URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2017, 01:21

Orădenilor le place folk-ul! Ducu Bertzi a umplut Teatrul de Vară din Cetate (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk, organizat în amfiteatrul din Cetatea orădeană de Uniunea Femeilor Bihor, este o reuşită. Sâmbătă la lăsarea serii, aproape toate locurile din Teatrul de Vară au fost ocupate de orădeni, tineri şi bătrâni deopotrivă, veniţi să-i asculte pe Traian Cosma, Adina Hodişan, Vali Şerban şi Ducu Bertzi.

Recitalul celui din urmă a fost, firesc, punctul culminant al spectacolului. De cum artistul a ajuns pe scenă, în amfiteatru s-au găsit tot mai puţine locuri libere, iar mulţi spectatori s-au cocoţat pe zidurile Cetăţii ori s-au aşezat direct pe scări.

Acompaniat de violonista Ioana Furdui şi de chitaristul Constantin Neculaie, Bertzi a făcut încălzirea cu piese precum "Pe cine şi câte cărări", "Floare de colţ", "Şi de-ar fi", "Iertările", dar în mod cert nu se aştepta să primească şi el nişte "grade". Întrucât, pe la începutul concertului, după ce a băut dintr-o sticlă de apă aflată la îndemână, a făcut o glumă spunând că la concerte nu mai este protocolul care era pe vremuri, când artiştii primeau pălincă, nu apă, un spectator s-a sesizat şi peste doar câteva minute i-a adus artistului o sticlă cu pălincă de Roşia. Gestul l-a surprins plăcut pe Bertzi şi a declanşat, bineînţeles, şi aplauzele spectatorilor.

De mai multe ori în timpul concertului artistul a spus cât de mult îi place Teatrul de Vară şi Cetatea orădeană, dar şi atmosfera creată de spectatori. "Seară de pomină la Oradea. Vă mulţumim mult", şi-a măgulit Bertzi fanii.

Concertul s-a încheiat cu cântecele "Fost-am omul pădurii", "Săracă inima me’" şi "M-am îndrăgostit numai de ea", melodii pe care folk-istul le-a cântat împreună cu orădenii. Fiecare dintre acestea a fost şi îndelung aplaudată de spectatori.

După ce a cântat timp de aproximativ o oră şi jumătate şi după ce a mulţumit Uniunii Femeilor din Bihor pentru iniţiativă şi invitaţie, Bertzi a părăsit scena. Fanii nu l-au lăsat să plece pur şi simplu, aşa că zeci de minute în şir artistul s-a fotografiat cu orădenii.

Festivalul Naţional de Folk continuă şi duminică. De la ora 16, în Cetate se vor ţine ateliere de creaţie pentru copii şi ateliere meşteşugăreşti, de la ora 18 sunt programate ateliere de pictură, o expoziţie de basoreliefuri, un concurs de caricaturi şi o dezbatere pe tema asteroizilor (în corpul I), dar şi o cafenea artistică, adică ocazia ca orădenii să stea de vorbă cu artiştii invitaţi.

Concertele vor debuta la ora 19, pe scenă urmând să urce Sergiu Nica, Raul Silaghi, Florian Chelu şi Gato Istvan, Liliana Ioniţă Budău, Călin Pop, Mircea Bodolan şi Victor Socaciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON