URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Sportive

Voleibalistele de la LPS Bihorul Oradea s-au calificat pentru turneul semifinal 2 al Campionatului Naţional U15
Știri Sportive
Echipa de volei feminin LPS Bihorul Oradea s-a calificat la cel de-al doilea turneu semifinal al Campionatului Naţional U15, după ce la turneul de la Oradea, desfăşurat la sala Şcolii Gimnaziale Dacia din Oradea, s-a clasat pe locul al doilea. În patru jocuri susţinute, orădencele au obţinut trei victorii şi au depăşit în clasament concitadina ACS Super Volei, clasată pe locul 3.
28 Martie 2024, 11:11
Echipa de polo feminin a clubului Crişul Oradea a devenit vicecampioană la categoria de vârstă U15
Știri Sportive
Aflată la prima participare în cadrul Campionatului Naţional, echipa orădeană de polo feminin a Clubului Crişul a devenit vicecampioană naţională la categoria de vârstă U15, deşi majoritatea fetelor sunt mai mici de 15 ani. Ultimul turneu a avut loc la Otopeni, acolo unde elevele antrenorului Dorin Sava au învins echipele bucureştene Triumf şi Dinamo, cedând doar în ultimul minut în disputa cu campioana CSS 1 Bucureşti.
26 Martie 2024, 20:22
Floare de Lotus: Peste 170 de copii din Bihor și-au demonstrat aptitudinile în gimnastică aerobică și dans (FOTO)
Știri Sportive
O tradiție pentru județul Bihor, concursul de gimnastică aerobică și dans Floare de Lotus a ajuns la a XIII-a ediție și a reunit pe scenă 172 de copii care s-au străduit să impresioneze juriul și publicul spectator prin prestații și execuții tehnice nu doar reușite, ci și spectaculoase.
26 Martie 2024, 19:31
Minifotbal: România a învins Ungaria cu 4-0 şi apoi a remizat cu 2-2, în dubla amicală de la Oradea (FOTO)
Știri Sportive
Reprezentativa de minifotbal a României a disputat la Oradea primele jocuri, după ce a câştigat Campionatul Mondial din Emiratele Arabe Unite. În weekend, tricolorii au întâlnit, într-o dublă amicală, desfăşurată la Baza AEK, naţionala Ungariei, pe care au învins-o şi în semifinalele de la Mondiale. În primul joc, tricolorii, care au avut în lot şi doi bihoreni, s-au impus cu 4-0, după care au remizat cu 2-2, dar au câştigat cu 3-1 la penalty-uri.
25 Martie 2024, 15:49
Volei feminin: CSU Oradea s-a calificat la turneul de promovare în prima divizie
Știri Sportive
Voleibalistele de la CSU Oradea au obţinut o nouă calificare la turneul final de promovare în Divizia A1, după ce în turneul semifinal, din weekend, de la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, au obţinut două victorii şi au pierdut un singur meci. Astfel, elevele antrenoarei Mariana Szabo-Alexi s-au clasat pe locul 2 şi au obţinut accesul către faza finală.
25 Martie 2024, 13:50
Handbal: CSM Oradea a cedat la şapte goluri jocul din play-off-ul de promovare al Diviziei A la handbal masculin
Știri Sportive
Formația de handbal CSM Oradea a pierdut la o diferenţă de şapte goluri jocul pe care l-a susţinut în weekend, în ultima etapă a turului din play-offul de promovare al Diviziei A. Bihorenii au cedat la Alexandria, în faţa echipei gazdă, CSM, cea care s-a impus cu scorul de 38-31. Este cel de-al treilea eşec al roş-albaştrilor în play-off.
25 Martie 2024, 11:32
CSM Oradea a pierdut la Bucureşti cu Dinamo. Este al doilea eşec din Superliga Națională
Știri Sportive
Formaţia de polo CSM Oradea a pierdut duelul de la Bucureşti cu Dinamo şi a ajuns la cea de-a doua înfrângere din actuala ediţie a campionatului Superligii Naţionale. Dinamoviştii au controlat partida şi s-au impus la trei goluri diferenţă, cu 14-11, semn că anul acesta se gândesc chiar la titlu. Pentru CSM urmează acum derby-ul de acasă cu campioana Steaua.
25 Martie 2024, 00:15
Lotus Băile Felix a câştigat cu 2-0 jocul de acasă cu Minerul Ocna Dej, dar a ratat calificarea în play-off
Știri Sportive
Fotbaliştii de la Lotus Băile Felix au ratat „la mustaţă” calificarea în play-off-ul Ligii a III-a, după ce echipa din Sighetu Marmaţiei a câştigat în prelungiri jocul cu Victoria Carei. Lotus şi-a câştigat disputa de acasă cu Minerul Ocna Dej, cu 2-0, dar a încheiat sezonul regular pe locul 5. Sâmbătă, Crişul Sântandrei a remizat cu 1-1 pe terenul echipei Olimpia MCMXXI Satu Mare şi s-a clasat pe locul 3.
24 Martie 2024, 10:15
CSM CSU Oradea a câştigat la Braşov cu CSM Corona şi a ajuns la cea de-a 13-a victorie în TOP 10
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au avut un joc mai dificil decât s-ar fi aşteptat unii suporteri, sâmbătă, la Braşov, pe terenul ultimei clasate din TOP 10. CSM Corona a început foarte bine şi a condus cu 20 de puncte la finele primului sfert, dar bihorenii au revenit treptat, iar în sfertul decisiv au înclinat balanţa de partea lor, câştigând cu scorul de 81-75.
23 Martie 2024, 23:50
FC Bihor a câștigat meciul cu Progresul Pecica. Echipa orădeană intră în play-off neînvinsă (FOTO)
Știri Sportive
Formaţia FC Bihor a reuşit o frumoasă performanţă, aceea de a intra în play-off-ul Ligii a III-a neînvinsă şi cu şapte puncte mai mult decât echipa de pe locul 2. Sâmbătă, în ultima etapă a sezonului regular, orădenii au învins la Stadionul Iuliu Bodola echipa din Pecica, cu scorul de 2-0, trimiţând-o pe aceasta în play-out. Alex Băican şi Sergiu Jurj au marcat de această dată pentru roş-albaştri.
23 Martie 2024, 23:14
Theodor Oprea, un atlet care a trebuit să plece din Oradea pentru a ajunge la performanță. La Steaua, a devenit campion național
Știri Sportive
Un nou tânăr atlet orădean nemulţumit de condiţiile pe care le-a avut la cluburile din oraşul natal, şi care a ales să reprezinte un club din alt oraş, începe să aibă rezultate. Este vorba de Theodor Oprea, care a ajuns din toamna anului trecut la Steaua Bucureşti şi care, în acest an, a devenit campion naţional la tineret. Atletul nu exclude totuşi o revenire în oraşul de pe Criş, însă în prezent îşi doreşte să ajungă pe cele mai înalte culmi cu Steaua.
Meci greu pentru poloiştii de la CSM Oradea, sâmbătă seară, în deplasare, cu Dinamo
Știri Sportive
Echipa de polo CSM Oradea are programat în acest weekend un joc foarte dificil la Bazinul Dinamo din Capitală, în cadrul penultimei etape din Superliga Naţională. Bihorenii întâlnesc echipa gazdă Dinamo, formaţie care a învins în etapa precedentă campioana Steaua.
22 Martie 2024, 22:50
Baschet: CSM CSU Oradea joacă sâmbătă la Braşov, în faza TOP 10 a Ligii Naționale
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea susţin sâmbătă un nou joc în deplasare. De această dată, campionii vor evolua la Braşov, pe terenul ultimei clasate în TOP 10, formaţia locală CSM Corona. Meciul are loc cu începere de la ora 17:15 şi va putea fi urmărit la televizor.
22 Martie 2024, 20:35
Handbal: Meci important în play-off pentru CSM Oradea, la Alexandria
Știri Sportive
Echipa de handbal CSM Oradea are un nou joc dificil în acest weekend, în cadrul play-off-ului de promovare al Diviziei A. Bihoreni s-au deplasat la Alexandria, unde vor întâlni sâmbătă, de la ora 17, echipa de pe locul 3, formaţia locală CSM. Clasaţi pe locul 4, roş-albaştri ar avea nevoie de un rezultat pozitiv în acest duel, pentru a mai putea spera la locul 2.
22 Martie 2024, 20:01
FC Bihor încheie sezonul regular cu jocul de acasă cu Progresul Pecica
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor încheie seria jocurilor din sezonul regular al Ligii a III-a sâmbătă, când, de la ora 15, vor juca pe teren propriu, în compania celor de la Progresul Pecica. Jocul se anunţă foarte important pentru echipa oaspete, care în situaţia unui eşec la Oradea poate pierde locul 4, cel care asigură calificare în play-off. Şi Lotus Băile Felix va evolua acasă, sâmbătă, iar Crişul Sântandrei, în deplasare.
22 Martie 2024, 19:35
Rezultate bune pentru karateka de la CS Fudoshin Oradea la Cupa Asahi de la Reşiţa
Știri Sportive
Sportivii clubului Fudoshin Oradea au avut evoluţii foarte bune la întrecerile ediţiei din acest an a Cupei Asahi, competiţie care a avut loc la Reşiţa şi care a reunit la start 234 de sportivi. În urma rezultatelor obţinute la individual, sportivii antrenaţi de Sensei Mihai Turla au ocupat locul 4 în ierarhia generală a cluburilor.
22 Martie 2024, 14:07
România vs. Ungaria: Echipele naționale de minifotbal ale celor două țări joacă, în weekend, la Oradea
Știri Sportive
Echipa națională de minifotbal a României, campioană mondială en-titre și vicecampioană europeană, începe pregătirile pentru Campionatul European din acest an, cu două meciuri amicale împotriva naționalei Ungariei, care se vor desfășura sâmbătă și duminică, la Baza Tineretului din Oradea și la Baza AEK.
22 Martie 2024, 11:19
Voleibalistele de la CSU Oradea joacă acasă în acest weekend, în turneul semifinal de promovare în Divizia A1
Știri Sportive
Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea va găzdui de vineri până duminică turneul semifinal al Campionatului Naţional de volei feminin Divizia A2, aferent Zonei de Vest. Participă patru echipe, printre care şi CSU Oradea, una dintre favoritele la câştigarea turneului şi, implicit, calificarea la turnul final de promovare.
22 Martie 2024, 09:40
Două medalii de bronz pentru judoka de la Liberty Oradea, la Naţionalele de la Bacău (FOTO)
Știri Sportive
Naţionalele de judo pentru categoriile de vârstă U14 şi U16 de la Bacău au adus pentru tinerii sportivi de la Judo Club Liberty Oradea două medalii. Ambele au fost de bronz şi ambele au fost cucerite la categoria U16. Performerii sunt George Asproiu, la categoria 42 kg, şi Andrei Sfârlea, la 50 kg.
21 Martie 2024, 14:05
Fetele de la Crişul Oradea au cucerit medaliile de bronz la Campionatul Naţional de polo U19
Știri Sportive
Echipa orădeană de polo feminin U19 a Clubului Crişul Oradea a cucerit medaliile de bronz, după ce s-a clasat pe locul 3 la ediţia din acest an a Campionatului Naţional. La ultimul turneu, desfăşurat la Bazinul Rapid din Bucureşti, orădencele au remizat cu Dinamo şi au pierdut cu echipa care avea să câştige titlul, CSS 1 Bucureşti.
21 Martie 2024, 13:21
Orădeanul Ciprian Buşanu, de la LPS-Champions, a devenit vicecampion naţional la judo U16 (FOTO)
Știri Sportive
Judoka de la LPS-Champions Oradea s-au întors cu o medalie şi cu două locuri importante de la Campionatul Naţional pentru sportivii de la categoriile de vârstă U14 şi U16, care a avut loc la Bacău. Performerul clubului orădean a fost Ciprian Buşanu, care a cucerit medalia de argint la categoria -55 kg U16, devenind, astfel, vicecampion naţional.
21 Martie 2024, 12:16
CSM CSU Oradea s-a impus la Voluntari cu 95-87 şi a ajuns la cea de-a 12-a victorie din TOP 10 în Liga Naţională
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea şi-au adjudecat primul joc pe care l-au susţinut în deplasare în această săptămână. Miercuri seara, la Voluntari, vicecampionii s-au impus cu scorul de 95-87 şi şi-au consolidat poziţia secundă a clasamentului.
20 Martie 2024, 23:21
Simona Halep și-a anunțat noul antrenor, la prima revenire pe teren după perioada de suspendare
Știri Sportive
Simona Halep a anunțat numele antrenorului pe care îl va avea după despărțirea de Patrick Mouratoglou într-un interviu pentru DigiSport, la finalul primului meci pe care l-a avut după perioada de 18 luni în care a fost suspendată.
20 Martie 2024, 14:22
Sportivele de la ACS Super Volei Oradea s-au calificat la Campionatul Naţional U17
Știri Sportive
Echipa de U17 a clubului ACS Super Volei Oradea s-a calificat la turneul semifinal al Campionatului Naţional de volei feminin, după ce s-a impus în ultimele două jocuri pe care le-a susţinut în deplasare, la Târgu Mureş şi Bacău. Elevele antrenorului Cătălin Mihăescu au câştigat cele două jocuri cu scorurile de 3-0 şi 3-1.
20 Martie 2024, 12:41
Două medalii pentru judoka de la ACS Olimpikus Oradea
Știri Sportive
Sportivii clubului Olimpikus Oradea au obţinut două medalii la întrecerile Campionatului Naţional de judo pentru copii U14 şi U16 de la Bacău. Alesia Toma s-a clasat a doua şi a devenit vicecampioană naţională, în timp ce Sofia Taghatine a cucerit medalia de bronz.
20 Martie 2024, 11:57
Sportivii ACS Royal Kwon Oradea au cucerit 14 medalii la Naţionalele de taekwondo de la Baia Mare
Știri Sportive
Sportivii clubului orădean ACS Royal Kwon au participat în această lună la o serie de evenimente din lumea taekwondoului, iar de la Naţionalele de la Baia Mare s-au întors cu 14 medalii, dintre care 4 au fost de aur. Au devenit, astfel, campioni naţionali: Ana Bandi, Ana Jarca, Denis Jarca şi Anastasia Vereş.
19 Martie 2024, 17:46
Orădenii de la Combat Gym, campioni naţionali la kickboxing (FOTO/VIDEO)
Știri Sportive
Sportivii clubului orădean Combat Gym au avut evoluţii de excepţie la întrecerile ediţiei din acest an a Campionatului Național de Kickboxing, care a avut loc la Ploieşti. Beniamin Iluţ a fost principalul performer, cu trei medalii de aur. Pe locul I s-a mai clasat şi Levente Kovacs, iar pe poziţia a II-a, Nicu Ghitaş.
19 Martie 2024, 16:05
Record de participare la etapa din luna martie a circuitului „Oradea Joacă Padel” (FOTO)
Știri Sportive
Etapa aferentă lunii martie a circuitului „Oradea Joacă Padel” a reunit un număr record de echipe participante la Padel Arena, iar calitatea întrecerilor a fost pe măsură. La nivelul profesionist, orădenii Andrei Dărăban şi Bogdan Sturzu, principalii favoriţi, au câștigat turneul, în timp ce competiţia feminină, organizată în premieră, a fost adjudecată de Luana Călburean şi Denisa Bronţ.
19 Martie 2024, 12:30
Handbal: CSM Oradea a cedat cu 31-40 jocul cu CSM Focşani din optimile Cupei României
Știri Sportive
Diferenţa de nivel dintre liga I şi liga secundă s-a văzut foarte clar luni seara la Arena Antonio Alexe, unde handbaliştii de la CSM Oradea s-au duelat cu cei de la CSM Focşani, în optimile Cupei României. Şi cu probleme de efectiv, bihorenii nu au avut nicio şansă în faţa echipei prim divizionare, care s-a impus cu 40-31, după ce şi la pauză conducea clar, cu 20-12.
19 Martie 2024, 10:55
Tinerii poloişti de la Crişul Oradea au câştigat de o manieră categorică titlul naţional la categoria U15, pentru a treia oară consecutiv!
Știri Sportive
Echipa orădeană de polo U15 a clubului Crişul Oradea a câştigat de o manieră clară titlul naţional, după ce şi la cel de-al treilea turneu final al Campionatului Naţional, care a fost găzduit de Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”, s-a impus fără probleme în cele trei partide disputate. Antrenorii echipei orădene sunt Antonio şi Adrian Alexandrescu.
18 Martie 2024, 22:23
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON