URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2017, 22:45

Marea "ţiţileală": Zeci de mămici şi-au alăptat copiii în sincron, în parcul Cetăţii din Oradea (FOTO/VIDEO)

La iniţiativa singurului medic din Bihor cu certificat internaţional de consultant în alăptare, neonatologul Bianca Chirea, aproape o sută de mămici din Oradea s-au întâlnit joi seară în parcul Cetăţii, pentru a-şi alăpta împreună copiii.

Sub titlul "Alăptare fără limite", doctorul Chirea a făcut, pentru al doilea an consecutiv, un apel către mămici, prin intermediul Facebook. "Scopul este de a promova alăptarea, importantă din multe motive. În primul rând, este cel mai bun start în viaţă pentru copil şi cel mai sănătos mod prin care o mamă îşi poate hrăni copilul", a explicat dr. Chirea pentru BIHOREANUL. Din punctul său de vedere, ca specialist în domeniu, "alăptarea este o problemă de sănătate publică", întrucât un bebeluş care nu este hrănit cu laptele mamei sale va fi predispus la felurite boli, de la alergii la afecţiuni cardiovasculare.

Convinse că, într-adevăr, hrănirea bebeluşului la sân este necesară pentru buna dezvoltare a acestuia, zeci de mămici au răspuns apelului doctorului. În ciuda temperaturilor foarte ridicate, au venit cu copiii şi cu tăticii în parc. În timp ce domnii au privit de pe margine, mămicile s-au aşezat pe iarbă, formând o inimă uriaşă, şi, la semnalul dr. Chirea, şi-au pus copiii la sân. "Hai la ţiţi!", au strigat mămicile, spre bucuria micuţilor care abia aşteptau "cina". Au avut "liber la ţiţileală" atât bebeluşi de câteva săptămâni cât şi copii mai măricei, care aveau peste doi ani.

Doctoriţa Chirea a subliniat că evenimentul a avut loc în parc pentru că îşi doreşte şi o "revenire la normalitate". În contextul în care în spaţiul public se dezbate des dacă mamele ar trebui sau nu să-şi alăpteze copiii în spaţiile publice, specialista spune că hrănirea copilului la sân este modalitatea normală şi firească, în timp biberonul este modalitatea "anormală", astfel că mămicile ar trebui să se simtă libere oriunde să-şi hrănească micuţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Îmi povestea..o doamnă
...era un medic pediatru la Maternitatea Oradea,și se cam lega de țâțele mămicilor,cu sau fără motiv,dar pe toate trebuia să pună mâna și să le maseze,chiar dacă exista lăptic pentru bebe...:)))ghicește careva numele medicului?acu e în pensie...
Postat 04 August 2017, 22:39 de crisan
Poate..
Primesc și io ceva de acolo.....:)))
Postat 04 August 2017, 22:35 de crisan
RASPUNSURI
@mobi: 1. Poate unde nu-mi place mie laptele ! 2. Am scris " de obicei " 3. Si sa faci sex e natural dar nu e permis si nu il faci in public ! 4. Foarte multi medici recomanda alaptatul regulat la anumite intervale orare ! Deci nu am inventat eu roata ! Daca madam Chirea vrea altfel, treaba ei ! 5. Acelasi raspuns ca la 4 6. Hrana ma gandesc ca e laptele, nu sanul ! Pe care la alaptare il vad ca pe un " uger " !
Postat 04 August 2017, 13:01 de TDS
poftim?
@TDS: 1. cele care alapteaza sa stii ca au niste sani foarte apetisanti 2. daca asta e gandire ac alea de la plaja au ce sa etaleze e grav cu noi si cu perceptia asupra lucrurilor 3.nu sifdeaza nimeni nimic draga, e un lucru natural si normal, si animalele isi haranesc puii 4.alapatrea nu se face la ore fixe si cu reguli precise, ce reguli poti face la un bebe de ateva saptamanii, dvs mancati doar la ore fixe? sa stiti beblusii sug si de sete nu doar de foame. 5. sa planga bebelusul at vrea !!!! Doamne , oare aveti copii?? 6. nu scoate "ugerul" ca nu e animal scoate sanul care este hrana vie pt copilul ei
Postat 04 August 2017, 12:42 de mobi
romanu` e expert in toate...
... chiar si in alaptare vad! Nu imi dau seama sa fi fost vreo femeie/mamica printre semnatarii comentariilor (nici eu nu sunt), dar parca toti v-ati alaptat copiii. Intalnirea respectiva a mamicilor are un scop bine definit: promovarea alaptarii, indiferent de locatie sau ora. Din fericire, exista mamici care fac asta in plublic, si n-am vazut pe niciuna sa-si expuna in mod ostentativ sanii, mai ales ca sunt prea multe fetze in jur, care in timp de balesc, mai ca nu-si spun "tzatze" (cu un ton retard). Asta e problema reala, ca a devenit un subiect atat de tabu, care contribuie la renuntarea sau refuzul alaptarii. Nu stiu ce varsta aveti voi, eu sunt cam de varsta mamicilor din imagini, si va zic ca stiu prea multe tinere mamici care fie nu alapteaza, sau renunta foarte repede, iar rusinea si tabuul contribuie, in primul rand pentru ca nu se discuta. @unu: ai dreptate, o fi o miscare feminista, discriminare pozitiva, "vehementa hormonala" daca vrei, dar scopul este mai mult decat important si benefic.
Postat 04 August 2017, 12:28 de mitru
ORE FIXE
@mobi: De obicei la plajă se expun exact cele care au ce să etaleze ! În schimb cele care alăptează au sânii modificați, umflați, mai puțin apetisanți ! Eu zic că exact ca și participanții la paradele gay ( care vor să sfideze ) același lucru se întâmplă și cu aceste Doamne ! În plus eu știam că alăptarea se face după reguli precise și la ore precise. Să plângă bebelușul cât vrea, alăptarea numai la ora stabilită ! Nu, așa, tam nesam scoți ugerul ! Dar dacă " doftoreasa " așa vede lucrurile, ce să mai zic ?
Postat 04 August 2017, 10:04 de TDS
o singura remarca
Doamna Bianca este intradevar o extremista,daca nu reusesti sa alaptezi din diverse motive nici nu conteaza care esti paria societatii in fata ei si adeptelor ei.
Postat 04 August 2017, 09:54 de mobi
de ce sa se acopere?
Da de ce ma sa se acopere cand isi hranesc pruncul, de ce? cand le vedeti pe alea din strand si de la mare cu tatele afara va place si nu le puneti sa se acopere, dar pe o mama care face ceva perfect normal si natural sa se acopere. Ma da pe voi oare v-au alaptat mamele voastre? sa nu mai iasa din casa bietele femei. Sa lase copilul sa planga pana ajunge acasa? Sa se ascunda in toalete? Da ce ma, voi mancati in toaleta?
Postat 04 August 2017, 09:52 de mobi
dintr-o extrema in cealalta?
Cu siguranta e importanta alaptarea si e recomandata, si trebuie insistat pe asta si invatat mamicile cum sa o faca la inceput, primele dati. Asta nu inseamna ca faci lectii in public in autobus, ca dai dintr-o extrema in cealalta. Dar cand esti mama, nu e ca si cum n-ai sti la ce ore doarme copilul, si cam ce orar are. Pot sa vorbesc si eu despre ce probleme medicare sunt cand te abtii sa nu elimini excrementele pentru mult timp, ca vad ca incepe discriminare pozitiva si concursuri despre care se simte mai discriminat. Putem sa vorbim despre cat de importanta e alaptarea si la varste ceva mai mari, peste 1 an, dupa ce copilul a fost intarcat, dar pt copiii mai mari, cine e parinte matur (dezvoltat mintal, nu doar fizic), poate sa-l invete ca odata pe zi, seara inainte de culcare, nu-ti alaptezi pruncu de 3 ani pe tramvai in public. Daca normalitate inseamna nudism… sa vedeti ce-a fi cand va fi obligatorie educatia sexuala. Anormalitatea este insa, trebuie sa admitem, cand toata lumea se uita acuzativ catre parintii unui copil care plange, or parinte care si-l cearta. De parca copii sunt facuti pentru a fi rasfatati doar. Vrem sa crestem o generatie de mi-se-cuvinisti, nesuferiti, rasfatati?
Postat 04 August 2017, 08:26 de unu
@unu
No, asta sa nu spui in public ca astia te vor arde pe rug.
Postat 04 August 2017, 08:17 de sasi
Feminazi ??
Ce e cu salutul ala cu bratul ridicat.... parca l-am mai vazut pe undeva.
Postat 04 August 2017, 07:58 de CucuBanana
Hmm
baby formula Rulezzzzzz. Reason: tot ce au/fac zi de zi bun si RAU (medicamente, droguri alcool,.......) vor transmite bebelusului. https://www.youtube.com/watch?v=U_80bWlLJvg&t=0s
Postat 04 August 2017, 07:49 de CucuBanana
Dar e exhibitionist cand barbatu ala se masturba in public. (dubla-masura)
Exista alte solutii, nu zic sa stea inchise in casa toata ziua. Mallurile au camera mama-si-copilul, se vand haine/hamace care permit accesul si apoi acopera. Dar asta e, invatam cultura de la tiganci, ca pana acum ele erau singurele fara rusine.
Postat 04 August 2017, 07:09 de unu
Exhibitionism si dubla-masura
Si eu ma ca*c. Odata pe zi. E normalitate, dupa ce am mancat si digerat. Dupa logica lor, pot sa o fac de asemenea in public?
Postat 04 August 2017, 07:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON