URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2020, 18:31

Şpăgi de la aproape 500 de pacienţi! Fostul şef al Serviciului de Expertiză Medicală din Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul orădean Vasile Sălăjan a fost trimis în judecată de DNA pentru şpăgile pe care le-a luat pe vremea în care era şef al Serviciului de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor. Procurorii acuză că a luat mită de la aproape 500 de pacienţi.

Șpagă „la foc continuu”

"În perioada 11 mai - 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul Sălăjan Vasile, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediar, de la 491 de pacienţi, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro şi alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu", explică un comunicat transmis marţi de Direcția Națională Anticorupție.

Medicul ar fi luat banii pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă.

Pentru recuperarea prejudiciului, Sălăjan s-a ales cu sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile ce îi aparţin.

"Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acţiuni şi un imobil", arată DNA.

Vasile Sălăjan este cel de-al treilea medic trimis în judecată în dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii, care îi viza pe toți cei cinci doctori ai serviciului, precum și pe asistenții lor (în total 10 cadre medicale), acuzați că percepeau în mod constant mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală. Ei au fost dovediți cu ușurință după ce anchetatorii au plasat tehnică audio-video în cabinetele lor, înregistrările demonstrând cum procesul de șpăguire era unul în „flux continuu”, multe dosare fiind realizate doar formal.

Unul după altul

Primul medic al Comisiei de Expertiză trimis în judecată. încă din ianuarie 2016, a fost Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită, a fost condamnat inițial de Tribunalul Bihor cu blândeţe, la închisoare cu suspendare. În calea de atac, însă, Pleşa a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. 

În iunie 2018, Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul doctoriţei Anca Grigorescu şi al asistentului ei, Pelle Johannes, al doilea dintre cele cinci "cabinete" de la Casa de Pensii Bihor. Doctoriţa a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare, iar asistentul ei a încasat 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 3 ani.

În plus, în acest an, s-a pronunţat și primul verdict în cazul fostului şef PSD-ist al Casei de Pensii Bihor din perioada respectivă, Leontin Ţîrle, trimis în judecată de DNA Oradea pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau doar contra cost dosarele pentru pensionarii de boală, ținându-le practic „spatele”. Ţîrle a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de detenţie, iar vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale are interdicţie de a ocupa funcţii de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe de altă parte, procurorii DNA continuă cercetările în cazul asistentei lui Sălăjan, Ioana Precup, dar și asupra celorlalte cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală incupate tot pentru corupţie în dosarul inițial: medicii Emilia Mariana Cun și Ana Guţ, respectiv asistentele lor, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ăsta-i mic copil față de prejudiciul lăsat în urmă, de vreo 35.000.000 Euro ...
... de fostul primar Ilie, ca urmare corecțiilor financiare pe proiecte europene și care vor fi plătite de tot contribuabilul orădean începând cu anu' ce vine !?!
Postat 09 Decembrie 2020, 10:00 de CrisDumi
puscarie pentru acest escroc notoriu!
acest escroc dovedit trebuie sa faca puscarie cel putin 10 ani si sa ii fie confiscata toata averea, la familia extinsa, inclusiv amanta! tot judetul ii stia lacomia si tupeul, tarifele si toanele dupa care scoatea sau nu pensionari de boala. nu avea nimic de a face cu medicina, cat cu mafiotii!
Postat 08 Decembrie 2020, 21:49 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON