URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2020, 18:20

Spitalul Judeţean şi cel Municipal vor fi reabilitate, printr-un proiect european de 13 milioane euro. Vezi cum vor arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Judeţean şi cel Municipal din Oradea vor fi reabilitate printr-un proiect european de peste 13 milioane euro.

"Reabilitarea termică a Spitalului Județean și a Spitalului Municipal va însemna practic o reabilitare totală a acestor clădiri. Vom avea doi ani importanți în ceea ce privește modernizarea spitalelor, care la final vor face să avem condiții incomparabil mai bune și capacitate mai bună de a trata pacienții în spitalele din Oradea", a precizat primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul pentru creşterea performanţei energetice la cele două spitale cuprinde lucrări precum reabilitarea anvelopei clădirilor, a instalaţilor de încălzire şi ventilaţie şi a sistemelor de alimentare cu energie electrică şi iluminat. La fel, ascensoarele care deservesc cele două spitale vor fi înlocuite cu altele, mai performante energetic.

La finalul şantierului, ambele spitale se vor încălzi cu sisteme moderne şi vor fi independente de reţeaua de termoficare a oraşului. "Spitalul Municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parțial cu apă geotermală și parțial cu pompe de căldură, iar Spitalul Județean va trece pe pompe de căldură. Sistemul de termoficare va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii. În acest fel vor fi niște economii foarte mari la termoficare, ceea ce ne va permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pentru celelelte condiții care sunt necesare pentru un sistem de calitate", a mai transmis Bolojan.

Termen de execuţie: 18 luni

Lucrările au fost împărţite în două loturi şi ambele au fost atribuite unei asocieri de firme reprezentate de Drum Asfalt, din care mai fac parte companiile Nord Conforest, Trameco şi Termoline.

Primul lot de lucrări, care prevede creşterea performanţei energetice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, a fost atribuit pentru suma de 30,3 milioane lei. Cel de-al doilea, privind reabilitarea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu, va costa 32,9 milioane lei.

"Urmează să fie semnat contractul, după care se va trece la execuţia lucrărilor", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Termenul de execuţie al lucrărilor pentru fiecare lot în parte va fi de 18 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fraierii amarasteni singurii...
Fraierii amarasteni singurii condamnati sa se incalzeasca de la mizeria numita termoficare Oradea. Pana si primaria renunta la serviciile termoficarii si trece pe geotermala, noi vom plati doar penbtru menteneta sistemului de la termoficare de rezerva al termoficarii! O firma pe inima unui prostalau care ingroapa oradenii in cheltuieli aiuristice pentru a mentine o mizerabila comunistoida numita termoficare Oradea. Nimic despre retragerea din zonele subjugate de catre existent retelelor de termoficare pentru a elibera strazile in vederea patrunderii retelelor de gaz asa cum ne aburea horor pmo si penalul de la ermoficare in toamna 2019. Deci ca sa intelegeti oradenilor, firmele pmo trec pe geotermala noi/voi platim prosteala termoficare sa Oradea.
Postat 16 Mai 2020, 20:55 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON