URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2017, 15:10

S-a deschis Târgul de Paşte din Oradea, cu produse tradiţionale, decoraţiuni şi iepuraşi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar vremea însorită mai lipsea, vineri, din Piaţa Unirii, unde, după prânz, a fost deschisă prima ediţie a Târgului de Paşte organizat de municipalitate, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). Târgul se desfăşoară în perioada 7-17 aprilie.

Piaţa colorată

În Piaţa Unirii au fost dispuse în total 20 de căsuţe, unele pentru agenţi economici şi ONG-uri, care vând produse handmade, accesorii, precum şi brânzeturi, iar altele dedicate promovării tradiţiilor şi bunătăţilor din Ţara Beiuşului şi Valea Ierului. Totodată, în piaţa centrală au fost deschise şi căsuţe cu vin şi pălincă, precum şi cu dinnede (plăcinte nemţeşti) şi kurtos kolacs.

Cu ajutorul unei firme din Oradea, Justin’s Design, Piaţa Unirii a fost împodobită cu decoruri gigant ce amintesc de primăvară şi de sărbătoarea Paştelui, cu căsuţe din pădure, ciupercuţe, iepuraşi şi ouă vopsite. Decoraţiunile au devenit imediat un "hit" printre trecători, aceştia - că a fost vorba de copii sau oameni mari - făcându-şi poze cu ineditele decoraţiuni.

Tradiţii bihorene

Vineri, la conferinţa de presă de dinaintea deschiderii târgului, preşedinte APTOR, Mihai Jurca, a anunţat că evenimentul se bucură şi de sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, cu sprijinul căruia au fost amenajate două căsuţe de prezentare a unor zone turistice din judeţ, mai precis cele din Ţara Beiuşului, inclusiv Coleşti, şi Valea Ierului. Aici, tineri îmbrăcaţi în port popular prezintă ţesături şi icoane, şi îi îmbie pe trecători să guste bunătăţi precum slănină, şuncă şi dulceţuri.

Potrivit administratorului public al judeţului, Szabo Jozsef, în zona statuii lui Mihai Viteazul va fi deschis, pe 8 şi 9 aprilie, şi un aşa numit "parc de jocuri populare", unde tineri din grupuri folclorice din mai multe comune bihorene îşi vor prezenta cele mai spectaculoase tradiţii, precum şi jocuri păstrate din străbuni. Parcul va fi dotat cu 21 de tipuri de jucării, astfel încât copiii şi însoţitorii lor vor putea să tragă la ţintă cu tunul, să călărească, să joace popice, să alerge melci, să umble pe catalige şi să spargă nuci.

Animale şi ateliere

De asemenea, în cadrul Târgului de Paşte a fost amenajată şi o zonă dedicată Grădinii Zoologice Oradea, unde au fost amplasaţi, între baloţi de paie, un ponei şi mai mulţi iepuraşi. Cei de la Zoo au amenajat o "cuşcă" mai mare pentru câteva exemplare de coati, iar în zilele următoare vor aduce şi alte tipuri de animale.

Prima ediţie a Târgului de Paşte include şi un atelier de pictură pe ceramică, iar după Florii şi unul de decoraţiuni din flori ţinut de florarul Marius Sabău.

Drumul crucii

Marţi, 11 aprilie, de la ora 17, circa 70 de actori profesionişti din mai multe oraşe ale ţării, adunaţi în Asociaţia Drumul Crucii, vor da un spectacol de teatru de stradă, Via Crucis, care va porni de pe strada Republicii (intersecţie cu Aurel Lazăr) şi va ajunge în Piaţa Unirii, unde va fi recreată scena crucificării lui Iisus.

Pe de altă parte, în zilele de marţi şi miercuri (11 şi 12 aprilie) pe o podină din Piaţa Unirii trupele Arcadia şi Liliput, ale teatrelor Regina Maria şi respectiv Szigligeti, vor da câte un spectacol de teatru de păpuşi, ambele fiind programate să înceapă de la ora 17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
??!!
...au fost amenajate dispuse...chiar atat de greu este sa scriem corect romaneste ?
Postat 08 Aprilie 2017, 00:25 de TDS
Drumul Crucii
Daca tot renoveaza Ciuperca, n-ar putea face un traseu "Calvariu " pe el(dealu) pentru pelerini , asa cum exista peste tot in lumea occidentala catolica ? Suntem un oras multicultural, multietnic etc,etc,... si , inplus, avem acest deal sau colina de un farmec aparte. Doamne ajuta !
Postat 07 Aprilie 2017, 15:55 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON