URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Oradea

Termoficare Oradea reduce căldura din apartamente, pe fondul temperaturilor de primăvară
Știri Bihor
Societatea Termoficare, furnizoare de agent termic în sistem centralizat în Oradea și comuna Sânmartin, va coborî începând de joi, sub 40 de grade Celsius, temperatura de livrare a încălzirii către apartamentele orădenilor, pe fondul temperaturilor exterioare surprinzător de mari pentru această perioadă a anului. Temperatura agentului termic furnizat la limita de contor va fi redusă la 38 grade Celsius, așadar sub nivelul de circa 43 grade Celsius cu care operează centrala în iernile obişnuite. Conducerea CET-ului nu ia deocamdată în calcul sistarea încălzirii.
28 Februarie 2024, 19:01
Au început asfaltările. Mai multe străzi din cartierul Grigorescu vor fi modernizate anul acesta (FOTO)
Știri Bihor
Mai multe străzi din cartierul Grigorescu vor fi modernizate anul acesta. Constructorii au început deja lucrările de amenajare pe artere precum Zaharia Macovei, Vasile Vartolomei şi Ştefan Augustin Doinaş, iar în prima jumătate a lunii martie vor demara săpăturile pe alte străzi din cartier.
Vestitorii primăverii: Pe străzile din Oradea au apărut tarabele cu mărţişoare (FOTO)
Știri Bihor
Pe străzile orădene au apărut, începând de luni, primele tarabe cu mărţişoare. Municipalitatea orădeană a atribuit prin licitaţie 74 de locuri pentru vânzarea de produse de sezon, de la mărţişoare şi felicitări, la flori şi aranjamente florale.
27 Februarie 2024, 19:10
Primăria Oradea anunță că peste 400 de arbori vor fi plantați până la sfârșitul săptămânii viitoare în municipiu (FOTO)
Știri Bihor
Peste 400 de arbori vor fi plantați până la sfârșitul săptămânii viitoare în Oradea. În cadrul campaniei de plantări din primăvară, în valoare de 270.000 lei, vor fi sădiți arbori din speciile platan, carpen, mesteacăn și altele. Arborii, cu o înălțime de peste 2,5 metri și un diametru al tulpinii de peste 12 centimetri, vor avea doi ani de garanție.
Cozi imense în zona Parcului Industrial I din Oradea, din cauza lucrărilor la pasajul suprateran. Se stă în trafic și 45 de minute (FOTO)
Știri Bihor
La ore de vârf, șoferii care circulă dinspre Borș spre Oradea stau în trafic și 45 de minute, iar asta numai pe breteaua de circa 1,5 kilometri de pe marginea Parcului Industrial, pe care circulația a fost deviată de pe Calea Borșului, în contextul realizării lucrărilor la un pasaj suprateran în zonă.
Combustibili mai scumpi și în Oradea. Cât costă un litru de benzină și un litru de motorină 
Știri Bihor
Șoferii au observat în ultimele luni un trend crescător în ceea ce privește prețurile benzinei și motorinei, trend care se face simțit și la stațiile de alimentare din Oradea, unde un litru de benzină standard a ajuns să coste, luni, în jur de 7,2 lei, iar unul de motorină standard în jur de 7,6 lei. 
26 Februarie 2024, 17:31
Strada Evreilor Deportaţi din Oradea a fost redeschisă circulaţiei (FOTO)
Știri Bihor
Strada Evreilor Deportaţi din Oradea a fost redeschisă circulaţiei pe tronsonul delimitat de străzile Titu Maiorescu şi Mihai Viteazul. Acea porțiune a fost închisă traficului pe durata vacanţei elevilor, pentru reabilitarea reţelelor de canalizare, înlocuirea covorului asfaltic şi refacerea marcajelor.
26 Februarie 2024, 14:52
Investiție de aproape 16 milioane de lei în reabilitarea energetică a Liceului German din Oradea
Educatie
Primăria Oradea a anunțat luni că a semnat contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare energetică a Liceului German Friedrich Schiller, investiție ce va costa 15,8 milioane lei, din care 9,2 milioane lei vor fi fondurile nerambursabile. Acesta este primul proiect pentru care Oradea a atras bani în exercițiul bugetar european 2021-2027.
26 Februarie 2024, 13:05
Primăria pune la bătaie finanțări nerambursabile de 500.000 lei pentru ONG-urile orădene
Știri Bihor
Primăria pune la bătaie finanțări nerambursabile de 500.000 lei pentru ONG-urile orădene. Din suma totală, 100.000 lei sunt rezervați pentru finanțarea acțiunilor pentru tineret. Propunerile de proiecte pot fi transmise municipalității doar în format electronic, începând de luni și până pe 29 martie.
25 Februarie 2024, 15:47
Ofertă bogată pentru orădenii care vor să sărbătorească 1 și 8 Martie. O listă de evenimente!
Timp liber
Mărțișoarele de 1 Martie și florile de 8 Martie pot fi însoțite în acest an și de alte cadouri valoroase, care să marcheze debutul unui sezon înfloritor. Multele evenimente plănuite la începutul lunii martie în Oradea au în prim-plan artiști locali, invitați din țară, precum și din străinătate, iar oferta muzicală este felurită.
25 Februarie 2024, 11:09
Un an în imagini: Cele mai bune fotografii de presă din Oradea și din Debrețin, expuse la Cetate (FOTO)
Timp liber
Pentru al nouălea an la rând, Asociația Euro Foto Art a adunat într-o expoziție cele mai reușite fotografii de presă din Bihor și din județul vecin Hajdu Bihár. Fotoreporterii cu cele mai bune imagini au fost premiați, odată cu deschiderea expoziției.
25 Februarie 2024, 09:08
Stop, parcarea mea! De ce e mereu plină cea mai nouă parcare subterană din Oradea (FOTO)
Ne enervează
La pomul lăudat să nu te duci cu sacul! Orădenii care vor să îşi lase peste zi maşinile în parcarea din jurul catedralei ortodoxe de lângă Cetate, cea mai nouă parcare subterană din Oradea, nu găsesc niciun loc disponibil.
Primăria și Spitalul Județean din Oradea au obținut încă 22 milioane lei din bani europeni pentru noi dotări și un centru de perfecționare la Maternitate
Știri Bihor
Suplimentarea de la 15 la 20 de paturi a capacității compartimentului ATI Neonatologie, dotarea cu echipamente a 5 paturi, crearea unui centru de formare pentru medici și derularea unui program de screening pentru depistarea retinopatiei și malformațiilor cardiace la nou-născuții prematur la Maternitatea din Oradea urmează să fie finanțate din bani europeni. Primăria Oradea și Spitalul Județean au obținut pentru toate acestea aproape 22 milioane lei din PNRR.
23 Februarie 2024, 14:27
Un nou parc din Oradea, în pregătire. Lucrările ar putea fi gata la finalul lunii martie (FOTO)
Știri Bihor
Primăria Oradea a anunțat că, după ce au fost sistate pe timpul iernii, lucrările de amenajare a unui parc nou la intersecția străzilor Matei Corvin cu Rectorului sunt în plină desfășurare. Pe amplasamentul unde au fost demolate două case se lucrează acum la un spațiu urban modern, cu facilități pentru odihnă, joacă și sport în aer liber.
Încă o stradă din Oradea, închisă pentru lucrări. Atenție dacă aveți drum în zona Parcului Brătianu!
Știri Bihor
Fiți cu băgare de seamă dacă aveți drum în zona Parcului I.C. Brătianu. Traficul pe strada Olteniei, despre care riveranii se temeau că riscă să vină la vale peste parcarea din zonă este permis zilele acestea doar pentru transportul în comun, căci a intrat în reabilitare.
Blocați la semafor! Semafoarele încurcă traficul în Oradea, cât mai trebuie să aștepte orașul un sistem „deștept”? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Vechi de peste două decenii, sistemul de semaforizare din Oradea este depășit de traficul aglomerat și a ajuns chiar să provoace ambuteiaje. Prea depășite tehnologic pentru a mai putea fi reglate ori organizate în undă verde pentru a permite deplasarea cu viteza legală, semafoarele mai mult încurcă circulația pe mari artere precum Republicii, Dacia, Decebal și Ștefan cel Mare.
Constructorii ridică picioarele pasajului suprateran de pe Şoseaua Borşului (FOTO)
Știri Bihor
Lucrările la pasajul suprateran de pe Şoseaua Borşului, peste sensul giratoriu de la intrarea în Parcul Industrial I din Oradea, au ajuns la faza construcției picioarelor acestuia. Constructorii au terminat săpăturile la piloţii foraţi din subteran şi lucrează la elevaţia pasajului, în paralel cu amenajarea drumului colector situat de-a lungul DN 1, care va duce la viitorul terminal intermodal din Episcopia Bihor.
21 Februarie 2024, 16:31
Încă un accident la intersecţia străzilor Traian Lalescu şi Zimbrului din Oradea. Locuitorii pregătesc o petiţie (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Al doilea accident în nicio săptămână! La doar cinci zile de la ultimul eveniment rutier care s-a petrecut la intersecţia străzilor Traian Lalescu şi Zimbrului din Oradea, miercuri, în acelaşi loc, alte două autovehicule s-au ciocnit. Locuitorii din zonă sunt exasperați și spun că pregătesc o petiție.
Strada Evreilor Deportaţi din Oradea va rămâne închisă pentru lucrări până în weekend (FOTO)
Știri Bihor
Circulația mașinilor pe strada Evreilor Deportaţi din Oradea, închisă traficului rutier începând de luni dimineață pentru lucrări de reabilitare, rămâne restricționată până sâmbătă. Compania de Apă Oradea a înlocuit canalizarea defectă pe tronsonul dintre străzile Titu Maiorescu şi Mihai Viteazul, pe care traficul este suspendat. Constructorii pregătesc asfaltarea acelei porțiuni de stradă.
21 Februarie 2024, 13:35
Sedii pentru regii: OTL și CAO vor să-și facă sedii de milioane de euro, cu bani de la bugetul local și de la UE
Bihoreanul tipărit
Societățile municipalității CAO și OTL vor să își ridice sedii de milioane de euro în Parcul Industrial II din strada Ogorului. Compania de Apă Oradea, care deține un sediu ultracentral va cheltui 11 milioane de euro din banii orădenilor pe unul nou, unde să adune toți angajații risipiți prin oraș, iar Oradea Transport Local a început proiectarea unei autobaze de 16 milioane euro din bani europeni ca să elibereze depoul din strada Atelierelor, unde se vor face blocuri.
21 Februarie 2024, 07:57
De 150 de ori mai mult! Cel mai scump loc de vânzare a florilor de 8 Martie în Oradea a fost adjudecat cu peste 900 euro în Calea Aradului
Știri Bihor
Licitaţia pentru închirierea locurilor de vânzare a mărţişoarelor de 1 Martie şi a florilor de 8 Martie, organizată de Primăria Oradea, a făcut ca preţul chiriilor să explodeze. Cele mai mari tarife au crescut prin licitaţie de 110 ori pentru vânzarea mărţişoarelor şi de 150 ori pentru cea a florilor de Ziua Femeilor. Cel mai "scump" amplasament, din Calea Aradului, va fi închiriat cu peste 1.300 euro pentru cele 6 zile de vânzare de mărţişoare şi cu peste 900 euro pentru cele 3 zile de vânzare de flori.
20 Februarie 2024, 18:32
Atenţie, cade! O clădire din plin centrul Oradiei a devenit pericol public, dar locatarii preferă supraimpozitarea decât să repare faţada (FOTO/VIDEO)
Ne enervează
O clădire de pe strada Episcop Roman Ciorogariu a devenit pericol public. Bucăţi de tencuială cad peste maşini şi oameni, făcând imposibilă circulaţia pe trotuarul din faţa clădirii. Locatarii au fost sancţionaţi în mai multe rânduri, ba chiar sunt nevoiţi să achite impozit mărit cu 500% din cauza clădirii neîngrijite, însă tot nu iau măsuri, spun reprezentanţii Poliţiei Locale Oradea. 
Construcția noului grup energetic al CET, cea mai mare investiție orădeană de anul acesta, va începe în vară
Știri Oradea
Construcția noului grup energetic al CET, cea mai mare investiție orădeană de anul acesta, în valoare de aproape 37 milioane euro plus TVA, va începe în vară. Primarul Florin Birta a semnat marți, cu liderul de asociere Loial Impex, contractul de execuție a lucrărilor, care trebuie închise până la sfârșitul anului.
Aroganţă de februarie. În pieţele orădene au apărut cireşele de import, cu 120 lei kilogramul
Știri Bihor
În pieţele orădene au apărut, începând de această săptămână, primele cireşe din 2024. Trufandalele scoase la vânzare pe tarabele din Piaţa Rogerius, la un preţ de 120 lei kilogramul, sunt importate din Argentina. Cireşele autohtone ar urma să fie vândute începând din luna mai, dar recolta depinde de posibilele înghețuri.
20 Februarie 2024, 14:02
'Unde merge?': Noile trasee OTL dezorientează călătorii, care se văd obligaţi să schimbe tramvaiele în 3 staţii (FOTO)
Știri Bihor
Modificarea traseelor tramvaielor OTL, începând cu 19 februarie, pentru creşterea frecvenţei de trecere a garniturilor prin staţiile de tramvai, dezorientează călătorii. Clienţii societăţii se plâng că nu cunosc noile trasee, că afişele informative lipite în staţiile de tramvai sunt prea mici şi că sunt nevoiţi să schimbe garnitura, cu bagajele după ei, în staţiile Aviatorilor, Cantemir sau Olosig, pentru a ajunge la destinaţie.
A strigat după ajutor până au auzit-o vecinii: Bunicuță din Oradea, salvată din propria locuință
Știri Bihor
Pompierii orădeni au fost chemați de urgență, în zorii zilei de luni, să salveze o bunicuță din Oradea care striga disperată după ajutor. Femeia în vârstă de 74 de ani a căzut în propriul apartament și nu a mai putut să se miște, norocul ei fiind că un vecin a auzit-o în timp ce cerea sprijin.
19 Februarie 2024, 11:03
Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene
Oradea noastră
Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate anul trecut de orădeni, patru au fost reciclate, arată datele Primăriei. Vestea este deopotrivă bună și rea: niciodată municipiul n-a avut rezultate atât de bune în privința reciclării, dar încă este departe de obiectivul european de reciclare. Pentru ca Oradea să recicleze mai mult, Primăria are în plan să reia controalele în tomberoane, dar cu un accent mai mare pe educație, nu pe sancțiuni.
17 Februarie 2024, 11:59
Calendarul distracției: Care este agenda principalelor evenimente din Oradea în 2024
Timp liber
În Oradea se anunță evenimente de 9 milioane de lei. Urmează noi ediții ale unor târguri și festivaluri cu priză la public, în frunte cu Oradea FestiFall și Festivalul Medieval, cărora li se alătură evenimente pentru fanii lecturii, filmelor sau jazzului. Iată agenda noului an!
17 Februarie 2024, 10:31
„Inimioare” și „fantome”, în online: Mihnea Măruță a lansat la Oradea volumul „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare” (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Librăria Humanitas din Oradea a găzduit vineri seară lansarea cărții „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, scrisă de clujeanul Mihnea Măruță, care și-a propus să cartografieze un fenomen ce-și pune tot mai mult amprenta asupra minților și stilului de viață al oamenilor. Și mai cu seamă al adolescenților, care se „oglindesc” în imaginea perfecțiunii și a bogăției, proiectată pe Facebook, Instagram sau TikTok, cu repercusiuni grave asupra stării lor psihice și felului în care relaționează cu realitatea. 
17 Februarie 2024, 09:01
„Alo, vă sunăm de la Poliţia Locală...”. Orădenii, somați prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite
Știri Bihor
Poliţia Locală Oradea a somat anul trecut orădenii prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite. Măsura, adoptată în premieră, a fost luată din lipsă de personal şi a avut efecte în proporţie de circa 90%.
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON