URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Foto Bihoreanul

Oradea ieri, Oradea azi: Care este povestea casei Salomon Goldstein (FOTO)
Oradea noastră
Clădirea cu parter şi două etaje de pe strada Postăvarului nr. 2, colţ cu strada George Coşbuc, este uşor observabilă din Piaţa Ferdinand, fiind cap de perspectivă de-a lungul străzii Teatrului. Se numeşte casa Salamon Goldstein, după numele comanditarului. Imobilul a fost proiectat în anul 1911 de către arhitectul Sztarill Ferenc, cu parter comercial (magazin de textile), două etaje cu apartamente, de 3, 4 şi 5 camere, şi o spălătorie în mansardă.
03 Februarie 2024, 09:01
Prima zi a Campionatului european de înot în ape înghețate de la Oradea: S-au doborât 4 recorduri mondiale! Ce medalii au luat sportivii români (FOTO)
Știri Bihor
Înotând într-un bazin exterior în care apa a avut doar 4 grade Celsius, sportivii care participă la prima ediție a Campionatului european de înot în ape înghețate, organizată la Oradea, au obținut deja rezultate lăudabile. Patru recorduri mondiale au fost doborâte în prima zi de competiții, performanțe atinse de înotători din Franța, Polonia și Germania. De asemenea, pe podium au urcat și doi dintre cei trei înotători orădeni.
02 Februarie 2024, 22:10
100 de ani de la primul concert al Filarmonicii la Oradea: Bagheta de atunci și documente originale vor fi expuse la pauză (FOTO)
Timp liber
Concertul de acum 100 de ani, primul de la înființarea Societății Filarmonicii la Oradea, va fi reiterat marți, de la ora 19, în sala Enescu Bartok, și va avea același program. La pauză, curioșii vor putea vedea bagheta dirijorului de atunci, Vomácska József, partiturile originale ale acestuia precum și alte documente ale vremii, toate puse la dispoziție în ziua evenimentului de către deținătorul lor de acum, pianistul Thurzó Zoltán.
02 Februarie 2024, 18:26
Lucrări sub trafic. Constructorii amenajează sensul giratoriu de la intersecţia străzii Meşteşugarilor cu Oneştilor (FOTO)
Știri Bihor
Circulaţia în zona intersecţiei străzilor Oneştilor şi Meşteşugarilor se desfăşoară cu dificultate, îndeosebi la ore de vârf. Constructorii au început săptămâna aceasta amenajarea unei giraţii la încrucişarea celor două străzi, lucrare cuprinsă în proiectul de modernizare a străzii Meşteşugarilor.
02 Februarie 2024, 09:58
Veche de aproape un secol, casa de cultură din Velența a fost convertită, pe bani europeni, în Centrul Cultural Româno-Maghiar (FOTO)
Știri Bihor
În urmă cu aproape 100 de ani, orădenii care locuiau în Velența au construit pentru comunitatea lor o casă de cultură, care zeci de ani a găzduit evenimente. Clădirea aflată pe Calea Clujului, lângă Piața Tineretului, a fost înnoită acum, cu bani europeni, păstrându-și caracterul, dar cu o altă denumire: Centrul Cultural Româno-Maghiar.
Înotătorii 'de gheaţă' au ajuns la Oradea: Peste 300 de sportivi din 27 de ţări vor concura la Campionatul European de ice-swimming (FOTO)
Știri Bihor
Timp de trei zile, Oradea va găzdui o competiţie importantă la nivel european, cea în care înotători profesionişti se vor întrece într-un bazin cu apă de până la cinci grade. Detalii despre eveniment au fost oferite joi de înotătorul orădean Ovidiu Tirla, care a adus competiţia în urbe, şi de Paul Georgescu, primul român care, în 2019, a devenit campion mondial la această disciplină sportivă.
01 Februarie 2024, 14:30
Parcare ca la mare: La Spitalul Municipal din Oradea, parcarea publică aduce a piscină (FOTO)
Bihorel
În zilele ploioase, orădenii ar face bine să se ferească de parcarea supraetajată a fostului Spital Municipal din Rogerius. Pe latura dinspre spital și în zona din fața intrării în tunelul subteran care face legătura cu piața din vecinătate, apa băltește la fiecare ploaie, astfel că șoferii nu își pot lăsa mașinile acolo, ca să nu coboare cu picioarele în apă.
01 Februarie 2024, 09:00
Magazinul Selgros din Oradea, amendat cu 56.000 de lei pentru mucegai, mâzgă, rugină şi echipamente neigienizate (FOTO)
Știri Bihor
Magazinul Selgros din cartierul Nufărul din Oradea a fost amendat cu 56.000 de lei, după un control al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), în cadrul căruia au fost descoperite mai multe nereguli, inclusiv echipamente murdare, mucegai, rugină şi depuneri de mâzgă. Zona de produse congelate a fost închisă temporar, din cauza depunerilor de gheaţă.
Fosta Imprimerie de Vest din Oradea va fi pusă la pământ. Ce se va construi în locul ei (FOTO)
Știri Bihor
Până la primăvară, din fosta Imprimerie de Vest, aflată pe Calea Aradului nr. 35, nu va mai rămâne decât amintirea. Compania de Construcții Rezidențiale AG, o firmă din grupul imobiliar Prima, patronat de Kopany Ștefan, a cerut autorizațiile pentru demolarea fostei tipografii, iar pe locul ei va fi construit un complex rezidențial cu aproape 400 de apartamente.
Cui dați copiii? Cazul micuțului mort după ce s-a înecat cu o bucată de măr scoate la lumină o rețea a grădinițelor clandestine (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un copilaș de numai 1 an și 5 luni, lăsat de părinți în grija unei așa-zise grădinițe private, a murit după ce s-a înecat cu o bucată de măr și „educatorii” nu au știut să îl ajute. Acest caz șocant, în care lăcomia se împletește cu neglijența și incompetența, scoate la lumină existența unei adevărate rețele de grădinițe clandestine, BIHOREANUL descoperind că, sub ochii autorităților, funcționează mai multe stabilimente care îngrijesc copii fără a avea avizele legale și fără personal calificat, încasând în schimb sume consistente de pe seama părinților. 
10 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni: Bihorenii de la West Alpine Off Road au mers la locul accidentului (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La un deceniu de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, când un avion ce aducea la Oradea de la București o echipă medicală s-a prăbuşit, iar pilotul, Adrian Iovan, şi studenta la medicină Aurelia Ion au decedat, membrii clubului West Alpine Off Road au mers, în acest weekend, la locul accidentului. 
29 Ianuarie 2024, 17:22
Ciolacu, după ce a vizitat Spitalul Județean din Oradea: „Ăsta e viitorul, ce se întâmplă la dumneavoastră” (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Oradea este un exemplu pozitiv în ce privește rezultatele obținute de Spitalul Județean, aflat în subordinea administrației locale, iar modelul de succes de aici trebuie extins în țară, a spus premierul Marcel Ciolacu după ce a vizitat sâmbătă unitatea sanitară împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Șeful Guvernului a afirmat că și el și-a asumat o restructurare a aparatului bugetar, chiar dacă 2024 este an electoral, deoarece știe care sunt așteptările oamenilor și că trebuie oprită risipa care se perpetuează de trei decenii.
Pădurea neliniștii: Scandal pe seama proiectului unui parc de aventură în pădurea de lângă lacul Paleu (FOTO)
Știri Bihor
De teamă să nu le fie distrusă liniștea, locuitorii din Paleu se opun amenajării unui parc de aventură cu 400 de locuri de parcare în pădurea de lângă lac. Cu 15 milioane de euro, firma orădeană Imopark vrea să facă un parc de aventură, cu două clădiri administrative, restaurant cu terasă, trasee aeriene pe frânghii printre copaci, tobogane și pistă pentru alergare, care să atragă peste 1.000 de vizitatori pe zi.
Unire fără horă: Circa 200 de orădeni au participat, pe lapoviță, la festivităţile de Mica Unire (FOTO)
Știri Bihor
Circa 200 de orădeni, din care peste 70 oficialităţi, au participat miercuri, pe lapoviță, la festivităţile ocazionate de împlinirea a 165 de ani de la "Mica Unire" a principatelor române Moldova şi Ţara Românească sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Află care a fost atmosfera din Piața Unirii din Oradea!
Fiul cunoscutului pastor Vladimir Pustan, arestat preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de substanţe psihoactive (FOTO)
Știri Bihor
Trei tineri, între care şi fiul cunoscutului pastor Vladimir Pustan, au fost arestaţi preventiv pentru câte 30 zile, la solicitarea procurorilor DIICOT Oradea, care îi acuză de trafic cu substanţe interzise. În cazul lui Vladimir Pustan jr., s-a reţinut infracţiunea de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
Descoperire arheologică rară: Inel de aur, găsit într-o pădure din Bihor (FOTO)
Știri Bihor
Un inel de aur, vechi din Epoca Medievală, şi alte obiecte din bronz şi fier au fost descoperite zilele trecute într-o pădure de lângă localitatea bihoreană Brusturi de un pasionat de istorie din Oradea, cu ajutorul unui detector de metale.
24 Ianuarie 2024, 08:59
21 de persoane reținute după perchezițiile DIICOT de luni, inclusiv doi bihoreni. Migranții erau scoși din țară în vagoane de marfă ce plecau din Gara Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un număr de 21 de persoane, între care și doi bihoreni, au fost reţinute şi duse în faţa judecătorului cu propunere de arestare preventivă în urma percheziţiilor desfăşurate luni de procurorii DIICOT în Bihor şi alte patru judeţe, într-un dosar ce priveşte traficul de migranţi. O mare parte dintre persoanele racolate de traficanţi au ajuns la Oradea și urcate în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaţionale cu care, apoi, erau scoase din ţară.
23 Ianuarie 2024, 20:20
Noua policlinică și parcarea Spitalului Județean din Oradea, cea mai mare din oraș, ar putea fi gata anul acesta. În ce stadiu sunt acum (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Chiar dacă în baza contractelor semnate între Primăria Oradea și constructori au ca termene de predare lunile martie și aprilie ale anului 2025, policlinica cea nouă și parcarea de la Spitalul Județean ar putea fi date în folosință anul acesta, a anunțat primarul Florin Birta. Până în prezent, au fost forați, pe ambele șantiere, toți cei 300 de piloți pe care se vor așeza fundațiile ambelor clădiri.
„Trenul de Cluj”, în sens invers: medicii Spitalului Județean din Oradea tratează pacienți clujeni (FOTO)
Știri Bihor
Spitalul Județean din Oradea a devenit unul dintre cele mai moderne și confortabile din țară, spun primarul orașului, Florin Birta, și managerul unității, dr. Gheorghe Carp. Cei doi au arătat cum au fost modernizate saloanele pacienților și ce dotări de vârf s-au făcut în câteva secții, ceea ce a permis ca spitalul să primească pacienți inclusiv din Cluj. Pe de altă parte, din acest an spitalul din Oradea, tocmai autorizat inclusiv pentru risc la incendii, ar urma să fie singurul din țară nu doar cu heliport, ci și cu parcare supraterană și cu cea mai nouă policlinică.
Oradea, comunitate sustenabilă: Primăria a primit dreptul de a aplica pentru fonduri elvețiene (FOTO)
Știri Bihor
Oradea a intrat în rețeaua „European Energy Award”, dedicată orașelor certificate că sunt sustenabile. Acest instrument este un criteriu de eligibilitate pentru primăriile care vor dori să acceseze fonduri elvețiene, în programul care, cel mai probabil, va fi lansat în această toamnă.
Protest cu un sicriu în centrul Oradiei: „Dar nu-i totuna leu să mori ori câine-nlănțuit” (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Câteva zeci de fermieri și transportatori bihoreni au ieșit sâmbătă să protesteze în Piața Unirii din Oradea, ducând cu ei două tractoare și două cap-tractoare, iar unul dintre ei a dus în bena mașinii un sicriu, alături de bannere pe care a scris „Ați îngropat agricultura” și „Suntem sclavi în propria țară”. Început în jurul prânzului, protestul se desfășoară pașnic, sub supravegherea polițiștilor și jandarmilor. 
Aniversare cu show: Horia Brenciu, Puiu Codreanu şi Tinu Vereşezan, la petrecerea de 20 de ani a Dumexim (FOTO)
Timp liber
Una dintre cele mai cunoscute firme de construcţii din Bihor, Dumexim, a sărbătorit vineri seara 20 de ani de la înfiinţare, motiv pentru care reprezentanţii acesteia, precum şi sute de colaboratori au petrecut până sâmbătă dimineaţa la sala de evenimente Opera Events, din Calea Aradului. Invitaţii speciali ai serii au fost Horia Brenciu, Puiu Codreanu, Tinu Vereşezan şi Ion Popa.
Mai avem nevoie și de iarbă! Spațiul verde dintre liniile de tramvai din Cantemir, distrus de un șofer dezorientat (FOTO)
Bihorel
OTL și-ar putea trezi nevoită să își contracteze servicii de amenajare spații verzi. În ultimii ani, după ce municipalitatea orădeană a pus gazon între liniile de tramvai odată cu amenajarea acestora în zone precum Făgărașului sau Nufărului, aproape că nu este lună în care cel puțin un șofer să nu intre cu mașina pe iarbă și să rămână blocat pe linia de tramvai...
Au început lucrările de transformare a fostului complex Rimanóczy din centrul Oradiei în hotel de lux (FOTO)
Știri Bihor
Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Oradiei, complexul Rimanóczy de pe malul Crișului, care include fostul Hotel Crișul Repede și fosta cafenea Royal, convertită ulterior în restaurantul Oradea, iar mai târziu în localul Butoiul de Aur, a intrat în șantier. Proprietarul clădirilor, o firmă din portofoliul Lotus Center SA, și-a asumat să transforme monumentul în hotel de 4 stele, termenul limită al lucrărilor fiind sfârșitul anului 2026.
Au fost reluate lucrările la inelul rutier din jurul Oradiei, dar nu și pe porțiunea din Cheriu (FOTO)
Știri Bihor
Constructorii au reluat lucrările pe ambele tronsoane ale Inelului Rutier Metropolitan, șoseaua de 17 kilometri care va ocoli sudul Oradiei și localitățile Oșorhei, Sânmartin, Băile Felix și Nojorid. Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, lucrările - care au ajuns la 20% din volumul proiectat - vor trebui finalizate în primăvara anului viitor. În ce privește o porțiune din Cheriu, unde localnicii au obținut o sentință favorabilă, Bolojan spune că deocamdată nu se va lucra în acea zonă.
La Universitatea din Oradea se votează iar: Profesorii și cercetătorii își aleg senatorii (FOTO)
Știri Bihor
Cei 868 de dascăli și cercetători titulari ai Universității din Oradea sunt chemați marți la urne, pentru a-și vota viitorii reprezentanți în Senatul academic. Pentru cele 48 de locuri din for dedicate lor candidează 63 de universitari.
16 Ianuarie 2024, 14:03
Școala de pe mal: La plimbare, orădenii pot învăța despre viața acvatică a Crișului Repede (FOTO)
Oradea noastră
La o simplă plimbare pe malul drept al Crișului Repede, în zonele Sovata, Libertății și Silvaș, orădenii pot învăța despre viața acvatică a râului. Cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și al Asociației Aqua Crisius, Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni a amplasat mai multe panouri cu informații despre peștii care trăiesc în Criș, scrise atât în limba română, cât și în maghiară.
Au început alegerile pentru Senatul Universității din Oradea. Studenții, nu prea interesați de scrutin (FOTO)
Știri Bihor
La Universitatea din Oradea a debutat, luni, scrutinul pentru desemnarea viitorilor senatori ai instituției. Primii chemați la vot au fost cei peste 15.000 de studenți orădeni, care trebuie să-și voteze 16 reprezentanți în forul legislativ al instituției. Interesul tinerilor față de scrutin a fost redus, însă: în primele două ore de vot, doar aproximativ o sută s-au dus la urne. Marți, alegerile continuă cu votul pentru reprezentanții profesorilor și cercetătorilor din Universitate.
15 Ianuarie 2024, 13:45
„Ne-a ajuns cuțitul la os!”. Protest de amploare în Oradea, fermierii și transportatorii sunt nemulțumiți de scumpiri (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Sute de bihoreni nemulțumiți, cu peste 50 de tractoare și utilaje agricole și alte zeci de mașini de transport marfă sau persoane, participă duminică la un amplu protest direcționat împotriva Guvernului. Oamenii se plâng de prețurile mari practicate pentru combustibili, de taxele de drumuri și impozite și spun că guvernanții ar trebui să facă politici în favoarea cetățenilor, nu a clasei politice.
Cum a apărut trenul de Cluj: Istoria căii ferate Episcopia-Bihor - Cluj, intrată azi într-o amplă modernizare (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Calea ferată Episcopia-Bihor - Cluj-Napoca, intrată de curând în modernizare și electrificare, are o istorie de peste un secol și jumătate. În Bihor au fost construite sute de kilometri de cale ferată încă din vechiul Imperiu Austro-Ungar, inclusiv de o companie de anvergură mondială, care a mai realizat rețele feroviare și în SUA, Brazilia și India, piatra de temelie a Gării din Oradea fiind pusă de însuși împăratul Franz Iosef.
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON