URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2010, 13:44

Hai la Cupa Mondială!

Hai la Cupa Mondială! AI NOŞTRI. Naţionala României (în halate bleumarin) e gata de bătălie. Dragoş Stoenescu (Dinamo), Mihai Drăguşin (Steaua), Dragoş Boca (Rapid) - portari; Cosmin Radu (Firenze, Italia), Andrei Iosep (Zaragoza, Spania), Andrei Buşilă (Szeged, Ungaria), Ramiro Georgescu (Ferencvaros Budapesta, Ungaria), Alexandru Ghiban, Mihnea Chioveanu (ambii de la Steaua), Alexandru Matei, Dmitri Goanţă (ambii de la Dinamo), Kadar Kalman, Nicuşor Diaconu, Tiberiu Negrean, Andrei Creţu, Bogdan Câmpianu, Alex Popoviciu (toţi de la CSM Frigo Conty Oradea). Antrenori: Kovacs Istvan şi Ladislau Balanov
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Este cel mai puternic turneu de polo organizat vreodată de România! Şi, pentru că e o şansă rară să participi la o competiţie majoră în faţa propriilor suporteri, poloiştii români s-au pregătit ca niciodată. Reprezentativa de polo a României şi-a început pregătirile finale pentru Cupa Mondială prin cantonamentul de la Oradea, care a debutat pe 13 iulie.

Pentru glorie, nu pentru bani

Cu cartierul general stabilit la Hotel Continental şi cu Bazinul Olimpic la o aruncătură de băţ, componenţii naţionalei se simt la Oradea ca acasă. Unii dintre ei sunt acasă şi la propriu, dacă ne gândim la jucătorii de la campioana CSM Frigo Conty Oradea: Kadar Kalman, Nicuşor Diaconu, Tiberiu Negrean, Andrei Creţu, Bogdan Câmpianu şi Alex Popoviciu.

E ciudat să fii la 5 minute de patul tău şi să nu poţi dormi în el, dar aceasta este numai unul dintre multiplele sacrificii pe care le cere sportul de mare performanţă. Iar ca dovadă că există sportivi adevăraţi, care să joace pentru gloria lor şi a ţării, exemplul cel mai elocvent sunt chiar jucătorii români, plătiţi cu suma de 750 de lei pe lună atât timp cât sunt la naţională. Comparativ, statul român investeşte într-un puşcăriaş 1500 de lei lunar!

Miză mare

„Este clar că turneul care începe marţi, va fi cel mai puternic organizat vreodată la Oradea. Este şi o miză uriaşă pentru că primele patru clasate, adică semifinalistele, vor scăpa de furcile caudine ale calificărilor pentru viitoarea ediţie a Campionatului Mondial, fiind calificate direct în urma competiţiei de la Oradea", a declarat Anatol Grinţescu, preşedintele Federaţiei Române de Polo.

Boss-ul de la FR Polo îşi permite chiar să spere într-o mare surpriză din partea echipei noastre. „Am făcut o figură frumoasă şi la ultima ediţie, de la Budapesta. Cine ştie? Poate prindem o finală!", a spus Grinţescu, prezent cu echipa României la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice: de două ori ca jucător (1960 şi 1964), ca antrenor în 1972, 1976 şi 1980 şi ca şef de delegaţie în 1996.

Vor în semifinale

De când pe banca tehnică a naţionalei României a fost instalat Istvan Kovacs, echipa a mers din ce în ce mai bine, situându-se pe locul şapte în clasamentul mondial. Dacă la precedentele competiţii tricolorii au fost uneori „ciupiţi" de arbitraje, este de aşteptat ca acum, când se joacă la Oradea, să aibă parte de o judecată mult mai corectă.

Faptul că Oradea organizează un astfel de eveniment e datorat lobby-ului făcut de orădeni în anii precedenţi, dar şi prezenţei în structurile importante ale forului mondial a orădeanului Sakadati Laszlo, directorul Ligii Europene de Nataţie.

Cum la valori sensibil egale contează nu numai forma sportivă, ci şi suportul publicului, sunt premise ca naţionala noastră să facă o figură frumoasă. „Suntem pregătiţi de acest turneu. Suntem o familie, gata să arate lumii de ce este capabilă", a declarat BIHOREANULUI Alex Matei, unul dintre liderii naţionalei.

Fost jucător la CSM Oradea, Ladislau Balanov, actualmente antrenor secund al naţionalei, consideră că e loc de o veritabilă performanţă pentru echipa naţională. „Vrem să jucăm cât mai bine la Cupa Mondială şi să încercăm accederea în semifinale obţinând implicit calificarea la mondiale". Cert e că la ultimele antrenamente ale tricolorilor atmosfera era excelentă.


Tichete ieftine

Organizatorii FINA, FR Polo şi CSM Oradea, au fixat un preţ extrem de mic pentru accesul la partidele Cupei Mondiale. Astfel, pentru o zi de competiţie, care include patru jocuri, un bilet de intrare va costa numai 10 RON.


Australienii, cei mai grăbiţi!

Încet, încet şi-au făcut apariţia toate echipele calificate. Ironia face ca, exceptând echipa gazdă, primii sosiţi la Cupa Mondială să fie tocmai reprezentanţii Australiei! Poloiştii de la Antipozi au ajuns la Oradea încă de joi, cu mult timp înaintea unor echipe ca Serbia sau Croaţia.


Ungaria, marea absentă

Multipla campioană olimpică şi mondială, reprezentativa Ungariei, a ratat participarea la competiţia din acest an. Surprinzător, Ungaria nu s-a calificat la Cupa Mondială, unde sunt prezente primele patru clasate de la mondiale, ţara gazdă şi campioanele continentale. Ungaria s-a situat pe locul cinci la mondiale şi nu a reuşit să acceadă în finala europenelor, ratând o competiţie majoră!


Război în apă

Încă de la tragerea la sorţi a componenţei grupelor, efectuată la Oradea, la 20 aprilie, nu puţine au fost chicotelile când Serbia a nimerit în aceeaşi grupă cu Croaţia şi Statele Unite! Mai mult, publicul orădean va fi privilegiat încă de marţi, prima zi a competiţiei, când, imediat după meciul României cu Iranul, va putea vedea marele derby ex-iugoslav: Serbia - Croaţia! Şi pentru ca tacâmul să fie complet, în cea de-a doua zi sârbii vor da peste americani. Ca să nu mai spunem că este extrem de posibil ca, într-una dintre partidele din faza a doua a Cupei, Iranul să întâlnească Statele Unite. Adevărate războaie în apă!


Programul Cupei Mondiale

Etapa 1 - marţi, 27 iulie
15:00 SUA - China (Grupa B)
17:00 ROMÂNIA - Iran (Grupa A)
18:30 Croaţia - Serbia (Grupa B)
20:00 Australia - Spania (Grupa A)

Etapa 2 - miercuri, 28 iulie
15:30 Croaţia - China (Grupa B)
17:00 ROMÂNIA - Australia (Grupa A)
18:30 SUA - Serbia (Grupa B)
20:00 Spania - Iran (Grupa A)

Etapa 3 - joi, 29 iulie
15:30 China - Serbia (Grupa B)
17:00 ROMÂNIA - Spania (Grupa A)
18:30 SUA - Croaţia (Grupa B)
20:00 Australia - Iran (Grupa A)

Sferturi de finală - vineri, 30 iulie
15:30 Sfertul 1: Locul 2 din Grupa A - Locul 3 din Grupa B
17:00 Sfertul 2: Locul 3 din Grupa A - Locul 2 din Grupa B
18:30 Sfertul 3: Locul 1 din Grupa A - Locul 4 din Grupa B
20:00 Sfertul 4: Locul 1 din Grupa B - Locul 4 din Grupa A

Jocuri de clasament - sâmbătă, 31 iulie
15:30 meci de consolare 1: învinsa din sfertul 1 - învinsa din sfertul 4
17:00 meci de consolare 2: învinsa din sfertul 2 - învinsa din sfertul 3

Semifinale - sâmbătă, 31 iulie
18:30 semifinala 1: învingătoarea din sfertul 1 - învingătoarea din sfertul 4
20:00 semifinala 2: învingătoarea din sfertul 2 - învingătoarea din sfertul 3

Finalele Cupei Mondiale - duminică, 1 august
10:00 finala pentru locurile 7-8: învinsa din meci de consolare 1- învinsa din meci de consolare 2
11:30 finala pentru locurile 5-6: învingătoarea din meci de consolare 1 - învingătoarea din meci de consolare 2
16:00 finala mică: învinsa din semifinala 1 - învinsa din semifinala 2
17:30 finala mare: învingătoarea din semifinala 1 - învingătoarea din semifinala 2

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
e varza, dar creata
aceasta competitie nu e la Oradea datorita lobby-ului din anii precedenti ci datorita excelentelor organizari ale celorlalte competitii de la Oradea(camp european de juniori, calificari la olimpiada etc) si datorita excelentului nostru bazin olimpic. Dar cu toate astea n-are nicio legatura actuala conducere a orasului si clubului doar ca ei culeg roadele muncii altora. A zis bine Un oradean de ce e in stare bolojan. Ma mir ca nu a spart si Aleea Strandului sa schimbe canalizarea zilele astea. PS Tot respectul pentru Sakadati, dar nu el a adus cupa mondiala la Oradea ci alt roman, Cornel Marculescu care este directorul fed internationale si care se mindreste ca in tara lui se pot organiza astfel de evenimente, chiar daca nu la Bucuresti.
Postat 27 Iulie 2010, 09:51 de alt oradean
mai, parere de oradean
@Parere: Si daca vad strainii ce se intimpla ma' baiatule? Invata sa nu te mai intereseze ce spun altii despre tine sau ce se intimpla in jurul tau. Fix pix ce cred altii, din punctu' meu de vedere. Mult mai important ca tramvaiele sa fie gata pe cind incepe scoala.
Postat 27 Iulie 2010, 09:47 de ion
ionut herman e varza
toate meciurile romaniei vor fi trasmise pe tvr 1.
Postat 26 Iulie 2010, 17:25 de cunoscator
Parere
Ce eveniment grozav avem in oras, iar idiotii de la primarie au dat aprobari pentru schimbarea liniilor de tramvai in zona Dacia. Nu mai puteau astepta o saptamana? Ca oricum nu se omoara muncitorii cu lucrul !! De ce sa nu vada strainii care circula prin zona cat de rudimentar lucreaza romanii ? Si ce mizerie e in zona ! De ce sa nu ne dam noi cu firma in cap si sa ne facem de rusine ?? Inca odata primarul da dovada ca este paralel cu evenimentul sportiv, asa cum spunea si Ion Marin. N-am dreptate ??
Postat 26 Iulie 2010, 17:12 de Un oradean
bai, ionut
meciurile vor fi date la tv? ai uitat sa anunti chestia asta, ziaristule de 2 lei!!! pe tvr2, cumva?
Postat 26 Iulie 2010, 15:52 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON