URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2014, 11:30

Cina nevăzută: Un consilier local şi soţia lui şi-au provocat prietenii să afle cum este să nu vezi lumina (FOTO/VIDEO)

Restaurantul Banana Joe a fost, marţi seară, gazda unui eveniment inedit. Ca să-i sensibilizeze pe cei din jurul lor cu privire la problemele copiilor nevăzători care învaţă la Centrul Şcolar Cristal, consilierul local Cristian Puşcaş şi soţia acestuia, Bianca, şi-au scos la cină 20 de prieteni. "Trebuie să înţelegem că aceşti copii trăiesc printre noi şi noi trebuie să-i tratăm cu respectul cuvenit. Noi, care avem acest dar al vederii, trebuie să-l conştientizăm", a precizat Cristian Puşcaş.

Aşa că cina a fost una diferită: la intrarea în restaurant, fiecare invitat a fost legat la ochi cu o eşarfă, astfel încât să nu mai vadă nimic. Apoi, şi-au petrecut seara în întuneric, bazându-se doar pe ajutorul unor tineri care le puneau apă în pahare ori le indicau unde le sunt farfuriile.

Experienţa a fost inedită pentru meseni, printre care s-au numărat şi învăţătoare de la Şcoala Cristal: şi-au dat seama că, fără vedere, le este greu chiar şi să recunoască mâncarea ori să-şi coordoneze mâinile pentru a-şi duce furculiţa cu mâncare spre gură.

"Vă mulţumesc că aţi acceptat să simţiţi lumina", le-a spus celor prezenţi Bianca Puşcaş, care a precizat şi cât de impresionată a fost de copiii nevăzători pe care i-a cunoscut în şcoala Cristal şi care acceptă handicapul lor cu o maturitate ce de multe ori nu este întâlnită printre adulţi.

Directoarea centrului, Rodica Lezeu, a spus că, pe lângă lipsa materialelor didactice şi aparaturii specifice lor, copiilor le este foarte greu să îşi înţeleagă soarta: ""Eu când o să văd?", este întrebarea pe care copiii o pun mereu".

Cei prezenţi au făcut şi donaţii într-o urnă anume adusă în restaurant. În plus, au precizat cei doi soţi, alţi prieteni care n-au putut fi prezenţi la cină au ales să trimită sume de bani ce vor ajunge tot în conturile şcolii, pentru achiziţia de materiale didactice necesare copiilor nevăzători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aprecieri
Probabil și pentru că empatizez cu persoanele lipsite de vedere cred că a fost într-adevăr o acțiune reușită care merită aprecieri!
Postat 17 Decembrie 2014, 12:14 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON