URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2015, 23:00

La inagurarea Sinagogii Zion a fost deschis un mesaj vechi de peste 100 de ani găsit în podeaua clădirii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga neologă Zion, construită în 1878, după planurile realizate de Busch David şi Rimánoczy Kálmán sr., a fost reabilitată printr-un proiect transfrontalier Oradea-Debreţin, cu o investiţie de circa 1,25 milioane de euro.

Lucrările au fost finalizate, iar sinagoga reabilitată a fost inaugurată, joi seară, în prezenţa a sute de orădeni, evenimentul fiind supravegheat şi de echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Investiţie de 1,25 milioane euro

Despre realizarea lucrărilor şi importanţa acestora au vorbit viceprimarii Mircea Mălan şi Huszár István, preşedintele comunităţii evreilor din Debreţin (parteneră în proiect), Tamás Horovitz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann, şi arhitectul Cristian Puşcaş, responsabil de proiect. "Suntem la finalul unei investiţii de peste 1,25 milioane euro pentru partea română şi undeva la 250.000 euro pentru partenerii noştri din Debreţin", a spus acesta din urmă.

Cristian Puşcaş le-a explicat celor prezenţi cum o bună parte din suma alocată părţii române a fost destinată consolidării sinagogii din centrul Oradiei care se afla într-o stare avansată de degradare. "Ceea ce vedem astăzi aici este puţin din ceea ce s-a făcut. În momentul preluării ei, în urmă cu doi ani, această sinagogă era în stare de pre-colaps. Dacă nu se intervenea, la scurt timp tamburul cupolei şi cupola ar fi căzut pur şi simplu în interiorul sinagogii", a spus Puşcaş.

În proiectul iniţial nu era prevăzută şi refacerea interiorului sinagogii, însă aceste lucrări au putut fi realizate din economiile rezultate în urma licitaţiei.

Un eveniment "grozav"

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, le-a spus celor prezenţi că inaugurarea Sinagogii neologe Zion după reabilitare este un eveniment "grozav, incredibil" atât pentru comunitatea evreiască, cât şi pentru Oradea.

"Încet, încet, sinagoga şi-a pierdut strălucirea şi puterea şi era sortită degradării. Asta, până când oameni din oraş, şi-i amintesc pe distinsul nostru primar, Ilie Bolojan, şi pe viceprimarul din acele vremuri, dr. Gheorghe Carp, m-au întrebat: "Ce ai de gând să faci cu sinagoga asta?"", a povestit Felix Koppelmann. Acesta le-a mărturisit celor prezenţi că membrii comunităţii evreieşti din Oradea, în număr de circa 700, nu ar fi avut puterea să reabilizeze monumentul istoric, în condiţiile în care oricum se lucra la reabilitarea celei de pe strada Mihai Viteazul.

"Ei (n.r. Ilie Bolojan şi Gheorghe Carp) au venit cu această fantastică propunere, aproape rugându-mă să fiu de acord. Cum puteam refuza această mână întinsă de a reda această perlă a oraşului în circuitul turistic, religios, artistic, cultural, social?", a întrebat retoric liderul evreilor din Oradea, adăugând: "În legile noastre este o prevedere sacră: când o sinagogă nu mai poate să-şi îndeplinească atribuţiile ca locaş de rugăciune, ea trebuie redată în folosul comunităţii, spre binele tuturor".

Potrivit proiectului, Sinagoga Zion va deveni sală ală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte, ba chiar şi concerte. "Bineînţeles, pentru activităţi care să nu lezeze sau să profaneze sfinţenia acestei clădiri. Am primit toate asigurările din partea Primăriei în acest sens", a mai precizat Koppelmann.

Epistola străbunilor

Momentul culminant al evenimentului a fost deschiderea unei sticle ce conţinea un pergament cu un mesaj necunoscut, găsită la reabilitare într-un tub metalic, în podeaua sinagogii. După minute bune de încercări nereuşite, inclusiv cu o pilă de unghii şi un cuţit, viceprimarul Mircea Mălan a primit aprobarea liderilor comunităţii evreieşti pentru a sparge sticla în care se afla pergamentul, pe care l-a predat apoi unei angajate a Primăriei, Anamaria Sava, vorbitoare de limba maghiară, pentru a-l prezenta.

Documentul, despre care se credea că datează din 1878, de la inaugurarea Sinagogii Neologe din Oradea, a fost lăsat, de fapt, în 1896, când aceasta a fost reabilitată. "Este o scrisoare dedicată împăratului Franz Joseph I al Austro-Ungariei", a tradus Anamaria Sava.

Scris în maghiara veche, documentul îi menţionează pe cei care au contribuit la reabilitarea Sinagogii neologe şi vorbeşte despre construirea unui dulap al Torei (cartea stântă a evreilor) şi instalarea unei orgi în lăcaşul de cult. "Acest document a fost scris în 20 august 1896, adică în anul evreiesc 5656, în luna Elul. O semnează toate personalităţile vremii rabinul, primarul, responsabilii din partea comunităţii evreieşti", a descris Anamaria Sava.

Aceasta a mai spus că în document se vorbeşte despre "bucuria şi entuziasmul" pe care membrii comunităţii l-au simţit cu ocazia reabilitării sinagogii. "S-au simţit onoraţi să pună bazele casei Domnului astfel încât cei care vor veni să ridice odă numelui lui Dumnezeu", a parafrazat cititoarea. Documentul găsit în podeaua sinagogii va fi studiat de specialişti şi va fi ulterior prezentat publicului.

Sărbătoarea de joi seară a fost încheiată cu un concert reuşit al orchestrei Budapest Klezmer Band, care a încântat sutele de spectatori cu diverse melodii klezmer în limba idish specifice comunităţilor evreieşti din mai multe ţări, inclusiv horă şi tango. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON