URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2018, 09:12

Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţii, filme, concerte! Zeci de mii de orădeni s-au înghesuit să viziteze, sâmbătă noapte, spaţiile expoziţionale orădene în cadrul acţiunii „Noaptea muzeelor”. Cel mai mare succes l-a avut noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, unde orădenii au stat la cozi întinse pe zeci de metri ca să intre.

Succesul acţiunii a depăşit cu mult cele mai optimiste previziuni ale organizatorilor. „Ştiam că vor fi mulţi vizitatori, pentru că avem multe expoziţii interesante, de la colecţia de reproduceri după maşinile lui Leonardo da Vinci, până la vivarium-ul de la subsol, dar nu mă aşteptam să fie chiar atât de multă lume”, a declarat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Concret, dacă în 2017, „Noaptea muzeelor” a atras undeva la 10.000 de vizitatori, la ediţia de anul acesta pragul a fost atins încă de la ora 23 şi orădenii continuau să vină. „Pentru anul acesta ne aşteptăm la un număr record de vizitatori, de circa 20.000 de persoane”, a prognozat directorul Muzeului.

Valul mare de vizitatori a început să curgă spre palatul fostei Comenduiri a Garnizoanei imediat după ora 19 şi a ajuns la saturaţie o oră mai târziu. Ca să evite ambuteiajele şi certurile, conducerea muzeului a fost nevoită să suspende accesul liber al publicului în clădirea monument şi a permis intrarea doar pe grupuri direct proporţionale cu cele care ies din clădirea monument.

„E foarte bine că organizatorii au început să permită accesul numai pe grupuri, pentru că efectiv, la expoziţia cu maşinile lui Da Vinci stăteau oamenii unul lângă altul şi nu mai aveai cum să vezi exponatele, iar în vivariu de la zgomotul produs de numărul mare de oameni multe animale au început să se ascundă”, a declarat un orădean.

La ora 23.30, sute de orădeni stăteau la două cozi imense întinse pe toată lungimea clădirii fostei garnizoane ca să intre. „Din estimările noastre, numai pe aici au trecut deja peste 10.000 de vizitatori”, afirma la acea oră Aurel Chiriac.

S-au deschis pivniţele!

Până la ora 21:30 și beciurile şi zonele expoziţionale ale Palatului Baroc își depășiseră recordul de anul trecut, primind deja peste 2.000 de vizitatori. De altfel, pe străzile din jurul clădirii toate locurile de parcare erau ocupate încă de la ora 20, iar orădenii continuau să vină. „Numărul mare de vizitatori se datorează faptului că pivniţele au fost deschise pentru prima dată publicului larg, lucrările de reabilitare a acestora fiind în mare parte finalizate”, a explicat arheologul Lakatos Attila, din partea gazdelor.

Vizitatorii care au trecut pragul beciului palatului romano-catolic au putut urmări filme cu subiect istoric şi religios, concerte de muzică jazz, exploziţii de fotografie şi au putut să se fotografieze ultimele butoaie gigant rămase intacte.

„Pe vremuri, Episcopia romano-catolică era cel mai mare producător de vinuri din zonă. Practic, folosea pentru stocare butoaie de 20.000 litri, iar capacitatea de depozitare a pivniţelor era de peste 1 milion de litri”, a spus Lakatos. Conducerea Episcopiei ia în calcul deschiderea pentru public a beciurilor palatului prin organizarea de diferite evenimente care să pună în valoare monumentul.

Fără precedent

De o audienţă fără precedent s-a bucurat şi Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea din incinta fortificaţiei. Până la ora 23, spaţiile expoziţionale din incintă fuseseră deja vizitate de peste 3.000 de persoane potrivit biletelor împărţite gratuit la intrare.

Orădenii s-au înghesuit să vadă de la tablouri reprezentând fotocopii ieftine ale portelor unor voievozi români şi maghiari bătute în cuie pe fresca veche de sute de ani descoperită lângă sala cu grifoni, până la expoziţii mai serioase care evocă victimele puşcăriilor comuniste, bătălii din primul război mondial, o colecţie de pendule şi altele.

Atmosfera din Cetate a fost animată de membrii organizaţiei Deus Vult, care au susţinut un spectacol de jonglerii cu foc pe estrada ridicată în curtea interioară.

În pregătirea Festivalului Medieval programat pentru perioada 7 - 8 iulie, membrii asociaţiei au construit în curtea Cetăţii o spânzurătoare, o catapultă uriaşă şi alte obiecte amintind de perioada cavalerilor templieri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ca la apa sfintita!
Omul este o fiinta tare ciudata, are bani de mici, gratere, excursii, haine, kfc, masini scumpe, femei cu pretentii si ca sa vezi!, cand e gratis si PRIVITUL sar la ingesuiala. Ceausescu o fi el mort, dar traieste in constiinta si mintile romanilor.
Postat 20 Mai 2018, 10:36 de mmdaniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON