URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2017, 16:24

Ce se întâmplă după ce tragi apa? Staţia de Epurare a Oradiei a curăţat, anul trecut, 23 de milioane de metri cub de apă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reciclaţi apa!

Întreg mapamondul a sărbătorit, miercuri, Ziua Apei, iar tema aleasă pentru celebrarea din acest an este cea a apelor uzate şi cât de importantă este epurarea lor.

Cu această ocazie, şefii Companiei de Apă Oradea i-au dus pe jurnaliştii din oraş la staţia de epurare de pe Calea Borşului, unde în 2016 s-au tratat şi apoi deversat în Crişul Repede 27 de milioane de metri cub de apă.

"Această zi mondială o sărbătorim pentru a conştientiza lumea de necesitatea de a proteja calitatea apelor, necesitatea de a refolosi apele uzate, de a valorifica resursele conţinute în aceste ape uzate şi de a contracara problema care va veni în viitor, aceea de o mare criză a apei pe care eu n-o voi prinde, dar s-ar putea ca nepoţica mea să o prindă", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra, într-o conferinţă de presă susţinută la staţia de epurare.

Criza de apă despre care Gavra a vorbit este un subiect intens dezbătut în lume, ţinând cont că numeroase ţări din emisfera sudică se confruntă de ani buni cu această problemă, dar şi că apa este tot mai puţină chiar şi în zone unde seceta nu părea că va face probleme. Tocmai de aceea, epurarea serioasă a apelor, adică "reciclarea" ei, nu este doar un moft, ci o necesitate clară.

Apă la curăţat

Directorul staţiei de epurare din Oradea, Robert Judea, le-a explicat jurnaliştilor procesul tehnologic de tratare a apei. În staţia aflată la marginea oraşului, apa uzată este curăţată întâi de aşa-numitele materiale grosiere şi fine, adică resturi textile ori plastice şi nisip. Ea ajunge apoi în separatoarele de grăsimi, unde prin procedeul de flotaţie (materialele uşoare plutesc spre suprafaţă datorită bulelor de aer insuflate în bazin) se colectează o spumă care este eliminată.

Apa este apoi decantată în rezervoare circulare, care separă nămolul din apa uzată. Nămolul şi apa ajung, separat, în staţii diferite de pompare, iar fiecare îşi continuă distinct procesul de epurare. În final, apa epurată ajunge, printr-un canal de evacuare, în Crişul Repede, iar nămolul este deshidratat pentru a putea fi apoi folosit ca îngrăşământ.

Potrivit lui Judea, într-o zi, staţia produce aproximativ 20 de tone de nămol umed, cantitate care, după deshidratare, se înjumătăţeşte. În procesul de epurare, staţia produce şi biogaz folosit pentru producerea energiei electrice şi termice necesare în fluxul tehnologic.

Ca să arate şi cât folos are tot procesul de epurare, Judea le-a arătat jurnaliştilor o mostră de apă uzată care intră în staţie şi una de apă curăţată care ajunge în Criş, diferenţa fiind clară: apa uzată este gălbuie şi plină de impurităţi vizibile, iar cea tratată este incoloră şi fără particule evidente.

Întrucât este operator regional, CAO mai are în construcţie, în Bihor, două staţii de epurare, una la Tinca şi una la Beiuş. Cea din Tinca este acum în probe, urmând a fi pornită oficial peste o lună şi jumătate, iar cea din Beiuş va deveni funcţională la sfârşitul anului.

Nu pute de la noi!

Culmea este că, la ora prânzului, când jurnaliştii au ajuns la staţia de epurare, în zonă aerul era greu de respirat, simţinându-se o duhoare apăsătoare.

În acest context, Gavra a precizat că mirosurile nu vin de la staţia de epurare. Deşi, în mod evident, şi tratarea apei şi, mai ales, a nămolurilor emană o duhoare, după cum au simţit şi jurnaliştii, aceasta este de o intensitate mai mică şi nu seamănă cu putoarea care se simţea pe Calea Borşului şi care avea iz animalier. "Miroase, dar nu de la noi, ci de la ferma lui Pazurik. Acest miros de la ferma de porci este evident şi diferit", a spus Gavra. Ferma deţinută de compania Nutrientul se află chiar în apropiere de staţie, dar pe malul stâng al Crişului Repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce nu ?
Pai,daca tot sunt vecini oarecumva , nu s-ar putea ca statia sa rezolve cumva si problema epurarii excrementelor de la Nutrientul ? contra cost , desigur. Bineinteles ca nu transportand excrementele cu barca de pe un mal pe altul, ar trebui sa existe variante mai moderne si mai facile. Daca ar exista bune intentii si un pic de "strunire "dintr-o anumita directie ...eh...
Postat 22 Martie 2017, 20:52 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON