URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Bihor

A confundat strada Dimitrie Cantemir din Oradea cu o pistă de curse: și-a condus BMW-ul cu 133 de km/h!
Știri Bihor
Un tânăr din Gepiu a fost prins, în noaptea de marți spre miercuri, conducându-și BMW-ul de parcă era la curse de mașini, pe strada Dimitrie Cantemir din Oradea. Radarul polițiștilor a indicat o viteză de 133 de kilometri pe oră, iar șoferul a rămas fără permis pentru patru luni.
03 Aprilie 2024, 11:31
„Eu i-am omorât!”: La 105 ani după uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, aflăm numele criminalului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La 105 ani după uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș ies la iveală detalii cutremurătoare privind tortura la care au fost supuși. Un reportaj scris la jumătatea secolului trecut de un jurnalist orădean, dar care n-a fost niciodată publicat, dezvăluie confesiunea șocantă a unui locotenent ungur care, la ani buni după cruda asasinare a celor doi intelectuali unioniști, i-a mărturisit gazetarului că el a fost adevăratul lor călău, oferind și amănunte neștiute despre cumplita faptă.
Vrei să înțelegi cum funcționează termoficarea din Oradea? Universitatea ține o lecție deschisă pentru toți curioșii
Știri Bihor
Oamenii de știință din Universitatea din Oradea intră în contact direct cu cetățenii orașului, pe o temă de interes public: termoficarea municipiului. Instituția va găzdui un atelier pe această temă, la care sunt invitați toți curioșii, de la studenți la orădeni preocupați de costurile gigacaloriei. Cu o condiție însă: să fie disponibili în dimineața unei zile lucrătoare.
02 Aprilie 2024, 19:01
Frizer din Bucureşti, numit vicepreședinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc: „Nu pot să spun că am o experienţă în domeniu”
Știri Bihor
Premierul României, Marcel Ciolacu, a numit luni seara un nou vicepreşedinte la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Este vorba despre un frizer care nu are niciun fel de experienţă în domeniu, dezvăluie G4Media.ro.
02 Aprilie 2024, 18:36
Au fost desemnate firmele care vor lărgi șoseaua la ieșirea din Oradea spre Biharia. Lucrarea trebuie terminată în 9 luni
Știri Bihor
Consiliul Județean Bihor a anunțat că a stabilit, în urma licitației organizate în acest scop, asocierea de firme care vor proiecta și executa proiectul de lărgire de la două la patru benzi a DN 19 la ieșirea din Oradea spre Biharia. În schimbul a 36,63 milioane lei, cele două firme trebuie să finalizeze lucrarea în 6 luni de la deschiderea șantierului, având 3 luni pentru proiectare.
'Nu vrem drum!'. Orădenii din Oncea se opun amenajării unei legături rutiere prin cartier care să lege zona Paleu de Şoseaua Borşului
Știri Bihor
Locuitorii din Oncea se opun amenajării unei legături rutiere prin cartier care să lege zona Paleu şi cea industrială din Şoseaua Borşului. Riveranii au lansat o petiţie online prin care cer municipalităţii să renunţe la proiect încă din primăvara anului trecut. Orădenii se tem că noua cale de acces va distruge liniştea zonei.
02 Aprilie 2024, 16:15
Mircea Mălan: Până în 2030, încă 33 de orașe și comune din Bihor vor avea rețele de gaze interconectate (FOTO)
Știri Bihor
Vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan a anunțat că se pregătește o strategie ce vizează ca, până în anul 2030, în Bihor să existe rețele de gaz în încă 33 de comune și orașe din județ, însă acestea să fie proiectate din start așa încât să fie cât mai economice și cât mai funcționale, nu ca rețele strict locale, ci interconectate. Alături de el, directorul general al Distrigaz Vest a dat asigurări că gazul va fi utilizat în continuare, multe decenii de acum înainte, atât pentru încălzirea locuințelor, cât și pentru industrie, dând exemplul de succes al noii rețele din comuna Sânnicolau Român.
Apartamentele noi din Oradea sunt mai scumpe decât cele similare din Iași, Timișoara ori Craiova, arată o analiză a platformei Storia
Știri Bihor
Apartamentele noi din Oradea au prețuri mai mari decât apartamentele noi din orașe ca Iași, Timișoara, Craiova ori Sibiu, arată o analiză realizată de platforma de imobiliare Storia, dezvoltată de Olx. În schimb, apartamentele vechi din Oradea au prețuri mai mici.
L-au prins cu Burghezu': Colaboratorul sub acoperire al DIICOT a fost trimis să cumpere hașiș de 5.500 euro, vânzătorul a ajuns după gratii
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 39 ani din Oradea va sta în următorii 3 ani în închisoare, după ce a fost prins în flagrant în timpul unei tranzacţii cu droguri de risc. Bărbatul, Florin Simuţ, a fost prins cu ajutorul lui Burghezu', nume de cod dat unui colaborator sub acoperire al poliţiştilor şi procurorilor Antidrog.
02 Aprilie 2024, 14:08
13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Într-un interval de doar 14 ore, în Bihor au avut loc 13 incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările, acestea extinzându-se și din cauza vântului puternic. Luni seara şi în noaptea de luni spre marţi au ars peste 100 de hectare de păşuni, păduri şi terenuri virane.
02 Aprilie 2024, 12:22
Cozi după sărbătoare. Șoferii de TIR aşteaptă cu orele la punctele de trecere a frontierei Borş I şi Borş II (VIDEO)
Știri Bihor
TIR-urile care vor să intre în Ungaria stau ore în şir la coadă, în punctele de trecere a frontierei Borş I şi Borş II. După ce circulația acestora pe teritoriul ţării vecine a fost interzisă vreme de câteva zile cu ocazia Paştelui catolic, automarfarele au aglomerat zona graniţei, un șofer așteptând și peste trei ore pentru ieșirea din România. 
02 Aprilie 2024, 12:01
Salariul mediu net în Bihor a „sărit” de 4.000 lei, iar numărul angajaților este în creștere
Știri Bihor
Direcția Județeană de Statistică Bihor a prezentat o nouă informare privind efectivul de salariați, câștigul salarial, numărul șomerilor și rata șomajului în județ, cifrele valabile pentru luna ianuarie arătând că salariul mediu brut a depășit pragul de 6.500 lei, iar cel net de 4.000 lei. De asemenea, potrivit DJS Bihor, este în creștere și efectivul de salariați din județ față de luna precedentă, decembrie 2023.
02 Aprilie 2024, 11:35
Un bărbat din Turnu Măgurele, prins în Bihor cu peste 450 de parfumuri contrafăcute. Polițiștii le-au confiscat
Știri Bihor
Polițiștii bihoreni au descoperit la un control în trafic, în portbagajul unei mașini, peste 450 de parfumuri furate. Acestea erau ale unui pasager din mașină, un bărbat de 45 de ani din Turnu Măgurele, care intenționa să le vândă, au transmis marți dimineața reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. 
02 Aprilie 2024, 10:56
Tinerii, invitați să afle mai multe despre conexiunea dintre sport, sănătate mintală şi rezilienţă la un eveniment gratuit, la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Fundaţia Comunitară Oradea invită tinerii din judeţ la un eveniment gratuit, "Dincolo de Înfrângeri", ce promite să aducă în prim-plan legătura esenţială dintre sport, sănătatea mintală şi capacitatea de a înfrunta adversităţile.
02 Aprilie 2024, 10:23
Orizont... îngust: Discriminare la o școală specială din Oradea, de unde elevele aflate la menstruație au fost trimise acasă!
Bihoreanul tipărit
Situație halucinantă la o școală specială din Oradea, care a decis că elevele cu dizabilități mintale severe trebuie să stea acasă în perioada menstruației. Deși hotărârea nu are niciun temei legal și îngrădește dreptul la educație al fetelor, directoarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Orizont consideră că interdicția este firească, argumentând că a instituit-o după discuții cu angajații școlii, dar totuși a revocat-o după ce BIHOREANUL i-a chestionat șefii.
02 Aprilie 2024, 08:00
Mesaj Ro-Alert în Bihor: Vânt puternic, evitați deplasările!
Știri Oradea
Bihorenii au fost treziți marți dimineața, la ora 06.30, de un mesaj de tip Ro-Alert, prin care sunt avertizați să evite deplasările fiindcă urmează "intensificări puternice ale vântului". 
02 Aprilie 2024, 06:40
Bolojan: în 3 săptămâni se va circula fără restricții pe centura Oradea, iar la jumătatea lunii viitoare se deschide centura Sânmartin (FOTO)
Știri Bihor
Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, dă asigurări că luna aceasta, peste trei săptămâni, se va circula fără restricții pe centura Oradiei în zona fostului CET II, afectată de lucrările pentru construirea pasajului cu care începe, din oraș, noul drum de legătură cu Sânmartinul. Despre acesta, atât Bolojan, cât și directorul general al firmei care execută lucrarea, Erbașu Transilvania, afirmă că va fi gata la jumătatea lunii viitoare.
Vremea în următoarele două săptămâni: Temperaturi fluctuante, de până la 27 de grade
Știri Bihor
Meteorologii au publicat, luni, o nouă estimare a valorilor termice și a precipitațiilor, pentru perioada 1-14 aprilie. Marți, vremea se răcește considerabil, însă apoi temperaturile vor fi oscilante și se va ajunge până la 27 de grade.
01 Aprilie 2024, 19:50
Gata cu gratuitatea! Începând din 1 aprilie, șoferii plătesc dacă își lasă mașina în parcarea subterană de lângă Cetatea Oradea
Știri Bihor
Cele trei luni în care șoferii puteau parca fără plată în parkingul subteran de lângă Catedrala Ortodoxă „Învirea Neamului” și Cetatea Oradea au expirat. Începând de luni, 1 aprilie, municipalitatea orădeană taxează cu 3 lei pe oră sau 30 lei pentru o zi întreagă staționarea pe unul dintre cele circa 250 de locuri.
Gripa aviară în Bihor: Cadavrul infectat al unei berze, descoperit în Girișu de Criș. Ce măsuri au luat autoritățile
Știri Bihor
Cadavrul unei berze infectate cu gripă aviară a fost descoperit în Girișu de Criș. Analizele au sosit săptămâna trecută, iar Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a instituit o serie de restricții inclusiv în satele din jur.
01 Aprilie 2024, 17:51
Sfidare pe 4 roți: Șoferi de mașini off-road, filmați în timp ce ocoleau o barieră, în Parcul Apuseni (VIDEO)
Știri Bihor
Setea de senzații tari și ilegale a determinat mai mulți șoferi de vehicule de teren să încalce flagrant legea în Parcul Natural Apuseni. Ei au fost filmați în timp ce ocoleau o barieră și indicatoarele care anunțau că intrarea cu mașini în parc este interzisă. Administrația Parcului Natural Apuseni va cere ajutorul autorităților pentru identificarea vinovaților, care acum riscă amenzi ce încep de la 5.000 de lei.
01 Aprilie 2024, 17:30
Un câine şi mai mulți boboci de raţă sălbatică, salvaţi de pompieri în Oradea şi Livada
Știri Bihor
A fost un weekend încărcat pentru salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Aceştia au avut 72 de misiuni, între care şi una de salvare a unui câine, care a căzut într-o fântână dezafectată din Livada, şi una de ajutorare a mai multor boboci de raţă sălbatică, blocaţi într-un canal din Oradea.
01 Aprilie 2024, 16:44
Încă un şofer în Arestul Poliţiei Bihor. Ce alcoolemie avea bărbatul reţinut
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 49 ani din localitatea bihoreană Sântion a fost reţinut pentru 24 de ore şi este anchetat penal, după ce a fost prins băut la volan, în trafic, pe Calea Clujului din Oradea. 
01 Aprilie 2024, 15:30
A mers la pescuit pe un râu din Bihor şi a alunecat în apă. Fiul său l-a ținut la suprafață, până au venit pompierii
Știri Bihor
Un bărbat a fost salvat de la înec, sâmbătă, de fiul său și de pompierii bihoreni, după ce a alunecat în râul Barcău, de pe teritoriul localităţii bihorene Tămăşeu.
01 Aprilie 2024, 14:31
Încep lucrările pentru ridicarea Centrului cultural multifuncțional din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Se deschide un șantier în apropierea Muzeului Țării Crișurilor, unde Construcții Erbașu va ridica o clădire de 10.000 metri pătrați, care va deveni Centrul cultural multifuncțional al Oradiei, cu o sală mare de peste 1.000 de locuri și alte două mai mici, restaurant și spațiu de co-working.
01 Aprilie 2024, 14:00
Alexandru Chira, directorul APTOR, a preluat și conducerea Fundației pentru Protecția Monumentelor
Știri Bihor
Alexandru Chira, șeful Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și în Regiune, a preluat de la 1 aprilie și conducerea Fundației pentru Protecția Monumentelor Bihor. Fostul director, Angela Lupșea, a părăsit ONG-ul prin demisie. 
01 Aprilie 2024, 13:27
ANI a mai prins un „rechin”: secretarul general al orașului Ștei, în conflict de interese care i-a adus... 120 lei
Știri Bihor
Agenția Națională de Integritate a anunțat luni că a depistat un lot de 11 persoane față de care a stabilit „incidente de integritate”. Între ele se află și secretarul general al orașului Ștei, vinovat că a semnat un act administrativ care i-a produs un folos material. Potrivit funcționarei din Bihor, folosul a fost de... 120 lei.
01 Aprilie 2024, 12:45
Poștașii intră în grevă generală. Conducerea Poștei Române susține că pensionarii își vor primi la timp banii
Știri Bihor
Angajații Companiei Naționale Poșta Română au declanșat greva generală, din cauza salariilor prea mici, în timp ce conducerea companiei susține că a făcut tot ce este necesar pentru a evita conflictul și asigură că pensionarii își vor primi drepturile bănești la timp, până la jumătatea lunii. În Bihor este vorba despre 581 de angajați, însă reprezentanții companiei nu au transmis dacă au încetat cu toții activitatea sau există și angajați care continuă lucrul.
01 Aprilie 2024, 11:08
Sursa poluării de pe Peța, încă nedescoperită. Ce bănuieli au autoritățile (FOTO)
Știri Bihor
Angajați ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri au început, luni dimineață, să adune toți peștii morți pe Peța, în urma unei poluări a cărei sursă a rămas deocamdată necunoscută. Estimările autorităților sunt că în pârâu sunt circa 50 de kilograme de pești morți, care au fost omorâți de două valuri de poluare.
Cod galben de vânt și vijelii, în Bihor
Știri Bihor
Județul Bihor se va afla începând de luni seara sub cod galben de vânt și vijelii, la fel ca toată jumătatea vestică a țării, se arată într-o avertizare publicată de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.
01 Aprilie 2024, 10:15
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON