URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2016, 15:30

Noua centrală pe gaz a Oradiei a fost inaugurată în prezenţa ministrului Fondurilor Europene: "Este un exemplu de succes şi de curaj" (FOTO/VIDEO)

Noua centrală pe gaz a Oradiei a fost inaugurată în prezenţa ministrului Fondurilor Europene: 'Este un exemplu de succes şi de curaj' (FOTO/VIDEO) Ministrul Cristian Ghinea, alături de viceprimarul Mircea Mălan, în vizită la noua centrală pe gaz a Oradiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua centrală pe gaz a Oradiei, care a costat 54 milioane euro, dintr-un total de 77 milioane euro, cât au fost investiţi în cadrul unui proiect european în refacerea sistemului de termoficare din oraş, a fost inaugurată oficial, luni, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Laude de la ministru

Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi la eveniment primarul Ilie Bolojan, care le-a mulţumit, pe rând, tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului, viceprimarul Mircea Mălan, care a fost responsabil cu oferirea detaliilor tehnice, precum şi prefectul Claudiu Pop.

În scurtul său discurs dinaintea vizitării centralei pe gaz a Oradiei, ministrul Ghinea a felicitat autorităţile pentru profesionalism şi pentru faptul că acesta a fost terminat la timp. "Am spus la începutul mandatului meu că vreau să merg în ţară unde avem exemple de succes şi de curaj din partea autorităţilor locale. Domnul Bolojan şi echipa de la Primărie au dovedit curaj în mai multe puncte", le-a spus acesta jurnaliştilor.

Cristian Ghinea a mulţumit Primăriei Oradea "pentru că a terminat acest proiect la timp şi nu a fost nevoie să-l fazăm, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe". "Partea de curaj se referă la refacerea proiectului tehnic în cursul desfăşurării proiectului. Au găsit o soluţie tehnică mai bună şi au reuşit să convingă autorităţile de management şi Comisia Europeană de acest lucru. Semnalul meu este că nu trebuie să rămânem închistaţi în nişte proceduri atunci când găsim soluţii mai bune în practică", a precizat ministrul.

Viceprimarul Mircea Mălan l-a condus pe ministrul Cristian Ghinea într-un tur al noii centrale, explicându-i detalii tehnice aferente.

Merită precizat că turbina noii centrale a fost pornită, luni, doar în scop demonstrativ, cu ocazia vizitei ministrului, ea urmând să furnizeze căldură oraşului începând din această toamnă.

Pornită în 6 minute!

Proiectul european prin care municipalitatea orădeană a înlocuit vechea centrală pe cărbune cu una nouă, pe gaz, respectiv a reabilitat 17,5 kilometri de conducte magistrale, inclusiv ramificaţii şi racorduri la punctele termic, a fost în valoare de 317,4 milioane lei, adică 77,7 milioane euro.

Banii au fost asiguraţi, în procent de 50% din fonduri nerambursabile din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 45% de la bugetul de stat, respectiv 5% de la bugetul local.

"Noua capacitate de producţie funcţionează pe gaz, iar două cazane de apă fierbinte pot funcţiona şi pe combustibil lichid. Ea rezolvă câteva probleme esenţiale. În primul rând face ca zăpada din oraşul nostru să revină la culoarea albă. Apoi, contribuie la reducerea pierderilor foarte mari pe care acest sistem le-a avut şi continuă să le aibă. Această nouă capacitate asigură cetăţenilor din acest oraş garanţia că nu vor exista opriri importante de apă caldă şi căldură. Această centrală asigură 251 de gigacalorii din totalul de 260 cât are nevoie oraşul nostru la o temperatură de sub 15 grade", a explicat viceprimarul Mircea Mălan.

Spre deosebire de vechea centrală pe cărbune, care avea nevoie de 48 de ore pentru a fi pornită, centrala pe gaz poate fi funcţională în doar 6 minute. "E şi un sistem inovativ. Alături de turbină, are şi un acumulator de căldură, sistem unic în România, care ne permite ca, în perioada în care turbina nu funcţionează, să putem livra apă caldă oraşului din energia acumulată aici", a mai spus viceprimarul. Lucrările de instalare a noii centrale au fost realizate de firmele Elsaco şi STC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
adica i-au dat o pedala...turbinei
sa o vada ministru'. 104 mil eur in sistem centralizat de incalzire, hotarari de CL nelegale pentru sustinerea CET-ului, blocarea introducerii gazului tot pentru a sprijini incalzirea centralizata, intr-un doau cuvinte liberalism centralizat
Postat 26 Septembrie 2016, 16:41 de Traian
mda...
turbina noii centrale a fost pornită, luni, doar în scop demonstrativ cu ocazia vizitei ministrului... Penibil, in 26 de ani nu s-a schimbat nimic.
Postat 26 Septembrie 2016, 15:51 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON