URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2017, 19:39

Noaptea Cercetătorilor la Universitatea din Oradea: Vedetele expoziţiei au fost un roboţel care imită oamenii şi o cutie "magică", unde apa... urcă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al patrulea an consecutiv, profesorii şi studenţii Universităţii din Oradea şi-au etalat invenţiile şi descoperirile în faţa orădenilor, la Noaptea Cercetătorilor, un eveniment ce s-a petrecut simultan în peste 300 de oraşe europene.

Fiecare facultate a avut un stand propriu, dar, la fel ca la ediţiile precedente, au fost prezente şi alte organizaţii sau instituţii. De pildă, în faţa sălii de jocuri sportive, care a găzduit evenimentul, şi-au etalat tehnica echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana şi ale Jandarmeriei.

Dacă pompierii au prezentat aparaturi din dotare cumpărate, precum dispozitivul ce permite detectarea unor persoane surprinse sub dărâmături, jandarmii şi-au prezentat două invenţii realizate de colegi de-ai lor: un ATV "homemade" şi un recipient uriaş pentru colectarea deşeurilor reciclabile.

Cea mai mare agitaţie a fost însă în sală, unde au "descins" îndeosebi copii şi elevi, foarte curioşi. De pildă, la standul Departamentului de Biologie au putut să studieze organisme prin microscop, la cel al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial au aflat cum funcţionează o cameră cu termoviziune, iar de la profesorii şi studenţii specializării Cadastru ce sunt instrumentele de fotometrie.

Studenţi inventatori

Cele mai atractive s-au dovedit două invenţii realizate de studenţi ai Universităţii. Una dintre ele a fost robotul Alfa, realizat de Daniel Anton, student în anul IV la Robotică. Roboţelul dansează şi imită mişcări umane, aşa că a fost magnet pentru public. "Este parte dintr-un proiect mai mare de-al meu. Îmi doresc să fac un robot asistent, înalt de 1,80 m şi care poate ridica până la 150 kg. Va fi folositor persoanelor cu dizabilităţi", a explicat inventatorul lui Alfa.

Înghesuială a fost şi în faţa unei cutii verzi, care reproducea un truc pe care mulţi dintre vizitatorii de la Noaptea Cercetătorilor l-au văzut în filmul "Now you see me 2". Practic, în cutia "magică", oricine putea vedea cum picături de apă urcă, total nefiresc, sau levitează. În realitate, a explicat Vlad Terebenţ, absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, se petrece o iluzie optică, pentru a cărei realizare s-a folosit de ştiinţă.

Vizite în laboratoare

Pe lângă departamentele şi facultăţile orădene, au mai avut standuri la Noaptea Cercetătorilor şi Cercetaşii României, angajaţii companiei Celestica, care au făcut demonstraţii cu o imprimantă 3D, elevii parte din programul Fondul Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare Oradea, Poliţia Bihor, firma Dekor Mania, ai cărei reprezentanţi au explicat tehnici handmade, şi Mensa România, organizaţia care reuneşte persoane cu IQ foarte ridicat şi care, cu acest prilej, a anunţat că va organiza o nouă testare în Oradea, pe 21 octombrie.

Totodată, cei curioşi au putut vizita laboratoarele Universităţii din Oradea, unde au putut descoperi alte aparate sau dotări folosite de cercetători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON