URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2020, 21:52

Protest anti-măști, cu mesaje controversate, în Oradea: "Covid e o înşelătorie. Mă ofer să stau 48 de ore într-un salon cu bolnavi" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Coronavirusul e o înşelătorie mondială", masca "îi sufocă pe copii" şi e "extrem de toxică", "nu te protejează", "se vrea sclavagizarea poporului" sau, mai soft, "coronavirusul există, dar se face prea mare caz", sunt doar câteva dintre replicile unora dintre protestatarii – circa 30 la număr – care s-au strâns sâmbătă după amiază pe platoul din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, pentru a manifesta împotriva purtării măştii în şcoli.

Pe muzică patriotică

Manifestarea - paşnică de altfel - a început la ora 15, fiind supravegheată de jandarmi. Participanţii nu au scandat lozinci şi, spre deosebire de precedentul protest, de acum câteva săptămâni, nici nu au luat cuvântul la microfon.

Au adus, însă, cu ei steaguri, o boxă din care răsunau cântece patriotice precum "Treceţi batalioane române Carpaţii", "Tu, Ardeal" sau "Basarabie frumoasă" şi un banner pe care scria mare "Jos botniţa pentru copii! Copiii au dreptul să respire".

Mesajele oamenilor (dintre care unii erau angajaţi ai firmei de pază a organizatorului Mihai Lasca), au fost în asentiment. Ciprian Vulturar, ucenic de şantiere bisericeşti şi artist de icoane, a venit împreună cu soţia şi copiii lor mici. Iniţial a refuzat să vorbească cu jurnaliştii, motivând că nu s-a pregătit suficient, dar apoi, precizând că totuşi ar crede în Covid dar "se exagerează", a susţinut că "avem foarte multe argumente să credem că e o manipulare ordinară". Un argument puternic ar fi chiar faptul că nimeni din zona în care locuieşte - Drăgăneşti - nu ar cunoaşte pe nimeni cu Covid.

Alţi manifestanţi, dintre care doar unul sau doi cu masca sub bărbie - discutau între ei că "e o exagerare" ceea ce vor autorităţile. Spuneau că au venit în Centrul Civic "să se ştie" că ei nu acceptă aşa ceva.

Singurul manifestant care a purtat masca a fost Mihai Hoţopan, un finanţist pensionar, acum preşedintele Ligii Dreptăţii Împotriva Corupţilor şi Abuzurilor din România – Centrul de Vest Oradea, care a spus că poartă masca pentru că aşa cer autorităţile, însă copiii nu ar trebui să o poarte la şcoală. "Pentru copii trebuie găsită o strategie. Să facă paravane, să le dea dezinfectanţi. Sunt împotriva măştilor, dar în spaţii închise, pieţe şi magazine, suntem obligaţi să ne ferim unul de altul şi să avem grijă unii de sănătatea altora", a spus Hoţopan.

Profii anti-măşti

Între protestatari s-au aflat şi cei doi profesori despre care şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a spus că le face plângere penală pentru că ar face propagandă anti-măşti. Una este profesoara Anca Hulber, de la Şcoala Dacia, care a participat şi la primul protest anti măşti în Oradea, având un afiş cu mesajul "Masca îl subjugă, e copil, nu slugă". Ea a ţinut să sublinieze că nu a instigat pe nimeni să nu poarte masca de protecţie, că nu a făcut propagandă anti măşti, dar că are dreptul la propria părere.

La fel a spus şi profesorul de lupte Nelu Pop, de la LPS, cel care a scandalizat o ţară întreagă şi chiar a fost amendat şi s-a ales cu dosar penal după ce s-a filmat în clasă, în timp ce şi el, şi elevii săi de a XI-a purtau măşti de clovn, ca o formă de protest faţă de faptul că în şcoală stau ca "animăluţele în ţarc". Purtând - la fel ca alţi participanţi - un tricou cu mesajul "Jos botniţa la copii", acesta a precizat că se află la protest în calitate de "persoană fizică" şi că nu este de acord ca şi copiii săi să poarte mască la şcoală sau la grădiniţă.

"Am doi copii şi nu sunt de acord şi nu mi se pare normal ca copiii să se simtă oripilaţi de-a dreptul să meargă la şcoală, pentru că nu se pot mişca liber, nu se pot exprima liber", a spus el. "De ce să nu respiri un aer curat, să se simtă de-a dreptul liber?". Întrebat de BIHOREANUL cum ar fi dacă acel aer ar fi infectat, Pop a respins varianta, spunând că infectaţii trebuie să stea acasă, dar respingând ideea că asimptomaticii ar putea să transmită virusul. "Dacă cineva este infectat are obligaţia să stea acasă. Rămâne la latitudinea fiecăruia să-şi asume riscul. Deci eu dacă mă simt vulnerabil pot să port mască, dar eu dacă nu mă simt vulnerabil dă-mi voie să nu port mască", a spus el.

Sclavi, umiliţi, conspiraţie mondială

Un discurs mult mai ferm, pe alocuri chiar halucinant, l-a avut iniţiatorul protestului, Mihai Lasca, controversatul administrator al unei firme de pază și protecție. El s-a dezlănţuit spunând că nu există Covid, că statul vrea să îi transforme pe elevi în "roboţi", şi a condamnat "dezumanizarea românilor", "sclavagizarea" lor şi "umilinţa". Lasca a respins vehement ideea că el sau cineva din familia sa ar putea să poarte mască, câtă vreme el crede că cei mici nici măcar nu se pot îmbolnăvi, confundând infectarea cu lipsa simptomelor.

"Vor protecţia noastră doar în ghilimele, pentru că atâta timp cât guvernul, autorităţile, nu au dat o normativă, o lege, o directivă prin care populaţia ţării noastre să folosească un anume tip de mască, cu un certificat de conformitatate, şi este permisă folosirea măştilor confecţionate din absolut orice material şi tot felul de ateliere clandestine, este evident faptul că nu se doreşte protejarea noastră de coronavirus, ci doar se urmăreşte dezumanizarea românilor, sclavagizarea şi umilinţa noastră", a spus el.

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu poartă mască, acesta a răspus sec: "Pentru că nu cred în coronavirus, nu cred în înşelătoria asta mondială şi nu mă poate convinge nimeni să port mască şi nu s-a dovedit niciodată că nici chiar măştile chirurgicale protejează în vreun fel". "Masca îi sufocă pe copii. Am doi copii, sunt aici în calitate de părinte, masca este extrem de toxică. Copiii ajung acasă leşinaţi, nu pot să expire (!) aerul curat, oxigenul şi toată lumea ştie asta. Doar că poporul încă nu s-a trezit suficient", a mai susţinut Lasca.

Întrebat ce atitudine ar avea dacă, totuşi, copilul sau cineva din familie ar fi infectat, a bravat: "Eu sunt de acord şi mă angajez să merg într-un salon plin de bolnavi cu coronavirus şi să rămân 48 de ore cu ei acolo. Şi nu mi-e frică că o să iau coronavirus. Coronavirus este o înşelătorie".

Semnături pentru AUR

Cert e că mesajele anti măşti au curs în continuare în rândul celor circa 30 de participanţi, cu revoltă: ba la adresa politicienilor, ba la adresa Guvernului, ba chiar a forurilor internaţionale şi chiar la adresa presei, care ar fi parte a conspiraţiei autorităţilor.

Ca fapt divers, în timp ce unii dezbăteau tema Covid, o mână de tineri le cereau trecătorilor semnături, făcând campanie pentru George Simion (acelaşi invocat şi de profesorul LPS în postarea care a stârnit revolta pe Facebook), fondator al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi un lider al protestatarilor anti-Covid din Bucureşti.

"Vă rugăm semnaţi ca să poată candida", a zis un tânăr, împărţind un pliant cu mesaje precum "Dreptate pentru România" şi "Ţinem cu românii". Mai rămâne de văzut cu care anume dintre ei...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Kid
Nu mă interesează ce spune și gândește până la jigniri, atunci îl pun în condiția să clacheze, a pățit-o și o s-o mai pățească.
Postat 12 Octombrie 2020, 21:00 de oradeaveche
@oradeaveche
Iti pierzi timpul aiurea cu el. Daca nu e vorba de unguri, comentariile lui par a fi ok, chiar m-au mirat unele, omul pare sa gandeasca. Cand apar ungurii se lasa ceata! Densa! Cred ca ai dreptate cu grasa si vecinul ungur. Altceva nu poate fi la mijloc!
Postat 12 Octombrie 2020, 20:12 de Kid
@ChrisDumi
La aberatia cu ochii deja radeam cu hohote :D Nu inteleg cum pot avea unii asemenea haos in minte. Ca cunosti doi termeni stiintifici nu inseamna ca le si intelegi... pana la urma analfabetismul stiintific nu este o scuza cand vorbesti tampenii...
Postat 12 Octombrie 2020, 15:10 de sasi
@sunlight
Stii baiete, astia sunt cei care denigreaza simbolurile nationale. Daca zilnic mananci cu tacamuri din argint, n-ai ce scoate mai special de sarbatori... nota bene, cum am vazut, ungurii au mai mult respect de simbolurile lor nationale... poate ar trebui invatat ceva... Hartia de buda o folosesti zilnic nu tricolorul.
Postat 12 Octombrie 2020, 15:05 de sasi
Sunlight
Am un singur cont, ăsta. De ce nu ai venit la întâlnire? Nu te ține? Doar aici ești tare, fără nume, fără față? S-o crezi tu! Stai neliniștit că ne întâlnim, că vrei, că nu vrei, ți-am promis.
Postat 12 Octombrie 2020, 06:32 de oradeaveche
Sunlight
Lasă lumea în pace, cum îți permiți să jignești așa? Te ține moderatoru în brațe pentru câteva clickuri în plus. Nimeni nu are aici un discurs extremist în afară de tine! În boala ta vezi subiecte ce nu există.
Postat 12 Octombrie 2020, 05:54 de oradeaveche
S(z)andu2100, 2321, 2110,, 2114, etc
CENZURAT
Postat 12 Octombrie 2020, 05:27 de Sunlight
RE: S(z)andu2100, 2321, 2110,, 2114, etc
Sunlight, pentru că ai încălcat în repetate rânduri Regulamentul de postare a comentariilor, accesul tău fost restricționat și în următoarea perioadă nu vei mai putea posta pe site.
Postat 12 Octombrie 2020, 10:53 de Moderator
SunLight=1011010=234=ALCOOR=1234=TKO
In Oradea nu mai vorbim despre iredentism, naționalism, rasism etc. Ai văzut că și Ungurii l-au votat pe Bolojan, mai termină cu iredentismului, șovinismul și naționalismul. Noi toți împreună clădim Oradea
Postat 11 Octombrie 2020, 23:12 de Sandu2100
oradeaveche
De fiecare data, inainte sa intri cu minciunile tale caracteristice, ar fi bine sa nu uiti sa-ti iei pastilele.
Postat 11 Octombrie 2020, 21:10 de Sunlight
Sunlight
Habar n-am cum sunt, nici nu mă interesează. Te fascinează pe tine, trebuie să-ți justifici și tu mediocra existență.
Postat 11 Octombrie 2020, 21:02 de oradeaveche
oradeaveche
Cantecele sunt patriotice. Este vorba de eliberarea patriei. Ca te irita pe tine nu e o noutatea. Alea unguresti cum sunt, patriotice sau nationaliste ? Cand vezi Tricolorul (Rosu, Galben si Albastru), cate pastile arunci in tine ?
Postat 11 Octombrie 2020, 20:48 de Sunlight
Re: oradeaveche
Ipocrizia a ajuns la cote nebănuite deja ... pentru că nimeni pe lumea asta nu poartă mască ca să nu dea viruși altuia. O poartă preventiv ... pentru sine. Asta o poate "traduce" orice socio-psiholog din școala de la Babeș-Bolyai a lui Marga, care a făcut vreodată un sondaj pe tema asta, a "cererii și ofertei" bacteriologice. Nu e invenția mea, este "analiza" de fond comportamentală în cazurile de pandemii, molime, etc !?! Degeaba porți mască, dacă nu îți protejezi globii oculari, care preiau mult mai repede astfel de viruși sintetici decât căile respiratorii la nivel de nări ... iar asta ți-o poate spune orice medic "talentat" de pe "baricada" Covid. Singura cale de control limitativ în plan epidemiologic este autoimunizarea, ce-i așa greu de înțeles ce am vrut să spun de la bun început ?!? Că astfel lucrează orice vaccin ... prin "inducerea" imunității, care are două căi de acces, una voluntară care se administrează din exterior și cealaltă, involuntară din interiorul organismelor care au capacitatea de autoimunizare !?! Combinația dintre acestea e "cheia" și pentru Sars-Cov-2, care se studiază nu numai din acest an ... ci din 2004 deja. Asta ce îți spune, după mai bine de 5 ani de teste făcute inclusiv la centrul din Maryland, unde recent s-a "autoimunizat" Trump în numai două zile de "tratament" ?!?
Postat 11 Octombrie 2020, 16:11 de CrisDumi
CrisDumi
Se exagerează peste tot, se scot în evidență datele negative, pentru ca sistemele medicale subdimensionate să nu intre în colaps. Purtarea măștii în spații restrânse este regulă în societățile civilizate în sezonul gripei și nu numai. Asta nu ține de faptul dacă poartă Ludovic Orban sau nu masca la șpriț, evident un om nu prea educat, ține de educația fiecăruia față de propria persoană și apoi față de societate.
Postat 11 Octombrie 2020, 12:13 de oradeaveche
CrisDumi
Aici esti FĂ nebuna satului
Postat 11 Octombrie 2020, 11:56 de Sandu2100
"Propaganda anti-mască" este a unor contribuabili ...
... în timp ce "propaganda pro-mască" e a unor guvernanți deja dovediți a fi niște tâlhari care, la întâlnirile lor, nu poartă nicio mască !?! Protestatarii aceștia fac parte dintre cei care nu cunosc pe nimeni din anturajul lor, care să fi avut Covid-19 ... și nu au auzit de nicio cunoștință a vreunei cunoștințe care să fi avut !?! Cum tot mai mulți sunt experții de nivel mondial în domeniu, medicii și politicienii multor țări, care spun că-i vorba de o exagerare voită a acestui coronavirus, în baza unui plan gândit și construit de mulți-mulți ani deja ... iese în evidență că-i vorba de o "făcătură" nenaturală, provocată cu intenție pentru a controla oamenii și resursele. Așadar, "*-you corona" ... autoimunizarea de tip "suedez" fiind soluția de a trece peste această mizerie planetară !?!
Postat 11 Octombrie 2020, 11:49 de CrisDumi
AlexandruHamilton
Acei oameni din video și participanții la protest, se vede clar că au o problemă psihică. Succes la infectare
Postat 11 Octombrie 2020, 11:26 de Sandu2100
Faină democrația.
Deci “francezu” după ce ratează în meseria de trăgător cu cardu, se înhăitează cu un fost tâlhar “costi”, îs fac firmă de pază, probabil nu le-o fi cerut nimeni cazierul, și devin experți medicali. Superbă libertatea de expresie!
Postat 11 Octombrie 2020, 09:23 de oradeaveche
Sunlight
Și aici aceiași placă? Ce relevanță au niște cântece naționaliste la un protest anti-mască organizat de un interlop transformat în luptător pandemic, numai tu și el știți, încă câțiva prezenți pe platou, în general cei care nu au locuri la psihiatrie.
Postat 11 Octombrie 2020, 09:20 de oradeaveche
@AlxandruHamilton
Tot ma amuza, cum pot, cei ca tine, sa traiasca cu trei neuroni... O adevarata curiozitate evolutiva!
Postat 11 Octombrie 2020, 08:15 de sasi
Corectie
Dezaxatii iredentisti fac spume la gura...
Postat 11 Octombrie 2020, 06:22 de Sunlight
iredentistii fac spume la gura
Dezaxati iredentisti fac spume la gura cand aud cantecele patriotice ale romanilor. La fel si cand vine vorba despre Tricolorul, Istoria si Cultura Romanilor. Intra insa in extaz cand le aud si le vad pe cele ale ungurilor. "Toleranti" ca intodeauna revizionistii.
Postat 11 Octombrie 2020, 06:18 de Sunlight
"Treceţi batalioane române Carpaţii", "Tu, Ardeal" sau "Basarabie frumoasă"
AUR un prost care nu ste ca alegerile sau terminat, mai trage saracu pana la parlamentare::::))) si apoi pușcărie pt el.
Postat 11 Octombrie 2020, 00:33 de Sandu2100
dublu standard, nesinceritate
Deci asta e jurnalism ? Doamna pune niste intrebari fara sa citeasca un articol de la OMS... "Dar sunt si acei purtatori ai virusului asimptomatici" ASA SI ? Exista articol din partea OMS care spune ca nu s-a putut dovedi prin niciun studiu ca asimptomaticii infecteaza. Asta e doar o aberatie lansata de mass media leftista hastagista. Its in the name - fara simptome - (tuse, mucus) Legat de argumentul cu medicii in combinezoane si 6 masti suprapuse, arata clar cat de aberanta este intrebarea. De ce nu poarta medicii SIMPLA MASCA pe care suntem toti obligati sa o purtam ? Pentru ca se stie ca e o minciuna. Uita-te la cate cadre medicale se infecteaza, cu protocoale si costume de cosmonaut cu tot.. Folositi-va toti neuronii, si nu mai demonizati oameni decenti precum tipul din video, pentru o stire si o pupare in fund a politicienilor
Postat 10 Octombrie 2020, 23:41 de AlexandruHamilton
masca si aerul
mesaj pentru toti patriotii defecti care ati fost la protest anti-masca... astazi vintul a batut foarte tare dinspre vest si sa stiti ca copiii vostri neprotejati au respirat fara masca aer din ungaria.... chiar si voi ha ha ha!!! vati batut joc de copiii...
Postat 10 Octombrie 2020, 22:52 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON