Virtual - real

"Acum 25 de ani, când nu existau telefoane mobile şi Facebook, ne adunam câteva sute de oameni să protestăm împotriva clasei politice. Acum totul, la noi, se opreşte pe Facebook. Oare de ce s-a putut mobiliza Primăvara Arabă pe Facebook, dar la noi totul se opreşte în virtual?", se întreba unul dintre "veteranii" protestelor desfăşurate la Oradea în ultimul sfert de secol, Nicolae Moranciu, cel care a ajuns primul, joi seară, în Parcul 1 Decembrie.

Nimeni n-a răspuns, cert e că "ediţia orădeană" a protestului a fost iniţiată pe Facebook, unde trei tineri - Dorin Ionuţ Matei, Sebastian Duma şi Cristian Clăpan - au şi creat anume pentru acest eveniment pagina "Oradea: Oprea este protejat, vrem sa fie cercetat!".

"Vi s-a făcut puţin greaţă?"

Conform anunţului postat în prima parte a zilei, orădenii erau invitaţi să ia parte la un "protest spontan" împotriva actualei clase politice, "mai cu seamă împotriva lui Gabriel Oprea şi a acelor senatori şi parlamentari care l-au făcut scăpat din mâna justiţiei (...) în urma votului din Senat de luni, 19 septembrie".

Iniţiatorii precizau că "ieşim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi nu-şi mai pot cere singuri dreptatea", amintind că "poliţistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului", cel acuzat de ucidere de culpă, fostul vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea, fiind scăpat prin votul secret al senatorilor, care s-au opus începerii urmăririi penale. "Vi s-a făcut puţin greaţă după votul de luni din Senat?", se întrebau iniţiatorii protestului.

"Marş la Tribunal, general penal!"

Pe Facebook, s-au arătat "interesaţi" vreo 100 de orădeni, cam 60 au răspuns că "participă", dar în Parcul 1 Decembrie au ajuns nu mai mult de 25.

Unul dintre ei, Nicolae Bonchiş, a adus un steag tricolor cu gaura în mijloc, unde cândva era stema RSR, iar alţii au avut ca recuzită coli A4 pe care au printat mesaje precum "Marş la Tribunal, general penal!", "Oprea, te iubim, că ca tine nu găsim", "Imunitate pentru declaraţii politice, nu pentru furt, viol, ucidere din culpă sau omor!", "OOOOprea de tot!" şi "Oprea este protejat, vrem să fie cercetat!", în timp ce trei protestatari au afişat fotografia poliţistului Bogdan Gigină.

"Vrem să-l ajutăm să ajungă la proces"

Explicând că, deşi au anunţat un "protest spontan", au cerut şi obţinut autorizaţie de protest, alegând ca loc de desfăşurare Parcul 1 Decembrie pe de o parte fiindcă în anii trecuţi tot aici au avut loc proteste, iar pe de alta deoarece "în Piaţa Unirii se pregătesc sărbătorile de toamnă", participanţii şi-au spus opiniile fără a scanda sloganuri, ci dezbătând între ei şi cu cei doi jurnalişti prezenţi.

"Noi suntem susţinătorii familiei lui Bogdan Gigină şi vrem să-l ajutăm pe domnul Oprea să ajungă la proces cât mai repede, unde judecătorul va cântări atât probele acuzării, cât şi ale apărării", a spus unul dintre protestatari.

Întrebaţi dacă au încredere că Gabriel Oprea va demisiona, aşa cum ar fi dat de înţeles după ce miercuri seară se apărase la Antena 3 susţinând că de fapt nici nu le-ar fi cerut colegilor senatori să-l apere prin vot, oamenii au răspuns că, evident, nu. "E un tertip, o înşelătorie, Oprea s-a blindat deja cu votul din Senat, care a oprit urmărirea penală. Încearcă să păcălească opinia publică, pentru că aceasta nu ştie că DNA nu mai poate cere alt vot decât dacă ar prezenta noi probe, ceea ce în cazul unui accident rutier este aproape imposibil", a spus un tânăr.

"Vrem transparenţă"

"Vrem să aflăm în ce misiuni se plimba zilnic în mare viteză, cu limuzina plătită din bani publici şi cu girofar", "vrem decodarea mesajului că el reprezintă interesul naţional", "vrem desfiinţarea tuturor imunităţilor parlamentare, altele decât cele pentru declaraţiile politice din Parlament", "vrem vot deschis, vrem transparenţă, pentru că parlamentarii trebuie să ne reprezinte pe noi, nu să-şi reprezinte interesele lor, iar cetăţenii au dreptul să ştie cum au votat aleşii lor", "vrem transparenţă şi în achiziţiile publice, căci vedem cum un procuror DNA este judecat de CSM pentru că a declasificat achiziţiile de la serviciul secret al Internelor, prin care banii pentru acţiuni operative ajungeau în posesia şefilor", au spus protestatarii.

Oamenii au comentat şi modul deplorabil în care Oprea se exprimă, deşi este ditamai general cu patru stele şi doctor în ştiinţe militare, cerând pedepsirea plagiatorilor şi depolitizarea învăţământului: "Nu reuşeşte să lege două vorbe, ştim cu toţii cum a ajuns doctor şi general cu patru stele. România a ajuns să aibă 1.700 de generali, mai mulţi decât orice ţară din Europa. În ce războaie au luptat ei în ultimii 60 de ani? Ce lucrare de doctorat a scris Oprea? Pentru asta îi putem mulţumi doamnei Ecaterina Andronescu (n.r. – fost ministru PSD al Educaţiei, acum preşedintele comisiei pentru educaţie din Senat), care şi acum se opune desfăşurării concursurilor pentru directorii de şcoli, să rămână toţi cei de la PSD".

Unul manager de hotel, altul inginer, altul constructor, altul auditor, altul student - orădenii care au participat la protest au spus că, în pofida inerţiei generale a societăţii, ei sunt convinşi că "oricine e luptător nu stă acasă", şi s-au despărţit asigurându-se că, la nevoie, vor ieşi la o nouă manifestaţie. Chiar şi aşa, puţini şi săraci în "like"-uri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@moise
Omule, traieste in prezent, trecutul nu-l poti intoarce, poti invata din el, desi nu-i cazul tau. Ma mir ca nu m-ai intrebat de ce n-am protestat cand l-au asasinat pe Burebista! In partea a doua ti-ai mai revenit. Asa-i, clasa noastra politica de la toate nivelurile, indiferent de partid este in proportie de 99,99% alcatuita din pegra societatii, din ce are neamul asta mai toxic.
Postat 23 Septembrie 2016, 14:16 de pinonel
@TSD si pinonel
pinonel, il concurezi pe TSD la demagogie si gargara fara rost la adresa conducerii primariei. Cand a condus petru filip cu gasca lui, nu ai iesit, conducerea judetului face lucruri bune, de nu iesi, asa e? TSD, ti-ai facut rost de un ucenic ce te va intrece in curand. Sa revenim la subiect, oprea e unul dintre din cei ce reprezinta politica romaneasca: corupt, hot, mincinos, plagiator, nesimtit. Dar, in cazul nefericitului accident al politistului, oprea are doar un rol moral, dar trebuie inculpat pentru abuz in serviciu, si nu pentru ucidere din culpa. Bineinteles ca procurorii si judecatorii (care vor din nou pensii si salarii speciale) il vor incadra gresit, va fi declarat nevinovat si iata o noua vitorie a clasei politice si o infrangere a societatii romanesti. Totusi, faptul ca senatul nu a fost de acord cu urmarirea lui penala sper sa trezeasca romanii sa mearga la vot in decembrie sa schimbe clica din fruntea tarii.
Postat 23 Septembrie 2016, 12:48 de moise
@TDS
Uite un subiect in care suntem pe aceeasi lungime de unda. In opinia mea, Oprea reprezinta tot ce a creat mai hidos politica de tip dambovitean in ultimii 26 de ani. Arogant, prost, grandoman, ticalos, de o imbecilitate ce frizeaza cele mai inalte puncte ale ridicolului. Dar opinia mea, sau daca vreti opiniile personale ale mai multor cetateni, nu sunt argumente juridice si un om trebuie condamnat pentru fapte reale, dovedite si probate in fata instantelor si nu pentru fabulatii propagandistice. Oprea poate fi condamnat pentru o gramada de alte chestii, coruptie, foloase necuvenite, etc. Problema este ca acestea trebuiesc probate in fata instantelor de judecata, iar procurorii statului de drept(i) sunt incapabili de asa ceva. Asa ca, oradenii care n-au iesit la protest pot fi considerati inteligenti (asta daca n-as sti ca foarte multi dintre cei care n-au iesit au facut-o din acelasi motiv ca si in cazul referendumurilor, din nepasare. Refuz sa ma "duc" dupa fenta, ca un tampit. Refuz sa musc "momeala" propagandistica aruncata de servicii, cu scopul de a-si impune preferintele in jocul electoral. Sunt anti-PSD-ist convins si nimeni nu ma va putea determina sa-mi schimb parerea, dar nici nu pot sa fiu de acord cu toata mascarada anti-coruptie pusa in scena.
Postat 23 Septembrie 2016, 10:05 de User anonimizat
Nu oras inert, oradeni multi si pr*sti!
N-au iesit oradenii in strada iarna trecuta cand birtinezul, braileanu si alte vinituri i-au tinut in frig, fara apa calda (uneori si fara apa rece!).... N-au protestat la birurile nesimtite, n-au protestat in vara la marirea pretului Gca-ei, imediat DUPA alegeri si DUPA pornirea avionului.... Sa vedem la iarna ce vor face cand vor veni facturile la incalzire! P.S. florin ciucas Nici astea nu-s motive sa-l luam de urechi pe derbedeu?!
Postat 23 Septembrie 2016, 05:43 de pinonel
Asa! si?
Si daca ieseau oradenii ce schimbau? Au iesit la revolutie pentru o viata mai buna si si-au "primit-o" de nu o mai pot duce. Au iesit in strada dupa cazul Colectiv si s-au ales cu alt guvern condus de aceeasi hoti. Au sustinut tacit protestarii RCA si s-au ales cu garantii ca nu doar ca se vor scumpi asigurarile din nou dar vor fi recuperate si pagubele tot pe seama muritorilor de rand. Asa ca la ce v-ati asteptat? Adica autoritatile "nu se pot atinge" de acest neicanimeni dar o sa rezolvam noi ceva de aici din Oradea.. Hai sa fim realisti..
Postat 23 Septembrie 2016, 01:15 de User anonimizat
DNA???
Abia aștept să îl văd pe Oprea în pușcărie!!! Totuși de unde și până unde DNA se ocupă de acuzații de omor fie el și din culpă? DNA parcă se ocupă de fapte de corupție și nu de fapte de omor de aceste infracțiuni ocupându-se parchetul general! Acuzația de omor din culpă în acest caz este ilară pentru că nu am mai auzit în viața mea ca un pasager aflat pe bancheta din spate al unui automobil să fie vinovat de moartea unui motociclist aflat la mare distanță în fața lui! Oprea poate și trebuie să fie acuzat de abuz în funcție și poate fi acuzat ca autor moral al accidentului dar pentru omor din culpă trebuie să fie acuzați cei care au săpat groapa și nu au semnalizat-o corespunzător!
Postat 22 Septembrie 2016, 23:13 de Adrian1965
Mon General..
Nu va suparati, astia-s generalii nostri ?! S-avem pardon..
Postat 22 Septembrie 2016, 21:45 de Iness
OPREA, OUT! DAR NU PENTRU O INCADRARE ABERANTA
Autor moral? Posibil ! Dar ucidere din culpa, IN VECI! Il apar pe Oprea? Cu parul coafat la milimetru? Cu sprancenele alea tembele? Nu! Protectorul ( unul din ei ) firmei IMPACT in Ilfov? Valeu, NU ! Comentez INCADRAREA! NU ESTE UCIDERE DIN CULPA
Postat 22 Septembrie 2016, 21:07 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON