URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2015, 12:45

Orădenii au dat mână cu mână şi au sărbătorit Unirea Mică (FOTO/VIDEO)

Unirea Principatelor Române, înfăptuită pe 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorită sâmbătă dimineaţa la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, unde s-au strâns peste 200 de orădeni pentru a urmări festivităţile.

Acestea au început cu intonarea imnului naţional şi au continuat cu o alocuţiune rostită de istoricul Viorel Faur, care le-a explicat celor prezenţi contextul în care, în 1859, Moldova şi Ţara Românească au format un singur stat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor.

"Românilor le trebuie conducători energici, căci altfel îşi fac de cap", a spus Viorel Faur spunând că Alexandru Ioan Cuza a fost astfel cel mai potrivit om care putea fi propus pentru o asemenea responsabilitate.

Unirea a fost, însă, un proces complex şi de durată, început în 1848 prin realizarea uniunii vamale, în timpul domnitorilor Mihail Sturdza (Moldova) şi Gheorghe Bibescu (Ţara Românească). Apoi, unificarea parlamentelor şi guvernelor a avut loc însă abia în 1862, iar ulterior tânărul stat român a fost consolidat prin adoptarea primei Constituţii, în 1866, după aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În acelaşi an statul a căpătat denumirea actuală, România, care şi-a cucerit independenţa în 1877, fiind modernizat pe întreaga domnie a Regelui Carol I.

Discursul istoricului a fost urmat de cel al prefectului Claudiu Pop, care a subliniat faptul că 24 ianuarie este un moment de sărbătoare. "Atunci s-a împlinit un vis, un ideal, pe care poporul nostru îl nutrea dintotdeauna, fiindcă unirea a fost visul tuturor românilor", a spus prefectul.

La festivităţi au asistat şi primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, senatorul PNL Gavrilă Ghilea, deputatul PSD Sonia Drăghici, şefa de cabinet a prefectului, Claudia Timofte, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii locale ale Ministerului Apărării Naţionale. Au lipsit de la ceremonie, în schimb, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, instituţia fiind reprezentată de directorul economic Dimitrie Muscă.

După un ceremonial de depunere de coroane, orădenii prezenţi au urmărit defilarea Gărzii de Onoare şi, apoi, un recital al corului Liceului de Artă, care a interpretat cântece patriotice, inclusiv Hora Unirii.

Hora propriu-zisă a fost pornită de tinerii dansatori ai Ansamblului Bihorul, iar apoi în ea au fost invitaţi să se prindă toţi orădenii doritori să serbeze unirea. Între cei care au răspuns invitaţie s-a numărat şi prefectul Claudiu Pop, de altfel singurul şef de instituţie publică care s-a încins în horă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
replica II la @Valhalla =Asguard
BAH intelijentule norocit @Valhalla -Asgard eminentza cenusie ca si Stephe Hawking in carucior cu rotile cu creierul imbibat cu multa stiinta,NU te-am insultat cu nimic exceptand adjectivul ` NIMICULE ` ca asta esti un mare NIMIC cu nick name-ul V-A din care Nu se intelege nimic si nu defineste omul , omul un mare NIMIC @Valhalla -Asguard !:))=))SICTIR bah @Valhalla -Asgard !:))=)).Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 27 Ianuarie 2015, 08:10 de Romanul_Simplu
@romanul simplu
Bai nenorocit semianalfabet, esti prost de bubui. Da-te dracului de jegos imputzit, agresiv. Pune mana pe carte idiotule, pt ca esti o rusine.
Postat 27 Ianuarie 2015, 05:56 de Valhalla-Asgard
Replica decenta la @Valhalla -Asgard
Sa-ti raspund decent la insulte asta cu nick name-ul care este un mare NIMIC @ Valhalla-Asgard!:))=)) Bah nimicule @Valhalla -Asgard sa stii ca ADEVARUL si DREPTATEA spusa in fatza omului ca sa-l cunoasca supara omul , da NU stiu cum te-ai suparat pe mine @Romanul Simplu un roman simplu sarac si cinstit ca si Ion Iliescu presedinte de onoare al PSD ,tu nimicule @V-A care nici nume romanesc NU ai!:))=)) Bah nimicule V-A ai fost acolo in Piata Uniri? Daca nu ai fost NU comenta!@Romanul-Simplu a fost acolo printre cei din PSD!:))=))Dreptul la replica la opinii si idei este scris si garantat in constitutia din ROMANIA . `mana pe carte ` DADA! Pe cartea de joc , 21, cruce , poker , etc .(...) @V-A iti repet scriu ADEVAR si DREPTATE care supara pe multa lume (din PSD). BAH inteligentule (...) i-a de aci un citat ` Cel mai mare dusman al cunoasteri NU este ignoranta ,ci impresia ca stii totul`! Bah nimicule ` omul nedusmanit este un nimeni ! SICTIR da-te dreacu!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 26 Ianuarie 2015, 20:52 de Romanul_Simplu
Unirea face puterea !
Sincere felicitari si urari de bine tuturor celor care ganditi si simtiti romaneste!
Postat 26 Ianuarie 2015, 01:17 de Control_Room
@romanul simplu
Lasand gluma la o parte, intr-un fel esti de inteles. Asa e cand tot trogloditul are drept sa comenteze... Mana pe carte (si pe cea de istorie), pt ca nu esti decat un tub digestiv ambulant, si cam atat... E putin, si mai ai si tupeul sa te lansezi in tot felul de contre si comentarii. Bai, sfertodoctule, noi romanii avem o vorba: "Nimeni nu poate sa te faca mai tare de rusine decat poti sa te faci tu insuti".
Postat 25 Ianuarie 2015, 22:24 de Valhalla-Asgard
@romanul simplu
:) cand ai fost treaz ultima oara ? nu-ti mai aduci aminte nici tu, alambicatule.
Postat 25 Ianuarie 2015, 22:16 de Valhalla-Asgard
Replica la @Grigore
Bah @Grigore ai fost acolo in Piata Uniri? Noah daca Nu ai fost acolo si NU stii despre ce este vorba nu comenta ca si proasta in targ!:))=))BAH @Grigore da banii inapoi la aia care te-au pus ca sa scrii ceea ce ai scris!:))=)) BAH@Grigore postac de partid PeSzeDe Bihor explica-mi si mie unui roman simplu bihorean @Romanul Simplu cum ` reprezinta `24 ianuarie Romanii din Oradea`? Lass sa-mi fie mie ciuda ca scriu ADEVARUL si DREPTATEA care supara pe multa lume !Bah @Grigore Nu am descoperit ` gaura la macaroane ` da tu mai taie-ti macaroana la gaura ... asta sa nu te injur de mama!:))=)) Acesta este opinia lui Romanu_Simplu.
Postat 25 Ianuarie 2015, 15:06 de Romanul_Simplu
Auleu...
24Ianuarie reprezinta Romanii din Oradea!In ciuda opiniei unuia ce a descoperit gaura de la macaroane!!
Postat 25 Ianuarie 2015, 11:54 de grigore
REPLICA
FRUMOS!Hai sanchi! SICTIR!:))=))Am fost acolo si am vazut ! si ce sa vazut? a fost o actiune de imagine a guvernului PeSzeDe in teritoriu ! Prefectura ,PSD , scoli si licee implicate in asa zisul eveniment`unirea principatelor ,unirea mica .Oficialitatile si directori PSD din deconcentrate plus primarul Ilie Bolojan , prefectul Claudiu Pop,herr sefa de cabinet a prefectului madam Claudia Timofte mai discreta ,cei din PSD s-au remarcat si apoi altii , ne este lehaminte de toti scarba , NU ne reprezinta acest eveniment , imi pare rau ca trebuia fotografiat oficialitatile si scrise balbele lor ca sa fie vazute si citite de catre toti romani simpli bihoreni cititori ai saptamanalului Bihoreanul.Directori PSD din deconcentrate radeau cu gura pana la urechi descheiati la tinuta ...un pic de decenta totusi dom Motoc Remus . Revenind ... la eveniment... cele observate de un roman simplu bihorean ..cel care anunta cei care depun coroanele de flori la eveniment a avut multe balbaieli , a anuntat PSD de 2 ori , a anuntzat partide si partiduletze , care peurma s-au fotografiat in fata statui lui Mihai Viteazu ,cand s-a spart festivitatile si astia de la jandarmerie au mers la `una mica de palinca ` la masina parcata in fata episcopiei catolice,celelalte oficialitati s-au risipit care incotr-o, vicele Obezu Muresan la primarie , ai lui din PSD la sediu , altii care pe unde , a ramas la ` hora uniri ` numai si numai prefectul Claudiu Pop.NU ne reprezinta acest eveniment, PATRIOTISMUL a devent PATRI HOTISM de partid indiferent care ar fi el, o conducere partitocrat corupta,dar totusi `tot raul este si spre un bine` a fost ULTIMA data cand oficialitatile depun coroane de flori si fac festivitati la statuia lui Mihai Viteazul din P-ta Uniri si asta inainte de incepera santierului de reabilitare a pietei sa nu zic de sifonarea 18 mil de euro !:))=))Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 25 Ianuarie 2015, 07:17 de Romanul_Simplu
OMENIE/ARMONIE
Un tupeu nemarginit poate avea Ilie Bolojan sa participe la niste manifestari desfasurate la statuia lui MIHAI VITEAZUL, statuie pe care o vrea mutata din Piata cu orice pret ! Romania manifestarilor « bine facute » Probabil ca da ! Nu am fost acolo ! Tocmai din acest motiv ! Cred ca imi iubesc mai mult tara si inaintasii decat unii prezenti in Piata ! « Între noi sa nu mai fie Decât flori si omenie! »(unii mai zic si azi armonie !!!). Versuri pline de continut la vremea lor, inutile azi ! Noua pupila prezidentiala ii da de zor cu plecarea lui Ponta, tatucul Werner citeste cu sarg de pe foi A4 texte inaltatoare(la liber este ceva absolut imposibil)si uite-asa NUMAI « ARMONIE » nu e !
Postat 24 Ianuarie 2015, 13:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON