URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihorel

Școala vieții: Materii de comedie la Facultatea de Inginerie Energetică a Universității din Oradea
Bihorel
În vremuri în care tot mai mulți oameni caută să obțină cât mai multe abilități, iar „trainerii” și „coachingul” par meserii de succes, chiar dacă adesea nu au niciun conținut, Universitatea din Oradea nu se putea ține departe de trenduri.
01 Martie 2024, 17:22
Justiție divină: Cum a rezolvat Episcopia Reformată revolta împotriva preotesei din Valea lui Mihai
Bihorel
Răscoala enoriaşilor reformaţi din Valea lui Mihai, care s-au răzvrătit luna trecută împotriva parohului Kiss Csilla, ba chiar s-au filmat cum părăsesc ostentativ biserica, în timpul slujbei, s-a terminat. Şefii Episcopiei au cedat în faţa oamenilor care au cerut ca preoteasa să plece pentru că a mărit exagerat taxele din acest an, ba chiar le-a diferenţiat pe categorii, dar şi pentru că, de-a lungul vremii, a avut în mai multe rânduri ieşiri necontrolate faţă de adulţi şi copii deopotrivă.
29 Februarie 2024, 09:02
Dosarele pierdute: Încă un dosar de-al lui Victor Micula s-a făcut nevăzut în instanță
Bihorel
Se întâmplă lucruri bizare în instanţele din Bihor, cel puţin în procesele familiei Micula. Bihorel a aflat că judecătorii din Beiuş au pierdut un nou dosar al milionarului Victor Micula, cel în care juniorul e judecat pentru instigare la declaraţii false după ce, în 2018, şi-a pus un amic să-i distrugă un Merțan, iar apoi a vrut să ceară daune de la firma de asigurări.
28 Februarie 2024, 09:01
Gunoiul sub preș: În loc să strângă deșeurile, primarul din Vad le-a acoperit cu pământ (FOTO)
Bihorel
De când este la conducerea Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan a pus curățenia între prioritățile județului: în zeci de comune se amenajează centre de colectare a deșeurilor, pe marginile drumurilor s-au montat camere de filmat pentru a fi prinși cei care aruncă gunoaie în natură, an de an se ține un Campionat Județean al Curățeniei, iar primăriile primesc bani de la județ după cât de curate sunt localitățile.
27 Februarie 2024, 09:01
Unde dai şi unde crapă: Cine a fost trimis în judecată pentru Molotovul pus la ușa lui Grecu’
Bihorel
Procurorii orădeni au trimis în judecată, săptămâna trecută, o „felie” din dosarul pornit în vara lui 2022 după un atac al golanilor din Oncea, care au încercat să dea foc casei din Oradea a afaceristului Mihai Gabor, alias Grecu’, dar au fost fugăriţi de câini, abandonându-și sticlele cu cocktailul Molotov la colţul gardului.
26 Februarie 2024, 09:02
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Beni Hill Asfaltatorul nu înțelege de ce l-a supărat pe ministru
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Beni Hill Asfaltatorul, nedumerit de ieșirea ministrului de la Transporturi: „Nu mai înțeleg nimic. Ne tot amână cu semnarea contractului pentru autostradă și tot noi suntem de vină că nu ne apucăm odată de lucru”. „Deci minte ministrul?”. „Minte, luminată. Ne pierdem timpul cu fleacuri, când eu am atât de mult de lucru: trebuie să contest vreo zece licitații pe care le-am pierdut”.
26 Februarie 2024, 08:01
Zece observații despre alianța PSD-PNL
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel are propria viziune despre noua alianță dintre PNL și PSD. Dacă primarul Florin Birta a fost la București alături de Bolojan, Emil Boc și-a pus piciorul în ghips, ca generalul Stănculescu, că nu se știe cum se vor așeza în final lucrurile...
25 Februarie 2024, 16:38
Puşcărie din prostie: Cu ditamai cazierul, l-a „mâncat” să meargă la băut tot cu mașina
Bihorel
Un tânăr orădean care s-a furişat în toiul nopţii de lângă nevastă ca să meargă la o băută cu un amic a ajuns taman la "mititica".
25 Februarie 2024, 14:50
Pentru că nu mai avem bascheți, am ajuns desculții Cupei României
Bihorel
Jucătorii noștri au ratat șansa de a fi bătuți măr de UBT Cluj în finala Cupei României la baschet. Asta, pentru că ne-am poticnit de baschetbaliștii de la Rapid, o echipă la fel de modestă ca a noastră, dar care costă infinit mai puțin...
24 Februarie 2024, 18:18
Cu Glass mic... S-au ales „cioburile” de proiectul fabricii de sticlă din Parcul industrial al Oradiei
Bihorel
Trâmbițată la sfârșitul anului 2022 de Primăria Oradea, investiția de 50 milioane euro a polonezilor de la Press Glass într-o fabrică de sticlă în Parcul industrial din strada Ogorului a căzut. Părțile au renunțat la o eventuală colaborare, fără să mai anunțe acest lucru.
23 Februarie 2024, 09:00
Ciuta şi judeţul: Despăgubiri de la CJ Bihor pentru că a lovit un animal pe un drum nesemnalizat
Bihorel
Consiliul Judeţean Bihor trebuie să-i plătească unui avocat orădean în jur de 14.000 lei, contravaloarea reparaţiilor maşinii avariate după ce omul a lovit o ciută pe un drum judeţean între Miersig şi Păuşa, într-o zonă în care şoseaua este mărginită de o pădure.
22 Februarie 2024, 10:47
Gratis de la Ciolacu: Angajații din prefecturi și structurile de forță, momiți cu... vize de America
Bihorel
Indiferent de grad și funcție, angajații bihoreni ai Poliției, ISU, Poliției Penitenciare, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și Prefecturii, la fel ca toți colegii lor din restul țării, inclusiv din Ministerul Apărării, SPP, SRI și SIE, discută de vreo două săptămâni pe grupurile de Whatsapp despre viitoarele vacanțe în... SUA. Explicația?
21 Februarie 2024, 08:55
Ungurul patriot român: De ce a „dezertat” un fost consilier UDMR taman la Partidul Patrioţilor Români
Bihorel
Situaţie inedită în Salonta, unde fostul consilier local UDMR Gyulai Sándor şi-a dat demisia din formaţiunea politică şi, cu toate că e etnic maghiar, s-a înscris taman în Partidul Patrioţilor Români, anti-UE, anti-satanism, anti-globalizare, anti-vaccin și anti-LGBTQ, condus de controversatul deputat Mihai Lasca.
20 Februarie 2024, 08:54
Directoarea chermezelor: Șefa Fundației pentru Protecția Monumentelor și ar pleca, și ar mai sta...
Bihorel
Angela Lupșea, directoarea Fundației pentru Protecția Monumentelor Istorice Bihor, s-a săturat de bătaia de cap cu reabilitarea clădirilor monument. În locul discuțiilor în contradictoriu cu proprietarii care au apartamente în imobilele degradate, pentru a-i determina să plătească reabilitarea, Lupșea vrea să își dezvolte, pe banii orădenilor, arta conversației la un ceai, după modelul party-urilor pe care le organizează periodic la casa Darvas la Roche.
19 Februarie 2024, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Aplicația de la UPU și teoria conspirației
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Șeful UPU: „Pacienții aduși la noi vor putea fi urmăriți de aparținători, care vor avea informații despre starea lor în timp real”. „Bănuiesc că lumea s-a bucurat”...
19 Februarie 2024, 07:58
Protecţie pe din doi: Sancțiune inedită pentru foștii soți care au continuat scandalul după divorț
Bihorel
Caz inedit la Parchetul din Salonta, având ca protagonişti o educatoare şi un om de afaceri. Cei doi au fost căsătoriţi, dar au divorţat de vreun an, iar de atunci femeia îl hărţuiește cu apeluri şi mesaje nu doar pe fostul soț, ci și pe noile iubite ale acestuia, făcându-le zile negre.
18 Februarie 2024, 12:33
Bihorel: Victoraș pușcăriaș?
Bihorel
Se pare că nu mai există infractori în România din moment ce Justiția s-a apucat să-i bage la pârnaie pe cetățenii suedezi. Iată că un anume domn Victor Micula, din Suedia (chiar așa, mă, al cui ești tu din Suedia?), a fost condamnat la doi ani de pușcărie pentru că a tras cu arma prin Oradea.
18 Februarie 2024, 10:51
Bihorel: Dacă zbori cu Wizz Aer... poți pica de fraier
Bihorel
Avocatul Mircea Ursuța a dat în judecată compania de zbor low-cost Wizz Aer pentru că l-a lăsat prin aerogări în străinătate și a obținut, vorba cântecului, după ani și ani, despăgubiri de 40 de mii de euro. 
17 Februarie 2024, 18:01
Ţeapă pentru fani: A plătit scump pentru că a poftit să-i vadă pozele nud prin Only Fans
Bihorel
Un bihorean care a vrut să-şi satisfacă fanteziile erotice cu fotografiile unei hunedorence care și-a deschis cont pe platforma Only Fans, sub numele de Valentina, a plătit scump pentru aventura sa online. Fata i-a cerut 700 lei ca să-i trimită poze nud, el a fost de acord, dar n-a ştiut cum.
16 Februarie 2024, 09:20
Podul suspinelor: Proiectul lărgirii la patru benzi a podului Sovata, născut mort
Bihorel
Proiectul discutat recent în interiorul Primăriei Oradea, de lărgire la patru benzi a Podului Carol I, din strada Sovata, inaugurat în 2011, pentru a prelua traficul ce va fi deviat de viitoarele lucrări la pasajele din străzile Decebal, Oneștilor și Meșteșugarilor, este născut mort.
15 Februarie 2024, 09:01
Război cu noi: Șefii Inspectoratului Școlar Bihor au ajuns să se judece cu propria instituție
Bihorel
Situație jenantă în Inspectoratul Școlar Bihor, care își caută avocat după ce a fost dat în judecată chiar de propriii șefi și salariați. Sindicatul Liber din Învățământ, care reprezintă și 69 de angajați ai IȘJ Bihor, a deschis un proces prin care cere să se recalculeze lefurile inspectorilor șefi și ale celorlalți sindicaliști, din 2018 până anul trecut.
14 Februarie 2024, 09:00
Promovare pentru parcare: Șeful Serviciului Parcări din Oradea, avansat discret ca director în Primărie
Bihorel
Orice șut în fund este un pas înainte! Cum problema pe care orădenii o reclamă cel mai mult pe aplicația Oradea City Report este cea a locurilor de parcare, Primăria a decis să ia măsuri pentru a o rezolva. Pentru început, prin reașezarea posturilor de conducere din Direcția Patrimoniu Imobiliar, care le gestionează...
13 Februarie 2024, 08:00
Primărie de familie: Edilul Sorban Levente din Lugaș și-a adus nevasta în Consiliul Local
Bihorel
Conducerea Primăriei Lugașu de Jos a devenit, cu acte în regulă, afacere de familie. Marțea trecută, Judecătoria Aleșd a oficializat validarea unui mandat de consilier local pentru nimeni alta decât consoarta primarului Sorban Levente, Sorban Orsolya Monika, supleantă pe lista de candidați la alegerile locale din 2020 din partea aceluiași partid din care face parte și edilul, UDMR.
12 Februarie 2024, 09:25
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: DNA a început să facă ordine în PNL
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Cu Bolovan despre noua ispravă liberală a președintelui Consiliului Județean Prahova: „Ce o să se facă partidul după ce l-a pescuit DNA-ul?”. „Eu pun altfel întrebarea: ce o să se facă dacă DNA-ul nu-i înhață pe toți actualii șefi ai PNL?”.
12 Februarie 2024, 07:58
Poftiți la plimbare! Primăria din Vadu Crișului amenajează o nouă promenadă pentru turiști
Bihorel
Primăria Vadu Crișului, care în urmă cu trei ani voia să facă un drum în defileul Crișului Repede ignorând că acesta se află pe teritoriul unei arii protejate, fapt care a și determinat o anchetă penală - finalizată, ce-i drept, cu o clasare - și-a redus din ambiții...
11 Februarie 2024, 10:48
Bihorel: Comisarul-șef Mărcuț nu se comportă prea drăguț
Bihorel
Voi știți că există Centrul Regional Oradea al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, care a fost condus până la pensionare de deja celebra Dorina Mărcuț? N-am aflat câtă stavilă a pus fenomenului, dar știm că s-a comportat abuziv cu o subalternă, înjurând-o, ba chiar aplicându-i o corecție fizică.
10 Februarie 2024, 12:17
Bihorel: Zece observații despre convoiul militar care a traversat Oradea
Bihorel
1. Nu se știe nici acum dacă convoiul a intrat sau a ieșit din țară pe la Borș pentru că, dorind să creeze confuzie, trailerele erau îndreptate spre Cluj, dar țeava tunurilor spre Ungaria. 2. Deplasarea s-a făcut pe șestache, să nu afle Șoșoacă. 3. Senatoarea susține că, dacă ar fi aflat, se punea pe cele patru benzi de pe Calea Borșului și bloca circulația.
09 Februarie 2024, 11:00
Primar pe sec: De ce riscă edilul din Lugașu de Jos să piardă un nou proces intentat de „dușmani”
Bihorel
Eșec după eșec pentru primarul din Lugașu de Jos, Sorban Levente, care în ianuarie 2022 a tăiat școlii gimnaziale Ovidiu Drimba două facturi pentru un consum de apă de peste 71.500 metri cubi, în valoare de peste 850.000 lei, mai mult decât tot bugetul unității de învățământ pe 3 ani...
09 Februarie 2024, 09:34
Referendum pentru pădure: Ce vrea să facă Primăria Paleu cu parcul de aventură care a stârnit nemulțumiri în zonă
Bihorel
Dezbaterea publică organizată săptămâna trecută de Primăria Paleu asupra proiectului firmei Forestia Park de amenajare a unui parc de aventură cu 400 de locuri de parcare și 1.000 de vizitatori pe zi într-o pădurice pe care o deține lângă lacul din localitate și în proximitatea unor case nu a dus la o armonizare între reprezentanții firmei și localnicii care au acuzat deranjul pe care îl va provoca investiția.
08 Februarie 2024, 09:50
Arma la picior! Polițiștii locali din Oradea se războiesc cu primăria din motive de... pistol
Bihorel
Polițiștii locali din Oradea se pregătesc de proces cu... Primăria Oradea. Consiliul Local a respins săptămâna trecută plângerea prealabilă înaintată de o parte a angajaților instituției împotriva Regulamentului de organizare și funcționare a Poliției Locale adoptat în decembrie 2023.
07 Februarie 2024, 09:33
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON