URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe drumul european din faţa mea există o lucrare ce nu se mai termină. Un pod stă eviscerat de câţiva ani, cu circulaţia curgându-i doar pe o bandă. Un semafor temporar, ce tinde să se permanentizeze, dă verde alternativ şoferilor. Chiar în faţa mea se face roşu, aşa că opresc şi eliberez banda pentru cei din faţă. Cel din spate face la fel, dar următorii şapte au o altă părere despre viaţă şi ne depăşesc în coloană.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Bihor

Găselniţă marca 'Muian': Excentricul Gabriel Miloia vrea să doneze monede de argint Episcopiei Greco-Catolice ca să-i fie iertate 'pornografia şi obscenitatea'
Știri Bihor
Tânărul care anul trecut a şocat printr-un proiect pe care l-a numit artă contemporană, în care apărea în imagini şi filmuleţe complet gol şi masturbându-se, revine în prim-plan cu o expoziţie nouă, Apocrypha 2, pe care o va vernisa pe 7 decembrie tocmai la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, altfel închis publicului. "Muianul" a explicat că a dorit să facă o expoziţie pe tema "arta este poarta graţiei" şi, astfel, să-şi spele păcatele după ce episcopul Virgil Bercea l-ar fi "certat" pentru "mizeria care îmi înconjoară munca".
28 Noiembrie 2017, 16:51
Lecţii de prim-ajutor, pentru jurnaliştii orădeni, de la specialiştii ISU Crişana (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Oricine poate ajunge într-o situaţie de urgenţă şi oricine poate să aibă în jur o persoană care are nevoie de ajutor medical. Tocmai de aceea, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le-au predat o scurtă lecţie de prim-ajutor jurnaliştilor orădeni, învăţându-i cum să facă resuscitarea şi manevra Heimlich.
28 Noiembrie 2017, 15:14
Consilierii PNL Bihor: Vina ratării proiectului pe sănătate aparţine exclusiv executivului Consiliului Judeţean
Știri Bihor
Consilierii judeţeni ai PNL Bihor se absolvă singuri de orice vină în eşecul proiectului strategic pe sănătate al judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, respins în prima fază de evaluare, deşi în câteva rânduri liberalii nu s-au prezentat să voteze, înainte de deadline, actul necesar încheierii contractului pentru un teren inclus în proiect. Ba mai mult, liberalii susţin că şi-au dat tot concursul pentru acest demers.
28 Noiembrie 2017, 14:10
Salvatori made in Bihor: Centrul de prim-ajutor al ISU Crişana a pregătit, în nouă ani, peste o mie de pompieri
Știri Bihor
În cei nouă ani trecuţi de la înfiinţarea Centrului de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori din cadrul ISU Crişana, unde angajaţii MAI învaţă tehnici de prim-ajutor, peste  o mie de pompieri din toată ţara au fost şcoliţi. Din aceştia, aproape jumătate au fost pompieri bihoreni care au obţinut, astfel, şi calificarea de paramedici.
28 Noiembrie 2017, 13:44
Zece noi trasee turistice din Bihor aşteaptă aprobare de la Bucureşti
Știri Bihor
Bihorenii şi turiştii care ajung în judeţ ar putea să parcurgă zece noi trasee turistice, în diferite zone montane. Toate cele zece trasee au fost amenajate de ONG-uri de profil, verificate de salvamontiştii bihoreni, care apoi, conform procedurilor legale, au propus Ministerului Turismului să le omologheze. Totuşi, de mai bine de un an de zile, oficialii de la Bucureşti nu au transmis niciun răspuns către Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.
28 Noiembrie 2017, 10:14
Încă un accident în Ungaria: O orădeancă de 21 ani a murit, iar un alt tânăr este în stare gravă!
Știri Bihor
O tânără orădeancă în vârstă de 21 ani a murit, iar un bărbat, tot din Oradea, de 22 ani, este în stare gravă, în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, în Ungaria, pe drumul național 4, în apropriere de Törökszentmiklós.
27 Noiembrie 2017, 20:53
Echipele de teatru de la patru licee din Bihor, premiate în programul „Oradea, oraş al Marii Uniri'
Știri Bihor
Fundaţia Clubul Dreptei, afiliată PNL Bihor, a premiat în acest weekend echipe de liceeni de la patru unităţi şcolare din judeţ care au conceput şi pus în scenă tot atâtea mici piese de teatru pe tema contribuţiei Oradiei la Marea Unire din 1918. Proiectul a făcut parte dintr-un program sprijinit de Ministerul Culturii, iar concrenţii au fost jurizaţi de un actor, un istoric şi un reprezentant al Fundaţiei.
Pace pentru drumuri. Puterea şi opoziţia din CJ Bihor au votat în unanimitate proiecte de infrastructură, inclusiv pentru Drumul Apuseni
Știri Bihor
Situaţie rară la Consiliul Judeţean Bihor! Reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei au ţinut o şedinţă extraordinară fulger, fără certuri, aprobând în unanimitate patru proiecte legate de infrastructura de drumuri. A fost o şedinţă convenită între UDMR, PSD şi ALDE, pe de o parte, şi PNL, pe de alta, pentru continuarea lucrărilor pe drumul Bălaia - Sîrbi şi actualizarea proiectului pentru tronsonul III al Drumului Apuseni. Pe ordinea de zi nu s-a aflat validarea lui Adrian Szatmari (PSD) în funcţia de consilier judeţean.
27 Noiembrie 2017, 17:15
Casa parohială ortodoxă din Bălnaca a fost spartă: hoţii au luat bijuterii, bani şi carduri
Știri Bihor
Casa parohială a preotului ortodox din satul Bălnaca a fost spartă, duminică dimineaţă, în timp ce parohul şi familia sa se aflau la biserică. Hoţii au plecat cu bani, bijuterii şi carduri, paguba fiind estimată la circa 2.000 euro. "Sunt sigur că ne-au urmărit. Sper să îi prindă cât mai repede", spune preotul Claudiu Iacob.
27 Noiembrie 2017, 15:49
Proiectul strategic pe sănătate al judeţului, de aproape 9,5 milioane euro, a fost respins!
Știri Bihor
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a recunoscut, luni, că proiectul strategic pe sănătate al judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, a fost respins în urma evaluării, dar a spus că instituţia va contesta această decizie. Pásztor a susţinut că singurele probleme cu proiectul au fost legate de un teren de Stâna de Vale, care nu a trecut la timp de la Episcopia Greco-Catolică în administrarea judeţului, după ce consilierii PNL nu s-au prezentat în mai multe rânduri să aprobe această trecere.
27 Noiembrie 2017, 14:04
Hoaţe de mici: Două ţigăncuşe de 13 ani din Lugaşu de Jos au furat bani, bijuterii, parfumuri şi farduri de peste 6.000 lei
Știri Bihor
Două fete în vârstă de 13 ani din colonia de romi din Lugaşu de Jos au ajuns în atenţia poliţiştilor, după ce, duminică, au intrat în două case din comună de unde au furat bani, bijuterii, parfumuri şi farduri, de peste 6.000 lei.
27 Noiembrie 2017, 13:43
Două maşini BMW căutate în Germania şi în Franţa au fost găsite în Borş
Știri Bihor
Poliţiştii de frontieră din Borş au găsit, la finalul săptămânii trecute, două autoturisme marca BMW, modelele 420D şi X6, căutate de autorităţile germane şi franceze pentru a fi confiscate. Au încercat să le introducă în ţară doi cetăţeni români, unul din Sălaj şi celălalt din Cluj-Napoca. În total, valoarea maşinilor ajunge la 70.000 euro.
27 Noiembrie 2017, 12:31
Criminalul Sorin Rogia poate răspunde penal: Expertiza psihiatrică arată că are discernământ diminuat, dar poate fi tratat şi în Penitenciar
Știri Bihor
Specialiştii Comisiei de expertiză psihiatrică au transmis rezultatele preliminare în cazul criminalului Sorin Rogia, acuzat că şi-a ucis cu violenţă rară cel mai bun prieten, pe Radu Bogdan. În urma analizelor, medicii au stabilit că Rogia are discernământ, dar unul diminuat, şi necesită tratament, care însă poate fi aplicat şi în Penitenciar.
27 Noiembrie 2017, 08:29
Caravana Jandarmeriei a trecut şi prin Oradea. Jandarmii îşi caută colegi (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Caravana Jandarmeriei Române, pornită cu scopul de a prezenta cât mai eficient oferta educaţională pentru cele 700 de locuri vacante în Şcolile Militare de Subofiţeri Jandarmi, a ajuns duminică şi în Oradea. Jandarmii au venit cu o dubă imprimată cu imagini şi mesajele: "Vino în echipa noastră!" şi "Atenţie! Vom folosi forţa... cuvintelor!". 
Orădenii, chemaţi din nou la protest 'pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia'
Știri Bihor
Organizaţia Oradea Civică organizează din nou, duminică seara, un protest împotriva modificării Legilor Justiţiei şi împotriva corupţiei în Piaţa Unirii, alăturându-se altor proteste anunţate în toată ţara. În această săptămână, protestele sunt susţinute de 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical (alcătuit din 34 de federaţii profesionale) şi Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federaţii profesionale). 
26 Noiembrie 2017, 13:04
S-au desemnat câştigătorii ediţiei de anul acesta a proiectului 'Bihorul în mişcare' (FOTO)
Știri Bihor
Ediţia din acest an a proiectului "Bihorul în mişcare", care a cuprins întreceri sportive pentru elevii de clasele a V-a şi a VI-a, s-a încheiat vineri, când, la Arena "Antonio Alexe", a avut loc faza finală. Astfel, competiţiile de cros, handbal feminin şi masculin, respectiv cea de la fotbal şi-au desemnat laureaţii.
26 Noiembrie 2017, 10:05
AJOFM Bihor: Se caută culegători de zmeură pentru Portugalia
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a anunţat că se caută 300 de persoane pentru muncă sezonieră în agricultură în Portugalia, mai precis pentru recoltarea zmeurei. Salariul este cuprins între 603 şi 1.053 euro/brut/lună. Cazarea este asigurată de angajator.
25 Noiembrie 2017, 16:21
Poliţiştii au ieşit să le vorbească orădenilor despre eliminarea violenţei asupra femeilor (FOTO)
Știri Bihor
De Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu alte instituţii şi asociaţii, au organizat acţiuni de conştientizare a publicului în privinţa acestui fenomen în cadrul campaniei de prevenire "Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!". Mai mulţi poliţişti au ieşit în centrul oraşului, au împărţit pliante şi le-au vorbit trecătorilor despre cum pot fi semnalate astfel de cazuri şi cine poate acorda ajutor victimelor.
Conferinţă medicală internaţională la Oradea, despre tehnici inovative şi rare în Obstetrică-Ginecologie (FOTO)
Știri Bihor
Universitari din Germania, Serbia, Ungaria şi România s-au reunit la Oradea pentru a dezbate noutăţi în tehnicile terapeutice din obstetrică şi ginecologie, într-o conferinţă organizată de şeful clinicii de Chirurgie ginecologică a Spitalului Judeţean, conferenţiarul Petru Chitulea. „Când doi medici discută despre meseria lor, cel mai câştigat e bolnavul”, spune acesta, subliniind beneficiile pe care pacientele din Bihor le au de pe urma dezbaterilor de acest fel.
25 Noiembrie 2017, 12:35
Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că înaintea Crăciunului îşi vor înteţi controalele
Știri Bihor
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunţă că, pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei prin consumul de alimente alterate sau falsificate, în cursul lunii decembrie îşi va intensifica acţiunile de control atât la producători, cât şi la comercianţi. Totodată, inspectorii DSVSA recomandă bihorenilor să cumpere alimente numai din unităţi şi pieţe autorizate.
24 Noiembrie 2017, 17:18
Sărbătorile Centenarului au început fără şefii Consiliului Judeţean: Statuia lui Ion I.C. Brătianu a fost dezvelită în parcul ce-i poartă numele (FOTO)
Știri Bihor
Aproximativ 300 de orădeni, membri ai PNL, dar nu numai, au participat vineri la primul eveniment organizat de Primăria Oradea în seria celor prin care va fi marcat Centenarul Marii Uniri: dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu, premierul României Mari. Aerul de sărbătoare nu a fost respirat şi de reprezentanţii Consiliului Judeţean, în schimb au ţinut să vină chiar din Capitală doi foşti miniştri neliberali, care au elogiat personalitatea marelui om de stat român.
Două familii de migranţi irakieni, oprite în Valea lui Mihai
Știri Bihor
Poliţiştii de frontieră din Valea lui Mihai au oprit, vineri dimineaţă, în jurul orei 7.30, în timpul unei acţiuni de combatere a migraţiei ilegale, două familii din Irak, mai precis patru adulţi şi trei copii, care încercau să ajungă ilegal în Spaţiul Schengen.
24 Noiembrie 2017, 15:00
Accident cu patru victime pe DN 79: O persoană a murit, trei sunt în stare foarte gravă după ce două maşini s-au lovit frontal
Știri Bihor
O persoană a murit, iar alte trei au ajuns în stare foarte gravă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean din Oradea, după ce două maşini s-au lovit frontal vineri dimineaţă pe DN 79, între Inand şi Mădăras, lângă Homorog. În zonă se circulă pe un singur fir, alternativ.
24 Noiembrie 2017, 10:51
Maestra escrocheriilor a fost condamnată la 7 ani de închisoare: Printre păgubiţi, patronul Leonardo!
Știri Bihor
Maramureşanca Agneta Micu, trimisă în judecată la Oradea după ce a înşelat mai mulţi oameni de afaceri între care şi pe milionarul Florin Panea, patronul companiei Leonardo, a fost condamnată la 7 ani de detenţie. Femeia a fost obligată să returneze şi banii luaţi de la victimele sale, paguba creată depăşind 300.000 lei.
24 Noiembrie 2017, 09:37
Desant liberal la Oradea: Ludovic Orban va asista la dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu, „regele neîncoronat' al Marii Uniri
Știri Bihor
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, împreună cu întreaga conducere a partidului, va fi prezent vineri la Oradea pentru a participa la dezvelirea statuii premierului liberal Ion I.C. Brătianu, la 90 de ani de la moartea acestuia. Festivitatea dă startul evenimentelor prin care municipalitatea va marca Centenarul Marii Uniri. Ceremonia va începe la ora 13 şi necesită devierea traficului prin Parcul Brătianu.
23 Noiembrie 2017, 21:14
„Măsură coercitivă a prefectului”: Serviciul de Înmatriculări şterge programările online făcute de samsarii de maşini şi de birourile de copiat acte
Știri Bihor
O treime dintre programările online la Serviciul de Permise şi Înmatriculări au fost rezervate de samsarii de maşini şi birouri de copiat acte, fenomenul fiind descoperit de angajaţii instituţiei, care au identificat persoane care au făcut chiar şi 122 rezervări. Pentru a „degaja” Serviciul, Prefectura a decis „eliminarea programărilor online neconforme”, însuşi prefectul ordonând ştergerea a 500 de rezervări considerate abuzive.
23 Noiembrie 2017, 19:00
Medicul nigerian acuzat că a încercat să otrăvească o orădeancă, achitat pentru tentativă de omor, dar condamnat pentru contrabandă
Știri Bihor
Medicul nigerian Oviarobo Osagie Enabulele Hope, arestat şi trimis în judecată anul trecut pentru că ar fi încercat să otrăvească cu mercur o orădeancă, bonă a copilului său, a fost achitat de sub acuza de tentativă de omor calificat, pe considerentul că fapta nu există. Medicul a fost condamnat, însă, la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic, respectiv contrabandă cu substanţe interzise.
23 Noiembrie 2017, 17:43
Forfotă la Bibliotecă. La Ziua Porţilor Deschise, orădenilor li s-au pregătit expoziţii, concerte şi ateliere (FOTO)
Știri Bihor
Biblioteca Judeţeană organizează, joi, Ziua Porţilor Deschise. Pentru vizitatori au fost pregătite o sumedenie de activităţi şi expoziţii, între care şi concerte, inclusiv unul de muzică clasică, vizionări de filme, precum şi un atelier de cusut Ie. Biblioteca va fi deschisă până la ora 20.
Nu treceţi! Lista drumurilor închise în Bihor pe perioada iernii
Știri Bihor
Consiliul Judeţean Bihor a transmis, joi, lista drumurilor şi sectoarelor de drum care au fost închise circulaţiei rutiere pentru sezonul de iarnă 2017-2018 din cauză că au trasee sinuoase, sectoare pietruite şi vizibilitate redusă.
23 Noiembrie 2017, 12:58
Praf şi pulbere! Podul de la Centrul de Calcul din Oradea a fost dărâmat complet (FOTO)
Știri Bihor
Pasarela pietonală de lângă fostul Centru de Calcul din Oradea a fost dezafectată în totalitate. Muncitorii au demolat miercuri seară ultimele porţiuni din podul cu stea, iar joi lucrau deja la degajarea molozului rezultat. Constructorii vor degaja din şantier circa 1.000 de tone de material. În perioada următoare şantieriştii vor amenaja în albia râului platformele pentru construirea Podului Centenarului şi vor începe săparea fundaţiei acestuia.
23 Noiembrie 2017, 12:10
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Sandu Lungu, întâmpinat cu aplauze de elevii Colegiului 'Mihai Eminescu' (FOTO)
 • Ocoliţi! Lucrările la reţelele de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor (FOTO)
 • Catedrala Sf. Nicolae, plină de credincioşi: Şase episcopi şi doi arhiepiscopi au oficiat o Liturghie Arhierească la sărbătoarea seminarului greco-catolic din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON