URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2010, 07:45

Casele de pariuri sportive pun lacătul pe uşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu trei zile înaintea începerii Campionatului Mondial de Fotbal, românii care sperau să facă bani pariind pe şansele celor mai bune echipe vor trebui să renunţe la câştigurile visate. De marţi, 1.408 case de pariuri din toată ţara, adică 96,7% din cele 1.455 de agenţii existente, pun lacătul pe uşă pe timp nelimitat, supărate că Guvernul vrea să impoziteze cu 25% toate câştigurile pariorilor, indiferent de sumă. Nici jocurile de noroc nu scapă de impozitare, po­trivit unei propuneri de modificare a Codului Fiscal analizate de Gândul.

Asta înseamnă că în curând, pariurile sportive nu vor mai fi deloc profitabile, ba mai mult, jucătorii vor veni cu bani de acasă pentru a-şi plăti obligaţiile către stat în cazul în care norocul le surâde. Astfel, la fiecare 10 lei jucaţi, luând în calcul o cotă de pa­riere de 1,2, respectiv un câştig de 12 lei, câştigătorii vor plăti după impozitare 3 lei. Făcând diferenţa dintre banii daţi pe bilet şi cei câştigaţi, rezultă 2 lei profit real pentru "norocos", ceea ce înseamnă că acesta va mai plăti 1 leu din buzunar pentru a achita impozitul de 25% din câştig, respectiv cei 3 lei care îi revin statului.

În prezent, jucătorii nu trebuie să plătească nimic pentru sumele mai mici de 600 de lei obţinute din pariuri, or majoritatea câştigurilor (70%) se încadrează la această categorie, după cum au explicat luni reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România (AOPR). Singurii care sunt impozitaţi sunt jucătorii care scot peste 600 de lei din pariuri şi care sunt taxaţi cu 20-25% din banii căştigaţi, în funcţie de sumă.

Pariurile sportive sunt o afacere din care acum toată lumea câştigă, indiferent că e vorba de fotbal, de cunoscutul Festival de la San Remo ori de numerele extrase la jocurile internaţionale.

Astfel, dintr-un total de 24 milioane de euro, cât reprezintă încasările lunare în domeniu la nivel naţional, peste 16 milioane de euro, reprezentând 70% din încasări, intră în buzunarele jucătorilor. Cea mai mare parte din câştigurile jucătorilor (70% din sumă), 11,6 milioane de euro, sunt exact banii care acum nu sunt impozitaţi. Nici casele de pariuri nu o duc rău: restul de 30% din încasările lunare, adică 7,1 milioane de euro, intră în conturile lor, însă din aceşti bani mai trebuie scăzute 6,5 milioane de lei/lună pentru taxa de autorizare şi impozitul pe profit.

După impozitarea cu 25% a tuturor câştigurilor, cel puţin 50% din cifra de afaceri din domeniul pariurilor sportive se va duce într-o clipită, spun reprezentanţii caselor de pariuri, care, în semn de protest, au decis închiderea agenţiilor.

Dacă agenţiile de pariuri vor pierde, cineva va avea totuşi de câştigat din acest business: site-urile de pariuri online. Statul însă va pierde din această ecuaţie, pentru că firmele care organizează aceste jocuri nu sunt înregistrate în România, iar profiturile se vor duce în ţările de origine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON