URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2009, 23:11

Criniti ne credea cretini!

Criniti ne credea cretini! MILIONAR ÎN HÂRTII. Pozând în mare investitor, Giuseppe Criniti (foto) s-a lăudat joia trecută că poate plăti pe loc 10 milioane de euro pentru clubul şi stadionul FC Bihor. Italianul a plecat dezamăgit după ce a fluturat sub nasul administraţiei locale, fără să le impresioneze, un extras de cont de 23,5 milioane euro scos de pe internet
Criniti ne credea cretini! BĂIAT ÎNSEMNAT. Pe cât de suspect le-a părut edililor extrasul de cont al italianului, pe atât de dubioase le-au părut jurnaliştilor tatuajele lui Criniti. Imaginea de dur a bărbatului pe care l-au găsit lunea trecută instalat în fotoliul preşedintelui FC Bihor e întregită de alura atletică şi semnul de bună-purtare care îi brăzdează faţa...
Criniti ne credea cretini! PĂCAT DE EI! Proprietarul Centrului de Fotbal Liberty, Marius Vizer (foto), a propus în această vară fuzionarea cluburilor Liberty şi FC Bihor, promiţând promovarea în prima divizie în maxim doi ani. Refuzat de primarul Ilie Bolojan, se pare că tot pe motive de îndoieli, Vizer a renunţat la locul din divizia secundă, rispindu-şi jucătorii la mai multe echipe, în favoarea dezvoltării centrului de copii şi juniori de la Salonta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vreme de câteva zile suporterii bihoreni au fost îmbătaţi cu vise. Italienii promiteau investiţii de zeci de milioane de euro în clubul de fotbal, spuneau că vor legitima la Oradea sportivi de talie internaţională şi proroceau lui FC Bihor un viitor în prima divizie.

Acum a rămas doar mahmureala: clubul e tot înglodat în datorii, rezultatele sunt în continuare slabe, iar echipa abia se ţine în divizia secundă. Mai mult, BIHOREANUL a aflat în exclusivitate că nici italienii nu sunt ceea ce se dădeau a fi...

Club pe făraş

Ideea privatizării FC Bihor a apărut la doar câţiva ani după ce acesta a fost preluat de Primărie de la omul de afaceri Marius Vizer. Retrogradarea din prima divizie, rezultatele tot mai slabe şi datoriile în creştere au determinat asociaţii din FC Bihor - Consiliul Local Oradea (67,22%), Consiliul Judeţean Bihor (22,57%), Electrocentrale Oradea (9,03%) şi Drumuri Orăşeneşti (1,13%) - să ia în calcul vânzarea clubului. Dacă în decembrie 2007 acesta datora furnizorilor şi fiscului 535.412 de lei, în decembrie 2008 suma a urcat la 1,6 milioane, pentru ca în iulie 2009 să ajungă la 2,4 milioane.

Fosta administraţie PDL a încercat de trei ori să vândă. Eşecurile au făcut-o să cosmetizeze oferta. Întâi a avansat varianta vânzării doar a pachetului majoritar de 51% la 81,84 lei pe acţiune, pentru ca preţul final să scadă, dar degeaba.

Apoi, a fost discutată posibilitatea reevaluării clubului în ideea că, fiind înglodat în datorii, preţul va scădea. Şi asta a căzut, asociaţii temându-se să plătească un studiu costisitor care nu garanta "ieftinirea".

Cea de-a treia variantă implica atragerea unui al cincilea asociat care să vină cu bani şi care urma să primească controlul clubului în schimbul promisiunii că va investi în următorii 2 ani minim 10 milioane de lei. Acţionarii nu căpătau nimic, dar nici nu mai cheltuiau! Din păcate, odată cu izbucnirea crizei, şi această ipoteză a căzut...

Nu, mulţumesc!

Prima rază de speranţă privind privatizarea a apărut în vara lui 2009. Marius Vizer (foto), preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo şi fondatorul Centrului de Fotbal Liberty, a propus noii administraţii liberale un parteneriat prin care urma să preia managementul FC Bihor, să renunţe la propria echipă din liga secundă şi să pună la dispoziţia unicului club bihorean toţi jucătorii săi. Vizer se obliga să finanţeze FC Bihor cu minim 300.000 de euro pe an şi, în condiţiile în care Consiliul Local şi cel Judeţean ar fi contribuit în continuare cu 900.000 euro pe an, garanta promovarea în cel mult doi ani.

Deşi suna promiţător, înţelegerea n-a mai fost perfectată. După o rundă preliminară de discuţii, Vizer şi Bolojan nu s-au mai întâlnit din cauza disensiunilor cu privire la proprietatea asupra jucătorilor. Investitorul insista ca fotbaliştii aduşi de la Liberty să fie doar ai săi şi să fie împrumutaţi gratuit, în vreme ce primarul cerea ca aceştia să fie coproprietatea municipalităţii, pentru ca şi Primăria să câştige de pe urma lor. Înţelegerea a căzut şi, în vară, din lipsă de bani, clubul a fost la un pas de a fi înscris în divizia C.

Tot ce au mai putut face asociaţii din FC Bihor a fost să taie la sânge cheltuielile. S-au redus personalul, salariile, primele de joc, de masă şi cazare, echipa s-a axat pe jucătorii bihoreni şi juniorii talentaţi şi a renunţat la "stranierii" cu contracte scumpe. Dar nu e destul....

Invazia italiană

04 Pascu.jpgÎn contextul în care în vară asociaţii au luat în calcul inclusiv închiderea clubului pentru a scăpa de cheltuieli, apariţia în urmă cu două săptămâni a unor italieni interesaţi de FC Bihor a fost primită cu speranţă. Recomandându-se om de afaceri pasionat de fotbal, Giuseppe Criniti, patron al echipei italiene de liga a IV-a Igea Virtus, a urmărit din tribună meciul cu Minerul Lupeni, în care ai noştri au remizat jenant, alături de observatorul Federaţiei Române de Fotbal, Romică Paşcu (foto), fost conducător al FC Bihor între 1976-1987.

"L-am lămurit pe Criniti să investească în FC Bihor deşi avea şi alte variante. E un om serios, cu afaceri în Italia şi Ungaria, şi vrea să se extindă şi aici", a povestit atunci Paşcu, personaj controversat, om din "sistem", prieten vechi cu greii din FRF.

Deşi s-a declarat nemulţumit de jocul bihorenilor, câteva zile mai târziu italianul s-a prezentat la Oradea însoţit de un staff format printre altele din Mario Conti, asociatul său, Jonathan Fischoff, fost preparator fizic al echipei Poiana Câmpina, şi fostul antrenor secund al FC Bihor, în sezonul 2008-2009, Mircea Fodor.

Săptămâna "patimilor"

Săptămâna trecută a fost una plină. Duminică, italianul a vizitat sediul FC Bihor din strada Iosif Vulcan, luni a inspectat stadionul, marţi a negociat cu vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc, miercuri a petrecut trei ore la Primărie discutând cu Ilie Bolojan, iar joi a anunţat brusc că pleacă dacă nu primeşte în 24 de ore un răspuns concret la ofertă.

04 Florea.jpgItalianul a forţat mereu nota şi a cerut preluarea rapidă a clubului, deşi reprezentanţii administraţiei spun că s-au purtat doar discuţii de principiu.

"De altfel, după întâlnirea de la Primărie cele două părţi au şi convenit să nu dea declaraţii presei câtă vreme nu a fost stabilit nimic concret. Urma să ne mai întâlnim", a explicat Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Ofertă tentantă

04 Fischoff.jpgBIHOREANUL a aflat totuşi detaliile discuţiilor dintre italieni şi autorităţi. La toate întâlnirile tonul discuţiilor a fost dat de Jonathan Fischoff (foto), singurul vorbitor de limba română din delegaţia italiană. Stabilit în Ungaria, Fischoff a lucrat câţiva ani ca preparator fizic pentru Steaua, iar acum se recomandă în mod dubios "director relaţii externe" al clubului din Ghencea.

În mare, oferta italienilor era tentantă. Criniti promitea să investească în 5 ani nu mai puţin de 30 milioane euro şi să promoveze echipa în prima ligă încă din acest sezon. A fluturat o listă cu vedete pe care le-ar aduce la Oradea - cum ar fi Habib Habibou, Jonathan McCain sau Dayro Moreno - şi a spus că dacă oraşul îi dă teren va construi un hotel pentru sportivi.

În schimb, italianul cerea control total asupra clubului, dreptul de a utiliza marca FC Bihor, preluarea stadionului, a sediului din strada Iosif Vulcan şi a cantinei în concesionare gratuită pe 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire.

Ultima strigare

Deşi fără acordul scris al CJ şi al Consiliului Local, nici vicepreşedintele Voloşeniuc, nici primarul Bolojan, nu puteau promite nimic, spre sfârşitul săptămânii Criniti a devenit nerăbdător. Investitorul a convocat joi, la Hotel Continental, o conferinţă de presă în care a dat un ultimatum. "Am decis să plecăm din Oradea. Înainte de a face acest pas, fac o ultimă ofertă: 10 milioane de euro pentru Stadion şi clubul FC Bihor. Nu mâine, chiar azi dacă trebuie, banii jos, cash! Cu tot cu datorii", a promis italianul.

Asociaţii nu au cedat, însă, presiunilor. Dacă primarul Ilie Bolojan a refuzat să comenteze oferta, limitându-se să o caracterizeze drept "fantezistă", preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a fost mai explicit. "În urma analizării ofertei am concluzionat că nu se poate ceda clubul, pentru că nu s-a verificat bonitatea şi seriozitatea firmei", a afirmat vineri Ţîrle. Preşedintele a sugerat că ofertanţii nu au banii cu care se laudă şi a spus că nu vrea să se mai întâlnească cu ei. "În urma unor solicitări ulterioare, ei nu au putut aduce suficiente elemente care să ne convingă că oferta e serioasă. Înainte să ajungă la Oradea au fost şi în Prahova, Vâlcea şi Braşov ca să cumpere echipe, dar nu au cumpărat", a mai spus Ţîrle.

Jocuri de gleznă

BIHOREANUL a aflat că şefii administraţiei au devenit reticenţi când, la cererea lor, serviciile de informaţii le-au recomandat să nu dea curs ofertei italianului, pentru că acesta nu prezintă siguranţă. Edilii erau oricum reţinuţi încă de când când au văzut uşurinţa cu care Giuseppe Criniti vorbeşte de zeci de milioane de euro. Italianul a prezentat la CJ un extras de cont vechi din 30 august, pe care scria că ar avea nu mai puţin de 23,5 milioane euro la banca "La Caixa" din Cataluja, Spania. Atâta doar că nu avea pe el nicio ştampilă sau semnătură. "L-am scos prin internet-banking", s-a justificat Criniti, ca şi cum, dacă ar fi fost aşa, nu i-ar fi la îndemână să scoată un altul, la zi.

Ca un făcut, şi firma Mediolanum din Bucureşti, al cărui preşedinte în România se recomandă a fi Criniti, apare la Registrul Comerţului sub numele Mediolanum Construzioni SRL şi e înfiinţată abia la... 13 octombrie 2009. Deci, fără activitate. În plus, italianul nu apare în nicio firmă românească, nici ca acţionar, nici ca administrator.

Asociaţii din FC Bihor au devenit sceptici şi când au auzit ce staruri promite italianul. Criniti l-a pus pe listă inclusiv pe japonezul Hidetoshi Nagata, de 32 de ani, despre care cunoscătorii ştiu că s-a retras din viaţa competiţională încă din 2006. Şi mai ştiu că sumele vehiculate de italian sunt umflate cu pompa. "Ceva pute urât de tot. Cu 30 milioane de euro, cât spune că vrea să bage, pe criza asta Criniti putea cumpăra Steaua, nu FC Bihor", explică unul dintre oamenii de fotbal din Bihor.

Afacerişti de carton

Nici omul lui Criniti, Jonathan Fischoff, nu a prezentat mai multă credibilitate. El s-a prezentat cu o carte de vizită cu emblema clubului Steaua pe care scria "director relaţii externe", deşi conform propriului CV afişat pe Internet a lucrat la clubul din Ghencea doar ca preparator fizic, şi numai până în 2007. De altfel, BIHOREANUL a încercat să-l contacteze, dar două dintre cele trei numere de telefon de pe cartea de vizită sunt închise, iar al treilea este... nealocat.

04 Birta.jpgDeşi aveau toate semnalele că lucrurile nu sunt curate, de teamă că ar putea pierde un investitor serios, asociaţii din FC Bihor au avansat totuşi o propunere îndrăzneaţă. "Le-am spus: "Veniţi o lună, intraţi în club şi demonstraţi cine sunteţi cu ceea ce veţi face". Ei au spus: "Bine, dar dacă nu iese nimic, cine ne plăteşte cheltuielile de cazare?". Când spui că ai 30 de milioane de euro şi vrei să investeşti pe termen lung, nu mi se pare normal să te uiţi la 3.000 euro, cât te-ar costa hotelul pe o lună", spune Florin Birta (foto), membru în Consiliul de Administraţie al FC Bihor.

"Nu mergeţi pe mâna lor!"

Surprizele nu se opresc aici. Continuând investigaţiile, BIHOREANUL a aflat că Criniti şi Fischoff au folosit aceleaşi promisiuni şi la alte cluburi din ţară. Ultima dată au negociat săptămâni în şir cu divizionara B Tricolorul Breaza, unde au promis că îl vor aduce pe celebrul atacant al AS Roma, Vincenzo Montella, 35 de ani, retras din sport în urmă cu 5 luni. Sosirea vedetei a fost anunţată în presă, conducerea clubului s-a bucurat că a găsit un investitor, dar când a trebuit să vină atacantul, italienii şi-au luat zborul.

04 Anghelache.jpgContactat de BIHOREANUL, Constantin Anghelache (foto), preşedintele Tricolorul Breaza, şi-a vărsat năduful. "Fug de colo-colo şi prostesc lumea cu minciuni. Faceţi ce vreţi, dar eu zic să nu mergeţi pe mâna lor!", e mesajul lui Anghelache către bihoreni. Omul spune că a şi fost înşelat de italieni. "Au stat la hotel cu tot felul de procuratori, le-au dat ţeapă băieţilor din club, după care au fugit. A trebuit să plătesc în locul lor 45 de milioane de lei, că nu şi-au plătit nici măcar hotelul", povesteşte preşedintele din Breaza.

Fost general în Securitate, Anghelache spune că şi-a dat seama că a fost înşelat abia când a început să-i verifice pe cei doi. "Sunt nişte escroci. Mi-au dat numele unei firme din Ungaria, zicând că ar fi a tatălui unuia dintre ei. Când i-am căutat acolo, am dat de un pensionar care n-are nicio treabă, nici cu italienii, nici cu fotbalul". Anghelache nu crede că-şi va mai recupera vreodată banii de la "investitori".

În schimb, asociaţii din FC Bihor nu sunt chiar aşa fermi. Reprezentanţii CJ Bihor vor avea o ultimă discuţie cu Criniti şi Fischoff la începutul acestei săptămâni, pentru a lămuri definitiv situaţia. Chiar dacă italienii au plecat şi de la Hotelul Dacia Continental, tot fără să plătească. Cel puţin deocamdată...


SALVAREA
350.000

de lei noi a primit săptămâna trecută FC Bihor de la Consiliul Judeţean pentru a putea evolua în campionat


"Domnul preşedinte Radu Ţîrle a spus că nu se mai întâlneşte cu aceşti italieni pentru că nu sunt serioşi. Iar dacă sunt neserioşi, până nu curg bani din ei ca din Nati Meir nu avem ce discuta despre vânzarea clubului"

Alexandru Kiss, vicepreşedintele CJ Bihor


MERGEM ÎNAINTE
CJ finanţează FC Bihor

După discuţii prelungite, consilierii judeţeni au hotărât vineri să finanţeze FC Bihor cu încă 350.000 de lei. "Va trebui să dăm banii pentru că am promis. Acuma, dacă mă întrebaţi de ce am promis, nu mai ştiu, dar trebuie să ne ţinem de cuvânt", a spus vicele Alexandru Kiss.

Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi, minimum permis de lege, în condiţiile în care consilierii PDL s-au abţinut de la vot ca protest că nu au fost ţinuţi la curent cu toate detaliile negocierilor purtate cu Criniti.

În contextul reluării finanţării clubului de către CJ, surse apropiate primarului Ilie Bolojan dau ca probabilă numirea ca preşedinte, încă din această săptămână, a directorului Federaţiei Patronilor, Ioan Lucian, care se bucură de susţinerea preşedintelui Radu Ţîrle.

Numirea lui Lucian va pune capăt interimatului preşedintelui CSM Oradea, Florin Birta, început după demisia lui Gigi Alexandrescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON