URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2016, 23:00

Drumul patimilor, din nou pe Dealul Ciuperca. PS Virgil Bercea: "Crucea o ducem cu toţii" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o organizare impecabilă, credincioşii greco-catolici din Oradea, dar nu numai, au participat, miercuri seară, la Calea Crucii, care simbolizează drumul lui Iisus pe Golgota până la răstignire şi moarte. A fost prima ediţie desfăşurată pe Dealul Ciuperca după ce acesta a fost reabilitat.

De altfel, înainte de începerea procesiunii, organizatorii le-au transmis celor peste 400 de participanţi să urce în mod organizat în urma tinerilor care au recreat drumul patimilor şi a soborului de preoţi şi seminarişti şi să nu calce iarba de pe deal. Acest lucru a fost permis, însă, în partea superioară a Dealului Ciuperca, deasupra localului de alimentaţie publică, unde s-a şi încheiat procesiunea.

Înaintea devoţiunii, episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, care a condus soborul de preoţi însoţit de episcopul romano-catolic László Böcskei, a spus că recrearea Drumului Patimilor este o încercare de aducere aminte a celor trăite de Iisus Cristos.

"Crucea o ducem cu toţii şi, de data aceasta, încercăm să trăim cu adevărat ceea ce Mântuitorul a trăit acum 2.000 de ani, şi anume purtarea crucii pe Golgota. Noi o purtăm pe Golgota noastră, a sufletului nostru, a vieţilor noastre, pentru a ne pregăti pentru minunata zi a Învierii", a spus Preasfinţia Sa.

Via Crucis a cuprins, ca în fiecare an, 14 staţiuni, urmărind momentele trăite de Mântuitor după condamnare, începând cu urcarea Golgotei, căderea sub greutatea crucii şi biciurea şi continuând cu momentele în care a fost ajutat de Simeon să ducă crucea şi cel în care, în ciuda propriei suferinţe, Cristos a mângâiat femeile care plângeau.

Ajuns pe Golgota, Iisus a fost dezbrăcat şi răstignit, iar, după moarte, învelit într-un giulgiu şi înmormântat. Întreaga procesiune i-a avut în centru pe tinerii din Grupul Allegria al Mănăstirii Franciscane "Adormirea Maicii Domnului".

La fiecare dintre cele 14 staţiuni, alaiul de credincioşi s-a oprit pentru a asculta pildele date de Iisus prin suferinţa sa, dar şi pentru a se ruga şi a cânta. Cele 14 momente au fost prezentate de unul dintre preoţii organizatori şi s-au auzit pe tot dealul cu ajutorul sistemului de sonorizare instalat de organizatori.

La final, PS Virgil Bercea le-a transmis credincioşilor să nu se lase ademeniţi de "cei 30 de arginţi", ci să aleagă demnitatea şi iubirea.

"Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi. Foarte des suntem şi noi tentaţi de 30 de arginţi şi aceşti arginţi pot să ne facă să pierdem totul, prietenii, pe cei apropiaţi şi, mai presus de toate, Împărăţia Cerurilor. În această seară, noi l-am urmat pe Mântuitorul şi am urcat pe acest deal pentru a ne aduce aminte. Împreună cu el, ne-am răstignit, împreună cu el am murit şi suntem în mormânt. Dragilor, nu uitaţi niciodată că nu sunt importanţi cei 30 de arginţi, ci este mult mai importantă demnitatea noastră de oameni, credinţa noastră, iubirea noastră, iertarea, îngăduinţa unii faţă de alţii", a spus PS Bercea, urându-le apoi tuturor sărbători fericite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON