URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2017, 12:54

Vineri, la Primărie. Conferinţă româno-maghiară pe tema pregătirilor de Centenar şi folosirii limbii maghiare în afaceri

Vineri, la Primărie. Conferinţă româno-maghiară pe tema pregătirilor de Centenar şi folosirii limbii maghiare în afaceri foto generic, DCNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Asociaţia Reconstructio vor organiza vineri, de la ora 17, în sala mare a Primăriei Oradea, conferinţa româno-maghiară cu temele: "Pregătirile centenare – şansă sau pericol în relaţiile româno-maghiare?" şi "Limba maghiară în sfera de afaceri sau cum decidem noi?".

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, "pe lângă subiectele menţionate, în cadrul conferinţei cu acces gratuit se vor discuta şi alte aspecte ale sistemului de relaţii româno–maghiare care se vor ivi pe parcurs. Întregul eveniment va fi bilingv, prezentările de limbă română, respectiv maghiară fiind traduse în cealaltă limbă în mod simultan şi redate prin căşti doritorilor".

Printre mulți alții, la conferinţă şi-au anunţat participarea politologul Gabriel Andreescu, activist pentru dreptule omului, şi jurnalistul Sabin Gherman, autorul manifestului "M-am săturat de România".

Dat fiind numărul limitat de locuri din sala mare a Primăriei, participanţii la conferinţă sunt rugaţi să se înscrie în prealabil la adresa de email titkarsag@emnt.org.

Evenimentul, aflat la a cincea ediţie, face parte dintr-o serie de conferinţe bilingve iniţiate de CNMT în anul 2013 la Sfântul Gheorghe şi continuate în 2014 la Târgu Mureş, în 2015 la Braşov iar anul trecut la Cluj.

"Prin organizarea acestor evenimente dorim să extindem şi să intensificăm dialogul româno–maghiar şi să abordăm subiecte comune, chiar şi delicate, şi să căutăm răspunsuri cu privire la viitorul Transilvaniei", se menţionează în comunicatul organizatorilor.


Programul conferinţei este următorul:

13:00–14:00 Înscriere

14:00–14:30 Lansare de carte: Transilvania – O "grădină a zânelor" în Europa

14:30–14:50 Cuvânt de deschidere

László Tőkés, deputat europarlamentar, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea

Gyula Zatykó, vicepreşedinte, Partidul Popular Maghiar din Transilvania

 

Pregătirile centenare – şansă sau pericol în relaţiile româno-maghiare?

Moderator: dr. Krisztina Sándor, preşedinte executiv, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania

14:50–15:10 Prof. dr. Ovidiu Pecican, lector universitar, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj

15:10–15:30 Dan Maşca, preşedinte, Partidul Oamenilor Liberi, Târgu-Mureş

15:30–15:50 Zsolt Szilágyi, preşedinte, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Oradea

15:50–16:10 Ferenc Szilágyi, preşedinte, Consiliul Autonomiei Partium, Oradea

16:10–16:30 Hans Hedrich, preşedinte, Asociaţia Neuer Weg, Sighişoara

16:30–16:50 Prof. univ. dr. Gabriel Andreescu, politolog, profesor universitar, Bucureşti

16:50–17:00 Concluzii

17:00–17:30 Pauză de cafea

17:30–17:50 Sabin Gherman, jurnalist, realizator tv, Cluj

17:50–18:00 Concluzii

 

Limba maghiară în sfera de afaceri, sau cum decidem noi?

Moderator: László Tiboldi, vicepreşedinte, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania

18:00–18:20 Zoltán Kántor, director, Institutul pentru cercetarea comunităţilor maghiare de pretutindeni, Budapesta

18:20–18:40 dr. Katinka Beretka, jurist, lector universitar, Subotica

18:40–19:00 Gelu Barna, consilierul preşedintelui, Federaţia Patronilor Bihor, Oradea

19:00–19:20 Csaba Pajzos, preşedinte, org. judeţeană Bihor, Asociaţia Economiştilor Maghiari din România, Oradea

19:20–19:40 István Csomortányi, preşedinte, org. judeţeană Bihor, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Oradea

19:40–20:00 Concluzii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Va pierdeti vremea!
A venit deunazi ambasadorul SUA in vizita si s-a lovit de o bariera de comunicare. La sfarsitul discutiilor pe ai nostri, primar, sef cj, alti sefi si sefuti, ii dureau mainile de la ,,dialog". Puneti naibii mana, inclusiv ungurimea si invatati una-doua limbi de larga circulatie internationala din grupul celor INDO-EUROPENE, engleza in primul rand si terminati cu ungureasca! Vin investitori straini, cati vin si voi o sa-i intampinati cu ungureasca?! Cine naiba mai vorbeste ungureste in afara de unguri?! E o limba care nu are nimic in comun cu 99% dintre limbile vorbite in Europa, e o limba asiatica (ugro-finica), s-o invete mongolii, kazahii, etc!
Postat 18 Noiembrie 2017, 05:49 de pinonel
terminati cu prefacatoria si pupincurismul!
ce atata zarva si idiotenie cu limba maghiara in oras?! da cineva 2 bani pe lb romana (afise, informatii turistice, strazi, afaceri) la Debrecen sau Gyula? absolut NU! deci ce atata prefacatorie si pupincurism cu asta?! si INTREBAREA: CE AFACERI, DLOR!?!?! cu UDMR pupând poala PSD, in tara nu se vor mai face nici un fel de afaceri!
Postat 17 Noiembrie 2017, 07:35 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON