URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2018, 15:06

E gata vivariul de la Muzeu: Sunt expuse insecta-băţ, dragonul bărbos şi tarantula cu genunchii roşii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În circa două săptămâni, orădenii vor putea vizita cel mai mare vivariu al unui muzeu din România, în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.  Vivariul are 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, iar vizitatorii vor putea vedea în ele mai multe specii de insecte, peşti şi animale mici.

O altfel de expoziţie

Investiţia de 70.000 euro a fost prezentată, marţi, la noul Muzeu al Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nr. 1, de directorul Aurel Chiriac, la eveniment fiind invitat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang.

"De anul trecut, am reintrat în circuit public, cu expoziţii temporare care sunt, zic eu, de atracţie. Iată, acum următorul pas înseamnă vivariul, un spaţiu care va fi interesant pentru copii mai cu seamă, dar şi pentru adulţi. Veţi vedea că se remarcă prin diversitatea speciilor prezentate, de la peşti la animale", a spus Aurel Chiriac.

Vivariul a fost construit ca o expoziţie permanentă a secţiei de Ştiinţe ale Naturii, pe o suprafaţă totală de 359 mp. În el, vizitatorii pot observa de aproape specii exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere.

Roşioara termală, expusă în vivariu

Amenajat în două încăperi expoziţionale, vivariul are 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, amenajate conform biotopului şi cerinţelor celor 40 de specii prezentate. "După cunoştinţele mele, acest muzeu beneficiază de cel mai mare vivariu din punct de vedere al complexităţii, cel puţin din România, dacă nu chiar din sud-estul Europei", a spus Iustin Vasile, de la Aqua Shop, firma care a realizat amenajările specifice.

În vivariu sunt expuşi peşti, inclusiv pui, din specia Roşioara termală, care trăiau doar în rezervaţia naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. După cum se ştie, această specie a dispărut din natură în toamna lui 2014 din cauza distrugerii habitatului termal al rezervaţiei şi mai există doar în captivitate, ca rezultat al unui proiect de conservare şi reproducere ex situ al Muzeului Ţării Crişurilor, Universităţii din Gödöllő (Ungaria) şi al Acvariului din Galaţi.

Totodată, mai pot fi văzuţi peştele arcaş cu solzi mici din Asia de sud-est, rechinul negru cu coadă roşie din Thailanda şi piranha cu burtă roşie din America de Sud.

Educaţie ecologică

De asemenea, curioşii vor putea vedea o tarantulă cu genunchii roşii din Mexic, salamandra-tigru din America de Nord, şopârlele Gecko diurn gigant din nordul Madagascarului şi dragonul bărbos, o şopârlă din centrul Australiei.

Între exponate se mai numără insecta-băţ indiană, ţestoasa leopard din estul şi sudul Africii, şarpele mexican de lpate, veveriţa marsupială zburătoare din nordul şi estul Australiei şi hamsterul pitic rusesc.

Reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor spun că vizitatorii vor avea ocazia să observe comportamente interesante ale acestor specii (mimetismul insectelor-băţ, deplasarea pe pereţi netezi a şopârlelor Gecko etc.) şi că o vizită în vivariu poate constitui o formă uşoară şi atractivă de educaţie ecologică.

Directorul MŢC a anunţat că vivariul urmează să fie deschis publicului imediat după ce se va obţine autorizaţia necesară din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. "Avem toate dotările şi documentaţiile necesare, avem şi medic veterinar cu care colaborăm. Sperăm că în aproximativ două săptămâni vivariul să fie deschis publicului", a spus Aurel Chiriac.

La vivariu se va intra pe baza unor bilete distincte faţă de cele de vizitare a Muzeului. Preţurile urmează să fie anunţate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
tyu
@unu: idee buna :)
Postat 14 Februarie 2018, 21:59 de omul_din_ombuds
De e bine ca s-a facut
Putea sa fie aspectul camerei si a peretilor ca un decor de piatra, si alte detalii, dar e bine ca avem inca o atractie in oras. Ma ingrijoreaza insa ca e bilet separat pentru aceasta sectie, poate ca din aceasta cauza sa fie mai putini cei ce trac pragul. Daca tot sunt invecinate in zona, ar fi buna o colaborare intre Zoo, Muzeul Tarii Crisurilor si acest Vivaviu, astfel incat sa cumperi un alt tip de bilet unic, 3-in-1, cu care sa ai acces la toate astea. Poate chiar si celelalte atractii din zona: muzeul Armatei si muzeul Francmasoneriei, intr-un pachet turistic ce sa faca vizitatorii sa stea mai multe nopti in oras.
Postat 13 Februarie 2018, 19:12 de unu
Becurile rosii au un aspect de kitsch
Inteleg ca sunt necesare ptr vietati, dar puteau fi incorporate altfel, mai discret.
Postat 13 Februarie 2018, 19:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON