URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2021, 15:20

S-a decis traseul viitoarei șosele de centură Beiuș-Ștei: CNAIR a optat pentru cea de acum 10 ani, dar în două etape

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că în urma analizării celor trei variante de traseu propuse pentru şoseaua de ocolire Beiuş, comisia tehnico-economică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis realizarea celei mai vechi, care a fost abandonată cu 10 ani în urmă. Într-o primă etapă, însă, va fi realizată doar o parte din vechiul proiect, cealaltă fiind reportată pentru viitorul exerciţiu financiar al UE, care asigură grosul finanţării.

Varianta 1 ar urma să fie împărţită în două sectoare, unul care ocoleşte doar municipiul Beiuş, iar altul care urmează să ocolească şi celelalte localităţi până la Ştei. Numai că finanţare există doar pentru primul sector.

Cea mai lungă şi scumpă

În varianta 1, propusă şi în 2010, dar abandonată de atunci de către CNAIR, aşa cum a explicat luna trecută preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şoseaua ar urma să aibă o lungime de 27,2 kilometri, dar după analiza realizată recent de comisia tehnico-economică a Companiei s-a decis ca într-o primă etapă să fie executat doar un sector de 7,3 km.

Potrivit unui comunicat emis vineri de CJ Bihor, primul sector se va desprinde din DN 76 Deva - Oradea la kilometrul 120+019 şi revine pe drumul naţional la kilometrul 124+940, traversând Crişul Negru şi drumul comunal DC 231, virând apoi la dreapta şi continuând traseul paralel cu DN 76, pentru a ocoli pe la vest Beiuşul. În continuare, traseul traversează o cale ferată şi încă o dată râul Crişul Negru, apoi virează la dreapta şi merge aproximativ perpendicular pentru a reveni în DN76.

Proiectul şoselei ocolitoare prevede, aşadar, construirea a două poduri peste Crişul Negru şi a trei pasaje supraterane.

Pe sectoare

"Varianta 1 a fost aleasă datorită procedurilor avansate de exproprieri, fiind deja stabilit un culoar liber de sarcini pentru viitoarea centură", se explică în comunicatul CJ Bihor despre proiectul finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare- POIM 2014-2020.

Comunicatul mai precizează, citându-l pe preşedintele Bolojan, că CJ Bihor va actualiza indicatorii tehnico-economici ai proiectului din 2010. "După actualizarea documentaţiei, despre care estimăm că va dura trei luni, urmează lansarea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor. Dacă lucrurile merg bine, lucrările ar putea începe în această toamnă, astfel încât la finalul anului 2023 să se poată circula pe noul drum care ocoleşte municipiul Beiuş", afirmă Bolojan.

În ce priveşte al doilea sector, în lungime de 20 km, acesta ar putea fi realizat ulterior, în viitoarele programe de finanţare, mai arată comunicatul CJ Bihor.

Proiectul iniţial presupunea realizarea şoselei de ocolire Beiuş - Ştei cu o lungime de 27,2 kilometri, un contract pentru realizarea acestuia fiind semnat în 5 octombrie 2016, cu o valoare uriaşă, de 257,413 milioane lei fără TVA, iar lucrarea urma să fie finalizată în 2019. Contractul a fost reziliat însă în octombrie 2019, la un stadiu fizic de 0%. În prezent, valoarea actualizată a acestei variante este echivalentă sumei de 154,3 milioane euro.

Mai scurte, dar respinse

Amintim că pe 8 februarie preşedintele CJ Bihor, instituţie care a încheiat un parteneriat cu CNAIR pentru realizarea centurii Beiuş-Ştei, a prezentat public trei variante.

Pe lângă cea din 2010, Bolojan a arătat că o a doua variantă ar fi urmat să aibă o lungime de 6,4 km şi o valoare estimată de 32,5 milioane euro, iar o alta o lungime de 6,8 km şi o valoare estimată de 32,7 milioane euro.

Aceasta din urmă a şi fost preferată de conducerea CJ Bihor chiar dacă ar fi traversat un teren al unei unităţi militare din Beiuş, deoarece ar fi permis şi realizarea unui parc industrial în acest municipiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON