URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2017, 10:00

Meci istoric: CSM Digi Oradea - Ferencvaros Budapesta, miercuri, în finala LEN Euro Cup la polo!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Polo-ul orădean, dar și cel românesc, se află înaintea unui eveniment foarte important, fără precedent după 1989. Formația CSM Digi, vicecampioana României, va susține în această săptămână prima manșă a finalei LEN EuroCup, cea de-a doua competiție europeană intercluburi.

După un sezon european foarte bun, poloiștii orădeni au ajuns în ultimul act al competițiilor continentale și miercuri vor disputa, acasă, primul joc dintr-o finală, care le pot aduce un trofeu istoric.

Miercurea mare

După ce au trecut în semifinale de formația italiană SM Verona, jucătorii de la CSM Digi se pregătesc acum de duelul din marea finală cu Ferencvaros Budapesta. Manșa I a confruntării dintre cele două echipe este programat miercuri seara, de la ora 19, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu.

“Ne așteaptă o săptămână deosebit de importantă pentru sportul orădean în general și pentru polo în special. Suntem prezenți în finala LEN EuroCup, care ne face să ne simțim mândri. Este o performanță extraodinară să avem echipa de polo în această fază a ompetiției. Echipa vine după o frumosă aventură continentală pe care ne dorim cu toții să o încununeze cu un prim trofeu continental”, a declarat președintele clubului CSM Oradea, Șerban Sere, la conferința de presă susținută luni în sala mică a Primăriei municipiului, care a venit să prefațeze partida.

„Băieţii sunt foarte motivaţi”

“Suntem în fața unui mare eveniment, cu care România s-a întâlnit de foarte puține ori în polo. Doar două echipe au ajuns să dispute o finală de cupă europeană în țara noastră și de această dată consider că avem o șansă foarte bună să câștigăm. Înainte de acest meci băieții sunt foarte motivați. Vom da tot ce putem pentru a ne crea un avantaj în prima manșă a acestei finale. Ne dorim foarte mult să câștigăm această cupă”, a declarat și antrenorul echipei CSM Digi, Kadar Kalman.

Deși recunoaște și apreciază palmaresul echipei maghiare, Kalman nu vede încă o favorită în această finală. „În momentul în care joci o finală e greu să spui că există o favorită. Bineînțeles, pe hârtie, uitându-ne la numele jucătorilor, echipa adversă este mai puternică. Dacă stăm să numărăm performanțele polo-ului maghiar raportat la cel românesc, este clar că favoriți sunt ei. Însă este o finală, presiunea e la fel de mare pentru ambele echipe. Poate că presiunea îi apasă mai mult pe maghiari, deorece vorbim despre un club cu o foarte mare tradiție, la care așteptările sunt foarte mari și acest lucru poate să îi apese suplimentar pe ei”, a mai spus tehnicianul orădean.

„Vreau să precizez că această finală se joacă în opt reprize. Patru la noi acasă și patru la Budapesta. Nu contează cât va fi scorul după primele patru reprize. Tot ce contează este scorul după încheierea acestei duble”, a subliniat Kadar Kalman.

Adversari titraţi

CSM Digi Oradea se prezintă la acest meci după ce a trecut de Canotieri Napoli și Sport Management Verona, ambele provenite din Italia. De partea cealaltă, Ferencvaros a trecut de Primorje Rijeka din Croația, respectiv Jadran Herveg Novi din Muntenegru în precedentele faze ale competiției.

Ferencvaros este o fostă semifinalistă a Champions League și câștigătoare a Cupei Cupelor în patru rânduri. Maghiarii au două finale de LEN EuroCup, ambele pierdute. Echipa din Budapesta este o forță și un club de tradiție într-o ligă redutabilă din polo. Ferencvaros are 21 titluri de campioană și 17 cupe naționale ale Ungariei. Are 54 clasări pe podiumul campionatului și 32 finale de cupă națională disputate.

După cum notează site-ul oficial al clubului orădean, adversarul lui CSM Digi are în componență doi sârbi, respectiv un sârb naturalizat. Ceilalți componenți ai echipei sunt autohtoni, o parte fiind în vizorul echipei naționale a Ungariei.

De menționat faptul că în trecut la echipa Ferencvaros au evoluat și patru jucători ai CSM-ului, actualii antrenori, Kadar Kalman și Gheorghe Dunca, precum și Gojko Pijetlovic și Ramiro Georgescu.

„Îmi plac momentele decisive"

Numele adversarului nu-i sperie însă pe orădeni. „Suntem motivați 100% să obținem un rezultat istoric. Fiecare dintre noi este conștient că trebuie să ne autodepășim pentru a câștiga această finală. Avem potențial să ne apropiem trofeul, chiar dacă întâlnim un adversar redutabil. Nu cred că vreun jucător din echipă se gândește la primă sau orice altceva decât la a-și face treaba cât mai bine în folosul echipei. Toți suntem conștienți că ne aflăm într-o finală și vrem să ne reprezentăm pe noi înșine, clubul și Oradea în cel mai bun mod posibil. Ne gândim la ce avem de făcut în apă, pentru a trece în CV o performanță istorică și pentru a aduce orașului un trofeu continental. Îmi plac foarte mult acest gen de meciuri. Îmi place miza, iar în astfel de provocări motivația de a juca, de a fi în apă este extraordinară. În momentul în care tribunele sunt pline, iar meciul se joacă pe muchie de cuțit, este un sentiment care îmi place enorm. Îmi plac momentele decisive”, a declarat, luni, și căpitanul echipei orădene de polo, Tiberiu Negrean.

Deși în ultima perioadă s-a confruntat cu serioase probleme de efectiv, totuși înaintea jocului din această săptămână, antrenorul Kadar Kalman are vești mai bune în privința jucătorilor. „Andrei Prioteasa, din păcate, nu va putea să joace în primul meci. În schimb, Mihnea Gheorghe va fi apt pentru prima manșă. Am avut și alte probleme medicale, mai mici, peste care am trecut, chiar dacă programul nostru de pregătire a fost perturbat de aceste probleme. La ora actuală, cu excepția lui Prioteasa, toată lumea este aptă.

Unul dintre jucătorii de la care suporterii orădeni așteaptă mult în această finală este însă Nikola Radjen, jucător adus în această iarnă, după o suspendare, dar care are un CV impresionant. “Sunt fericit că am oportunitatea să fiu parte din acest moment special pentru oraș, pentru club și pentru polo-ul românesc. Respectăm Ferencvaros, este un club cunoscut în toată Europa, dar nu prea mult sau mai mult decât este cazul. Credem în echipa noastră și în forța pe care o are acest grup. După meciul cu Verona am simțit că fac parte dintr-un grup de învingători. Am făcut un pas înainte pentru CSM Digi Oradea, pentru că a ajunge să joci finala LEN EuroCup este ceva remarcabil”, a declarat Radjen, înaintea acestei finale.

Interes mare

Pentru jocul de miercuri seara, de la ora 19, din prima manșă a finalei LEN Euro Cup, clubul orădean a pus în vânzare aproximativ 800 de bilete, prețul unuia fiind de 10 lei, însă, conform președintelui Șerban Sere, până luni au fost vândute marea majoritate dintre ele.

De menționat faptul că accesul publiculi spectator în incinta bazinului olimpic Ioan Alexandrescu se va face cu 60 minute înaintea primului angajament, așadar, cu începere de la ora 18. Clubul CSM aduce la cunoștință faptul că „nu va fi permis accesul în incinta bazinului cu flacoane, sticle, obiecte contondente, arme de foc și arme albe. Totodată este interzis accesul în stare de ebrietate și nu va fi tolerat comportamentul necivilizat”, după cum se arată pe site-ul oficial al clubului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON