URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2020, 12:49

Ştrandul Ioşia din Oradea va fi transformat într-o grădină termală cu aquapark şi zonă socială. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştrandul Ioşia din Oradea va fi transformat într-o grădină termală cu aquapark pentru relaxare cu bazine având apă la temperaturi între 25 şi 40 de grade Celsius şi o zonă socială destinată persoanelor vârstnice.

Doi ani de lucrări

Municipalitatea orădeană a făcut demersurile pentru obţinerea titlului de staţiune balneoclimaterică de interes naţional pentru această zonă, astfel încât investiţia, estimată la 20 milioane euro, să poată fi cofinanţată din fonduri europene.

"Estimăm că în septembrie dosarul va fi finalizat, va fi aprobat în Consiliul Local Oradea şi va fi depus spre aprobare la Ministerul Sănătăţii. Dacă totul este în regulă, până la finalul anului arealul va fi declarat staţiune balneoclimaterică de interes naţional", a declarat viceprimarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în aer liber la baza sportivă din Ioşia.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea îşi doreşte să acopere investiţia printr-o axă de finanţare dedicată turismului balnear, care va fi deschisă anul viitor.

"Lucrările de amenajare a viitoarei grădini termale ar putea începe în cea de-a doua parte a anului viitor, cu termen de predare în doi ani", a spus Birta.

Viceprimarul a subliniat că pe durata execuţiei, ştrandul Ioşia va funcţiona în continuare, acesta având intrare separată şi fiind independent faţă de viitoarea amenajare.

Cu ponton la Crişul Repede

Potrivit studiului de fezabilitate al investiţiei, făcut de arhitectul orădean Daniel Tivadar la cererea municipalităţii, viitoarea grădină termală va avea două componente care vor fi realizate în etape distincte.

După cum BIHOREANUL a mai scris, componenta principală, care se va întinde pe o suprafaţă de 3,2 hectare, o va constitui noul aquapark, fără tobogane, destinat relaxării persoanelor de vârsta a doua.

Acesta va fi compus dintr-o clădire cu subsol, parter şi etaj, care va avea mai multe bazine de tip jacuzzi. În clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente, o sală de forţă fitness destinată inclusiv celor care doresc doar să se antreneze şi un restaurant.

În zona exterioară vor exista cel puţin şase bazine, fiecare cu altă temperatură a apei, zone de relaxare înverzite şi un ponton pentru plajă la malul Crişului Repede.

"Pontonul va fi legat de aquapark printr-o pasarelă care va supratraversa zona pietonală de pe malul Crişului. Construcţia, unde se va putea sta la plajă, va fi la înălţime faţă de nivelul apei. Din motive de siguranţă, vizitatorii nu vor putea să coboare în râu", a spus Tivadar.

Verdeaţă "de" Italia

Potrivit arhitectului, ideea viitorului aquapark au fost inspirată de grădina termală Poseidon de pe insula italiană Ischia, renumită pentru tratamentele termice şi de frumuseţe pe care le oferă.

"Grădina termală va avea o vegetaţie mediteraneană, plăcută ochiului. Aceasta va rezista inclusiv iarna. Grădina este situată într-o zonă uşor mai joasă, ceea ce va crea un microclimat propice, dat de bazinele de apă termală", a spus Tivadar.

Intrarea în viitorul aquapark se va face dinspre actuala bază sportivă din Ioşia, unde va fi amenajată şi o parcare cu 147 de locuri. Complexul va avea o capacitate de 1.700 persoane pe timp de vară şi 600 de persoane, iarna.

Ştrand cu zonă socială

Lucrările la viitorul aquapark se vor desfăşura fără întreruperea activităţii actualului ştrand Ioşia. "Partea de ştrand, care are intrare separată, poate funcţiona independent, aşa încât va rămâne deschisă în continuare până când va intra la rândul său în lucrări", a declarat viceprimarul Birta.

Municipalitatea intenţionează să reabiliteze actualul ştrand astfel încât să ridice gradul de confort şi satisfacţie a vizitatorilor. "Ştrandul Ioşia, care va avea cel puţin două bazine, îşi va menţine caracterul social. Acesta va avea intrare separată faţă de aquapark şi va fi destinat persoanelor de vârsta a treia", a declarat viceprimarul.

Primăria va încerca să atragă fonduri europene pentru reabilitarea ştrandului, dar, în cazul în care nu va reuşi acest lucru, îşi va asuma investiţia prin bugetul local.

Pentru a minimaliza deranjul creat în zonă, municipalitatea va încerca să coreleze cele două investiţii.

Oricum, ar fi, cartierul Ioşia îşi va schimba radical aspectul în următorii ani. Pe lângă construirea viitorului aquapark, în imediata vecinătate va fi amenajat un bazin de înot didactic, iar în zona Cazaban va fi construit viitorul centru de cartier ca loc de promenadă şi relaxare pentru riverani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON