URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2015, 10:20

Corul Filarmonicii din Oradea a cântat cu maestrul Ennio Morricone în faţa a 80.000 de spectatori (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Corul Filarmonicii din Oradea, care a fost la un pas de desfiinţare în urmă cu câţiva ani, a ieşit la rampă în Europa. Cei 38 membri - soprane, altiste, tenori şi başi - l-au însoţit între 12 martie şi 1 aprilie pe maestrul italian Ennio Morricone, autorul coloanelor sonore pentru peste 500 de filme, în turneul european "Ma vie en musique".

Orădenii au ajuns să colaboreze cu compozitorul şi dirijorul Ennio Morricone după ce au fost recomandaţi de corul Kodaly din Debreţin şi mai apoi apreciaţi la o audiţie de organizatorii turneului. Corul Filarmonicii a cântat în 10 concerte ţinute în arene din Franţa, Germania şi Luxemburg, numărul spectatorilor oscilând între 5.000 şi 14.500. "Prin prestaţiile lor au adus un mare beneficiu instituţiei noastre precum şi oraşului nostru", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă Todor Albert, directorul Filarmonicii din Oradea.

În total, soliştii orădeni au fost ascultaţi şi aplaudaţi de peste 80.000 de spectatori. "A fost un eveniment deosebit datorat, în cea mai mare parte, maestrului Ennio Morricone. La 86 de ani acestea este un extraordinar compozitor, dirijor şi interpret pentru că reuşeşte să inducă publicului trăiri şi sentimente inegalabile. Corul nostru a fost pentru prima dată într-un turneu de o asemenea anvergură în echipă completă, cu toţi cei 38 de membri", a declarat Ovidiu Niculaş, şeful secţiei cor a instituţiei.

Atât Ovidiu Niculaş cât şi cele două soprane prezente la conferinţa de presă, Ancuţa Pop şi Diana Secară, au mărturisit că nu se aşteptau la atâta căldură din partea publicului. "La finalul spectacolului au venit lângă scenă să ne aplaude. Alţii au venit să ne felicite la autocar", a povestit soprana Ancuţa Pop. De altfel, la unul dintre concerte, aceasta a fost aleasă să fie solistă la cântectul "Ciao, ciao" al maestrului Ennio Morricone. "Nu mă pregătisem să fiu aleasă solista vreunei piese şi am fost pusă în faţa faptului împlinit. M-am adaptat şi m-am descurcat foarte bine. Nu se poate exprima în cuvinte ce a însemnat acest turneu pentru mine dar, în mod cert, a fost cea mai mare realizare a carierei", a declarat Ancuţa Pop.

În turneul "Ma vie en musique", Ennio Morricone a fost însoţit şi de Orchestra Naţională din Praga şi de un band rock, care a mai colaborat cu artişti precum Laura Pausini şi George Michael. În programul turneului au fost incluse melodii precum "Chi Mai", "Cinema Paradiso", "Once upon a time in America" şi "The Ecstasy of Gold".

Potrivit şefului de cor, Ovidiu Niculaş, organizatorii turneului au fost mulţumiţi de prestaţia orădenilor şi se vor baza pe ei şi pentru alte proiecte. În plus, Ovidiu Niculaş a afirmat joi că îşi doreşte să înceapă unele demersuri pentru a-l aduce, anul viitor, pe Ennio Morricone, în România. "Nădăjduiesc că îl vom aduce. Sperăm că la Oradea şi Bucureşti", a precizat acesta.

Corul Filarmonicii din Oradea a fost înfiinţat în 1997 şi este dirijat de Lászlóffy Zsolt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Taci
Deputata F.C. repede sa bage si ea capul in fotografie! S-a apucat sa adreseze felicitari corului Pe Facebook! Mai femeie, ai facut tu ceva pentru acest eveniment? NU! Atunci stai in banca ta si vezi-ti de ale tale! Ceva cu invatamantul profesional, cu religia, de-astea! TACI!
Postat 12 Aprilie 2015, 11:03 de TDS
bravo
Super,Bravo!Felicitari!organizati si la filarmonica asa ceva.
Postat 10 Aprilie 2015, 14:37 de Reka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON