URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Bihor

Cămătar în robă: Mafia imobiliară din Salonta, formată dintr-un avocat, un notar şi doi interlopi, a fost trimisă în judecată
Bihoreanul tipărit
Dosar exploziv trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Oradea, după o anchetă a BIHOREANULUI: printre inculpaţi se află un avocat, un notar şi doi interlopi notorii. Mafia imobiliară condusă de avocatul salontan Sallak István, în cârdăşie cu secretara sa, Mariţa Benea, cu notarul Szász Dénes şi cu doi escroci fără scrupule, Farkas Alexandru şi Farkas Lóránd, a lăsat fără case cel puţin 12 oameni, prin cămătărie, şantaje şi înşelăciuni.
06 Martie 2024, 08:00
Au crescut indemnizațiile sociale. Cât vor primi, din aprilie, românii cu handicap sau mamele cu copii mici
Știri Bihor
Toate beneficiile sociale care se raportează la indicatorul social de referință au crescut, de la 1 martie, cu 10,4%. Astfel, de luna viitoare, indemnizația minimă pentru creșterea copilului se majorează la 1.651 lei, cea pentru persoanele cu dizabilități grave la 662 lei, iar alocația lunară de plasament la 1.194 lei.
05 Martie 2024, 19:00
Ești asigurat la CAS și vrei să știi ce drepturi ai ori cum funcționează asigurările de sănătate? A fost lansată o nouă ediție a Ghidului Asiguratului
De ştiut
Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a lansat a doua ediție a Ghidului Asiguratului, pentru a crește gradul de cunoaștere a serviciilor oferite în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate și a modului în care funcționează acest sistem. „Este o carte de căpătâi atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate, cuprinzând toate drepturile asiguraților și serviciilor medicale la care au acces ambele categorii de persoane”, spune șeful CAS Bihor, Dorel Dulău.
Palatul Lévay din Oradea va fi reabilitat, alături de alte două clădiri centrale (FOTO)
Știri Oradea
Palatul Lévay din Oradea, situat pe strada Libertăţii 2-4, lângă Podul Ladislau, va fi supus unei ample reabilitări. Lucrările în valoare de 2,5 milioane lei au fost programate de municipalitate încă de acum trei ani, dar au fost amânate din lipsă de ofertanţi. La fel, vor fi reabilitate alte două palate din zona centrală.
Descoperiri arheologice importante pe șantierul centurii Biharia: Au fost găsite inclusiv urme de așezări din neolitic (FOTO)
Știri Bihor
Lucrările pentru construirea celor 8,7 kilometri ai centurii Biharia-Paleu au prilejuit arheologilor de la Muzeul Țării Crișurilor descoperiri importante. Potrivit Consiliului Județean Bihor, săpăturile au scos la iveală vestigii ale unor așezări umane, una datând încă din perioada neolitică târzie, având, așadar, o vechime de câteva mii de ani.
S-a terminat: Victor Micula a scăpat de procesul în care a fost acuzat că a vrut să înşele o firmă de asigurări cu 275.000 euro
Știri Bihor
Victor Micula şi un apropiat al său din comuna Budureasa, Raul Goina, judecaţi într-un proces ce priveşte o tentativă de fraudă cu asigurări auto, au scăpat de acuzaţii, după ce răspunderea penală pentru faptele care le sunt imputate s-a prescris. Cazul priveşte încercarea lui Micula jr. de a încasa despăgubiri de 275.000 euro pentru un Mercedes Benz G 500 distrus într-un accident, orchestrat din umbră chiar de tânărul milionar.
05 Martie 2024, 15:32
Noi transporturi cu produse second-hand, oprite la Borş II: aveau pete și pânze de păianjeni (FOTO)
Știri Bihor
Un număr de 12 transporturi cu saltele cu pânze de păianjen, biciclete cu roţi pline de noroi şi haine murdare, care erau destinate unor firme şi asociaţii din România, inclusiv din Bihor, au fost oprite la intrarea în ţară, prin Punctul de trecere a frontierei Borş II.
05 Martie 2024, 14:31
Lărgirea la 4 benzi a străzilor Armatei Române, Universității și Ceyrat din Oradea, avizată de Direcția pentru Cultură
Știri Bihor
Intenția Primăriei Oradea de a lărgi carosabilul de pe străzile Armatei Române, Universității și Ceyrat la 4 benzi de circulație a redevenit de actualitate. Comisia de specialitate din cadrul Direcției pentru Cultură a avizat proiectul municipalității, dar primarul Florin Birta spune că planurile sunt încă incipiente. Pentru că locurile de parcare acum existente vor dispărea, Primăria va construi și o parcare supraetajată în curtea Muzeului Țării Crișurilor.
05 Martie 2024, 12:50
O lebădă rănită a fost salvată de pompierii din Oradea. A fost predată unei asociații care protejează păsările (FOTO)
Știri Bihor
O lebădă rănită, care a stat timp de mai multe zile în acelaşi loc în apele Crişului Repede, a fost salvată de pompieri şi dată în grija unei asociaţii care protejează păsările.
05 Martie 2024, 12:12
Ați văzut-o pe Bianca? O fată de 14 ani din Bihor a plecat de acasă luni noaptea și nu s-a mai întors
Știri Bihor
O adolescentă din satul Telechiu a fost dată dispărută după ce luni noaptea a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Bianca Fekete are 14 ani, înălțime de circa 1,50 m, iar când a a plecat purta trening roșu, tricou alb și pantofi sport negri.
05 Martie 2024, 11:42
Purtare abuzivă: Dosar penal deschis polițiștilor din Aușeu care au brutalizat un bărbat ce reclamase la 112 transporturi nelegale de balast
Știri Bihor
Conducerea Poliției Bihor a avut o nouă reacție după ce BIHOREANUL a relatat cazul unui localnic din Aușeu care a fost încătușat de un echipaj de poliție condus de șeful de Post din comună după un apel făcut la 112 pentru a reclama transporturi nelegale de balast. IPJ Bihor a transmis că, în paralel cu ancheta internă dispusă în cadrul instituției, a deschis un dosar penal în urma plângerii victimei brutalității polițiștilor.
05 Martie 2024, 11:16
Mai multe percheziții în Bihor, într-un dosar de obținere ilegală de fonduri pentru IMM-uri
Știri Bihor
Polițiștii au făcut percheziții în mai multe județe, printre care și Bihor, într-un dosar de obținere ilegală de fonduri pentru IMM-uri. Dosarul este coordonat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Dâmbovița, iar prejudiciul este estimat la 5,8 milioane de lei.
05 Martie 2024, 10:40
Autostrada în Bihor: Construcții Erbașu are liber la construirea lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (VIDEO)
Știri Bihor
Firma Construcții Erbașu, care a câștigat în toamna anului trecut cea de-a patra licitație pentru reluarea și finalizarea lucrărilor la lotul de 26,35 kilometri al Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș se poate apuca de lucru. Competitorul turc Nurol a renunțat la procesul deschis pentru contestația rezultatului licitației.
05 Martie 2024, 10:18
Garcea de Bihor: Șeful Postului de Poliție din Aușeu a bătut și încătușat un localnic care reclamase transporturi nelegale de balast (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean care a îndrăznit să reclame la 112 transporturi nelegale de balast s-a trezit bătut, încătușat și amendat de șeful Postului de Poliție din Aușeu. Agentul șef adjunct Florin Ianc, despre care există suspiciuni că protejează asemenea transporturi, a „descins” la poarta reclamantului și, deși îl cunoștea, l-a somat să se legitimeze, l-a amenințat că-l încătușează și a și făcut-o, după ce l-a umplut de lovituri. Poliția Bihor susține că agresivă a fost... victima, în ciuda imaginilor filmate care arată că „oamenii legii” veniseră chitiți să o sancționeze pentru „apelare falsă” la 112.
Nu strică să fii pregătit de cutremur! Ce ar trebui să conțină kitul de urgență al fiecărei familii
Știri Bihor
Cutremurele nu pot fi prevăzute, motiv pentru care autoritățile le recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru asemenea situații de urgență, adică să învețe regulile de comportare în cazul unui seism și să aibă un kit de urgență la îndemână. Luni s-au împlinit 47 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României, când peste 1.570 de oameni au murit, 11.300 au fost răniți, iar 35.000 de locuințe au fost distruse.
04 Martie 2024, 20:34
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Constructorii angajaţi de Primăria Oradea au finalizat lucrările de stabilizare a dealului de lângă Spitalul Judeţean pentru a putea amenaja aici viitoarea parcare supraetajată cu peste 500 de locuri. În paralel, aceştia au deviat reţelele de pe amplasamentul viitorului ambulatoriu şi au turnat fundaţia acestuia.
Profesori din Bihor contestă corectitudinea evaluării digitalizate. Șeful Inspectoratului Școlar: „Ies la iveală erori care până acum nu se vedeau”
Știri Bihor
Mai mulți profesori susțin că au găsit erori în corectura digitalizată de la simularea examenului de Evaluare Națională, greșeli pe care le pun în seama platformei Ministerului Educației, și arată că, dacă greșelile vor persista la examenele din vară, vor avea de suferit elevii, care ar putea să nu intre la liceele dorite, și nu din vina lor. Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, susține că erorile nu aparțin platformei, ci profesorilor corectori, doar că acum, odată cu evaluarea digitalizată, acestea sunt mai vizibile.
04 Martie 2024, 19:10
15 primării din Bihor primesc bani să facă, în total, peste 100 km de piste pentru bicicliști
Știri Bihor
Un oraș și 14 comune din județul Bihor vor amenaja piste pentru bicicliști cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu. Conform proiectelor, în total, cele 15 primării vor construi 109 km de piste.
04 Martie 2024, 16:35
Anunțul meteorologilor: Vezi cum va fi vremea în următoarele două săptămâni!
Știri Bihor
Administrația Națională de Meteorologie a publicat luni, pe site-ul instituției, noua estimare a valorilor termice și a precipitațiilor, pentru perioada 4-17 martie.
04 Martie 2024, 15:51
Aproape 50.000 de noi dosare au fost aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice. Vezi lista lor!
Știri Bihor
Ministerul Mediului a anunțat luni că a aprobat o nouă listă cu dosare depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice, care cuprinde 49.331 de beneficiari. Singurele cereri de finanțare care au rămas încă neaprobate sunt cele ale românilor care nu și-au ales firma care să le monteze panourile fotovoltaice.
04 Martie 2024, 15:23
150 de garaje din Rogerius au intrat în demolare (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a început luni dimineață dezafectarea a 150 de garaje de pe străzile Milcovului și Andersen Nexo, situate în zona liniei ferate de la marginea cartierului Rogerius. Proprietarii construcțiilor, somați de Primărie la sfârșitul lunii ianuarie, au avut timp să le golească până pe 28 februarie. Amplasamentele eliberate vor fi folosite pentru amenajarea a 200 de locuri de parcare.
04 Martie 2024, 13:29
Inelul Rutier Metropolitan Oradea, primele grinzi la viaductul din Betfia (FOTO)
Știri Bihor
Constructorii au început montarea primelor grinzi la viaductul din Betfia al Inelului Rutier Metropolitan, cu o lungime de peste 330 de metri și 12 deschideri. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că luna viitoare va începe montarea grinzilor și la viaductul de la ieșirea din Băile Felix peste DN 76 către Beiuș.
Topul județelor din România după munca la negru descoperită de inspectorii ITM. Unde se situează Bihorul
Știri Bihor
Inspectorii de muncă au depistat în urma controalelor făcute în cursul anului 2023 în întreaga țară aproape 9.000 de cazuri în care cetățenii români lucrau fără forme legale, arată cele mai recente date ale Ministerului Muncii, însă potrivit estimărilor unor economiști în România ar munci la negru 1,9 – 2 milioane de români. În Bihor, inspectorii ITM au depistat anul trecut un număr de astfel de cazuri care situează județul în jumătatea superioară a clasamentului. 
04 Martie 2024, 11:15
Poliția de Frontieră a reabilitat sediile din Oradea și Borș, pe fonduri nerambursabile (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
O parte dintre polițiștii de frontieră din Bihor au condiții mai bune de lucru, după ce cele 5 clădiri ale sediul principal al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost reabilitate cu fonduri nerambursabile, la fel și sediul din Borș, iar pe bani de la bugetul central s-a ridicat un nou sediu în Valea lui Mihai. Șeful ITPF Oradea spune că sunt probleme, în schimb, cu dotarea polițiștilor cu autoturisme și aparatură de supraveghere. 
03 Martie 2024, 23:01
S-a emis autorizația pentru electrificarea căii ferate din Vadu Crișului, Măgești și Aștileu
Știri Bihor
Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru o porțiune a lotului 3 din proiectul de reabilitare și electrificare a căii ferate pe ruta Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor. 
03 Martie 2024, 17:21
Cei mai buni dansatori din 20 de ţări se vor întrece la Oradea, într-un campionat internaţional (VIDEO)
Știri Bihor
Timp de trei zile, la finalul lunii aprilie, Oradea Arena va deveni locul în care peste 1.000 de concurenţi din 20 de ţări, inclusiv din România, se vor întrece la Campionatul Internaţional de dans sportiv care se va organiza pentru prima dată în oraşul de pe Crişul Repede.
03 Martie 2024, 15:35
Se expropriază! Vor fi demolate 35 de garaje din zonele Cantemir și Averescu (FOTO)
Știri Bihor
35 de garaje din curțile blocurilor de pe străzile Dimitrie Cantemir şi Mareşal Averescu, din zona noilor pasaje subterane, vor fi demolate. Pe amplasamentele fostelor construcţii vor fi amenajate aproape 130 de locuri de parcare. Investiţia se ridică la 3,5 milioane lei.
Mircea Cărtărescu s-a întâlnit cu cititorii din Oradea: „Vă invidiez că locuiți într-un astfel de oraș” (FOTO)
Știri Bihor
După cinci ani de la precedenta întâlnire cu publicul orădean, Mircea Cărtărescu s-a întors la Oradea, oraș despre care spune că este „și mai strălucitor”, cu ocazia evenimentului numit „Aventura literară”. Într-un dialog cu Dan-Liviu Boeriu, Mircea Cărtărescu a împărtășit momente importante din „labirintul personal”, și-a descris dragostea pentru poezie și proză, dezvăluind și ce l-a determinat să scrie cel mai nou roman, „Theodoros”. 
Tânărul găsit de polițiști pe un deal din Bratca este în comă. E internat la Terapie Intensivă în Oradea
Știri Bihor
Găsit de o echipă a Poliției în stare de inconștiență pe un deal din Bratca, tânărul de 25 de ani care fusese dat dispărut cu o zi înainte se află internat, sâmbătă seara, în comă pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea.
02 Martie 2024, 19:16
Tânărul de 25 de ani din Bratca a fost găsit. Era pe un deal de lângă cimitir, în stare de inconştienţă
Știri Bihor
Ionuț, tânărul de 25 de ani din Bratca, dat dispărut vineri după ce a plecat de acasă şi nu s-a mai întors, a fost găsit sâmbătă după prânz de una dintre echipele de poliţişti porniţi în căutarea lui. El se afla pe un deal din apropierea cimitirului, în stare de inconştienţă.
02 Martie 2024, 16:28
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON