URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2023, 20:15

Semnal de alarmă: Explorările de gaze de șist din Ungaria ar putea afecta sursele de apă din zona Salonta

Semnal de alarmă: Explorările de gaze de șist din Ungaria ar putea afecta sursele de apă din zona Salonta Harta Proiectului Corvinus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două organizații ecologiste trag un semnal de alarmă, arătând că exploatările de gaze de șist din estul Ungariei, recent începute de Guvernul de la Budapesta, fără consultare publică și studii de impact asupra mediului, amenință sursele de apă și sănătatea populației din România. Concret, spun ecologiștii, trei sonde sunt apropiate de zona Salonta.

Proiectul Corvinus

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de organizațiile Friends of the Earth Ungaria (Prietenii Pământului Ungaria - MTVSZ) și CEE Bankwatch Network, exploatările de gaze de șist din regiunea Békés, cunoscute drept proiectul Corvinus, au fost gândite din vara anului trecut, ca o reacție la criza energetică declanșată de războiul dintre Rusia și Ucraina.

„În vara anului 2022, guvernul ungar a lansat Planul Național de Acțiuni pentru Urgența Energetică drept reacție la criza energetică, care nu include nicio măsură de economisire a energiei sau de tranziție la energia regenerabilă, ci intenționează să crească producția internă de gaze într-un mod forțat”, a explicat Alexa Botár, directorul programului Climă și Energie al MTVSZ, potrivit comunicatului.

Planul prevede însă extracția gazelor de șist în estul Ungariei, prin fracturare hidraulică, o metodă pe care ecologiști din toată lumea o contestă, pe motiv că este nocivă mediului înconjurător. În ianuarie anul acesta, extracția gazelor a început, iar în prezent se lucrează la al doilea foraj.

Proiectul afectează direct 10 localități din Ungaria, iar trei dintre cele 10 sonde planificate sunt apropiate de municipiul Salonta și comunele Ciumeghiu și Mădăras. 

Riscuri pentru resursele de apă

MTVSZ și Bankwatch susțin că riscurile sunt acum atât în Ungaria, cât la granița de vest a României, pentru că exploatările de gaze de șist „pot avea un impact negativ și amenință sursele de apă și sănătatea populației din Marea Câmpie Ungară și Câmpia de Vest din România”.

Problema pe care o ridică ecologiștii este că fracturarea hidraulică este intens consumatoare de apă. Tehnologia necesită o cantitate uriașă de apă, până la 15 milioane de litri pentru o sondă, pe care o injectează în subsol în amestec cu mai multe substanțe chimice, cu riscul de a contamina și resursele subterane de apă. Prin consumarea resurselor de apă din regiunea deja aridizată, proiectul Corvinus poate contribui la prăbușirea ecosistemului transfrontalier din zonă, care se bazează pe apă, arată ecologiștii.

„Extracția gazelor de șist din regiunea Békés, la 3,5-4,5 km sub pământ, este o opțiune pe termen scurt periculoasă: rezervele de gaze de șist se vor epuiza în câțiva ani, astfel încât nu vor putea oferi securitate energetică pe termen lung, iar tehnologia de fracturare hidraulică este intens consumatoare de apă și are o serie de efecte negative asupra mediului. Criza energetică nu poate fi rezolvată prin creșterea dependenței de combustibili fosili, ci prin accelerarea economiei de energie și prin tranziția rapidă către energiile regenerabile”, a declarat Mátyás Molnár, ofițer al programului Energie, MTVSZ.

O analiză făcută în iulie 2022 de MTVSZ arată că „extracția gazelor de șist (prin fracturare hidraulică) din regiunea Békés ar provoca poluarea mediului, ar crește deficitul de apă și ar pune în pericol mijloacele de trai ale fermierilor locali”.

Fără consultare publică

Ecologiștii mai arată și că proiectul n-a fost supus dezbaterii publice și nici studiu asupra mediului nu s-a făcut, așa că cetățenii au foarte puține informații despre investiție.

„Proiectul este considerat de importanță națională și a fost aprobat rapid, fără consultarea publicului afectat și analiza impactului asupra mediului. Studiul organizațiilor de protecție a mediului analizează statutul și impactul potențial de mediu, economic și social al proiectului și recomandă oprirea acestuia și evaluarea corectă a impactului asupra zonelor locuite din Ungaria și România”, se arată în comunicat.

ONG-urile recomandă oprirea proiectului Corvinus și a altor inițiative de extragere a gazelor de șist.

„Guvernul maghiar ar trebui să efectueze o evaluare adecvată a impactului de mediu și social pentru toate proiectele noi de gaze, cu implicarea corespunzătoare a părților interesate și a publicului. În cazul în care proiectul poate avea un impact transfrontalier, țara în cauză trebuie informată în prealabil, astfel încât evaluarea impactului transfrontalier asupra mediului să poată fi efectuată”, au mai transmis organizațiile.

Totodată, în opinia lor, proiectele bazate pe combustibili fosili nu ar trebui să fie considerate investiții prioritare și nu ar trebui să fie scutite de aplicarea legislației internaționale și a UE privind protecția mediului, precum procedurile necesare de evaluare a impactului.

Exploatarea gazelor de șist a fost un subiect controversat și în Bihor, în 2013, când autoritățile au demarat studii de prospectare geologică.

Mai multe asociații au atras atenția atunci că se dorește exploatarea gazelor de șist, prin fracturare hidraulică, ceea ce a născut temeri în rândul populației. Până la urmă, exploatările au vizat doar resursele petroliere convenționale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
CT
Tu u ai ce sa înveți, tu ești un mânz nărăvaș
Postat 03 Martie 2023, 09:42 de Sandu2100
CT
Tu u ai ce sa înveți, tu ești un mânz nărăvaș
Postat 03 Martie 2023, 09:41 de Sandu2100
nu am ce sa invat de la tine
iar cu cine votez nu-i treaba ta.
Postat 03 Martie 2023, 04:51 de User anonimizat
CT aka TWO
Învață numa Învață, dar sper ca nu votezi vreun firicel la anul.
Postat 02 Martie 2023, 10:36 de Sandu2100
Nu ma pot abtine, trolez si eu o țâră (daca tot e la moda)
Eu zic ca “firicele” de apa vin chiar din Grecia antica…
Postat 02 Martie 2023, 10:06 de User anonimizat
Morometul
Am fost cel mai bun la Geografie, dar nu si la Geologie și totuși apa urca-n sus datorită presiunii din adâncuri, spre exemplu Crișul Repede izvorăște din Cluj, dar firicelul sau firicele de apă poate sa vina și din Grecia. Și totuși în România nu se exploatează gaze de șist, a fost în plan pe 2023, sa anulat pe 2025.
Postat 02 Martie 2023, 09:54 de Sandu2100
discernamant totusi
La fel cum stanga ne zice sa fim suparati pe Ucraina ca Bastroe dezastru ecologic, vine si propaganda de dreapta sa ne zica sa fim suparati pe Ungaria ca au gaze si alt dezastru ecologic
Postat 02 Martie 2023, 08:27 de unu
lasam pe americani sa fie producatorul mondiar nr.1 de gaz si petrol, si apoi ne uitam cu ciuda ca altii se pot dezvolta si noi nu. Intre timp, inca curge apa potabila in tara aia
daca sap pana in fundul iadului sa scot ceva de la 4km adancime, vreau sa scot chimicala aia de aur negru ca sa o ard, nu apa de baut
Postat 02 Martie 2023, 08:25 de unu
???
Morometul iară dai pupici la dosul lu horban apele nu sunt limitate de granițe nici cele de suprafață cu atât mai mult ce subterane se pare ca tu esti de fapt repetent și rău intenționat pe deasupra sa văzut ce mari avantaje a avut Orban cumpărând gaz de la ruși cu mult mai scump decât ceilalți dar prostul tot prost.
Postat 02 Martie 2023, 08:21 de sss
Domnule Sandu2100
Fără nici o supărare, ești cam repetent la Geografie, cum dracu se face că Ungurii ne poluează nouă apele??? Ne-ai ”UIMI(ZA)T TOTAL” Te rog indică-mi un fluviu, râu înafară de DUNĂRE, care și ce fel de râuri sau fluvii vin de la ei în țara noastră??? Nu mă miră faptul că se ia unu și altul de tine spunându-ți că scri multe tâmpenii, încearcă totuși să ne lămurești cu peturile și mizeria venită pe râu în Romănia... :))))
Postat 02 Martie 2023, 07:54 de Morometul
face guvernul maghiar multe prostii, dar face si lucruri bune, si sa nu ii demonizam ca orice e propus de ei, e automat rau, din cauza ca e propus de Victor Orban. Avem nevoie de energie, avem nevoie de gaz! La fel cum stanga ne zice sa fim suparati pe Uc
"guvernul ungar a lansat Planul Național de Acțiuni pentru Urgența Energetică drept reacție la criza energetică, care [...] intenționează să crească producția internă de gaze într-un mod forțat" E bine si sa economisesti daca o faci eficient, confortabil, fara impact asupra bunastarii si dezvoltarii, fara inflatie generalizata asupra costurilor de productie. Dar "economisire" de dragul de a transforma Europa in Africa, e o tampenie comunista. In rest, sa "cresti productia de gaz in mod fortat" e propaganda proasta, sa vad eu productie de gaz in mod nefortat de om, asa, natural ca iese gazul din pamant, natural incalzeste casele, natural ia foc. Dar sa nu fie un vulcan totusi. Sa nu uitam ca cei mai mari opozanti si cel mai mare lobby si sustinere financiara a opozitiei exploatarii gazelor de sist nu sunt ecologistii, ci guvernul RUS! Daca Ungaria are rezerve de gaze de sist, prosti sunt toate celelalte guverne europene, de la Germani pana la Romani, care in loc sa exploateze si ei resursa proprie, importa gaz de la rusi, si le finanteaza rusilor aparatul de razboi. Ucranienii ar trebui sa ceara nemtilor sa nu mai cumpere gaz rusesc ci sa exploateze si ei gazele de sist din tara lor. Ni se zice sa ne revoltam pe vecini ca polueaza crisul in AMONTE mai sus, de unde vine.., in loc sa exploatam si noi, inainte sa goleasca ei zacamantul care poate se intinde si sub granita noastra. O dezbatere publica rapida si un studiu de mediu puteau face totusi si guvernul maghiar.
Postat 02 Martie 2023, 07:23 de unu
Sandu2100 noi ar cam trebui...
Să ne vedem de cioburile noastre, nu ce face altul în ograda sa, asta e părerea mea personală, la noi în schimb acele gaze erau departe de statul vecin, fi sigur că de am avea și noi prin zona de frontieră le-am exploata. În al doilea rând verifică te rog să vezi că gazele respective în România se exploatează de mult, ceea ce a fost atunci era pentru Campania Electorală care era în desfășurare pentru alegeri, cunosc situația era o organizație ONG precum au toate partidele, pe care le finanțează pentru a manipula populația, se mai aude ceva de ei acum, desigur NU!! Mulți erau pro atunci pentru exploatare mulți împotrivă, depinde din ce structuri plantate de partide au fost, vezi că exploatarea se face în draci chiar acolo unde militau unii pro și contra. Când vorbim pe cifre recomandabil ar fi indicarea sursei, nu doar din cele auzite pe la colțuri, mulți știu povestii în așa fel încât iei cred de 2-3 ori ceea ce spun. O seară frumoasă domnule.
Postat 02 Martie 2023, 00:21 de Morometul
Morometul
Când la noi a fost vorba de gaze de șist, am ieșit la proteste și nu am lăsat sa se întâmple ( cu toate ca protestele respective au fost susținute de Rusi, le-am susținutsi eu, sunt împotriva șistului ) . Extragerea lor se bazează pe o formula chimică, și acea formula chimică rămâne în pământ. Dar trebuie sa ne băgăm si noi coada pt ca și ei își băgă coada la noi, spre exemplu poluarea râurilor de la noi cu flacoane și alte minerale de genul, și le dau dreptate, dar asta e o problema strict de cultura Românească.
Postat 02 Martie 2023, 00:08 de Sandu2100
Suntem culmea...
Fiecare țară e suverană pe propriile zăcăminte, nu poți impune unui alt stat să nu foreze pe teritoriul său. Există tratate și constituții pentru fiecare stat în parte, acum ne băgăm ca musca-n cu.... ce fac alții pe teritoriul lor.
Postat 01 Martie 2023, 23:45 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON