URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2010, 09:36

Blues şi etno-jazz la Oradea, cu Harry Tavitian

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor concerta, sâmbătă 13 martie, de la ora 20, la Moskva Caffe, din strada Moscovei 8 - fostul Club Tempo, vizavi de Filarmonică. Cei doi muzicieni vor oferi publicului compoziţii proprii, teme din repertoriul jazzului clasic, blues şi gospel. Concertul este prilejuit de deschiderea noului local, iar biletele, în valoare de 15 RON, se vor pune în vânzare la club, în seara concertului.

Harry Tavitian spune că, deşi nu a cântat de foarte multe ori în Oradea, fiecare conert a fost unul deosebit şi încărcat de semnificaţii. "Primul concert a fost in martie 1988 la Teatrul de Stat, impreuna cu poetul Mircea Dinescu si cu regretatul critic Radu Enescu. Revolutia din 1989 ne-a prins intr-un turneu organizat chiar de Teatrul din Oradea. Nu va pot descrie cu ce stare sufleteasca am cantat suita de colinde pe teme de Bartok in concertul de la Oradea, pe 17 decembrie, cand stiam ce se intampla in Timisoara", spune Tavitian.

"In anii din urma imi amintesc cu placere de intalnirile cu publicul oradean, la Clubul Jazzland al Fundatiei "Posticum", la Festivalul de teatru scurt sau la Festivalul studentesc. Ultimul concert, in 2004, a fost la Filarmonica, la Festivalul International Johann Strauss, unde sala a fost plina, in ciuda caniculei, si publicul, de o calitate deosebita", isi aminteste pianistul.

Considerat de ziarul american International Herald Tribune "cel mai important jazzman roman contemporan", Harry Tavitian se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, "printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European". Jazzul de avangardă şi blues-ul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Cserey Csaba, unul dintre cei mai inventivi percuţionişti români de jazz, se numara printre partenerii preferati ai lui Tavitian. "În ultimii şapte ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria, Belgia şi Germania. Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simt extraordinar al ritmului si al... umorului", spune pianistul.

La sfarsitul lui 2008 duo-ul a lansat primul CD, numit "Naşterea", care s-a bucurat de un mare succes. Suficiente motive ca, sâmbătă seara, paşii fanilor jazz din Oradea să se îndrepte spre Moskva Caffe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON