URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Timp liber

Săptămâna aceasta aduce în Oradea o mulțime de evenimente. Marian Godină vine, alături de Bogdan Nonic şi Teodor Abagiu, cu un show de comedie la Urban Place, iar trupa Paraziții va concerta sâmbătă la Arena Antonio Alexe. În același timp, la Muzeul Țării Crișurilor va avea loc a doua ediție a conferinței Zilele Filmului Istoric, iar la Filarmonica de Stat se desfășoară Festivalul Primăverii. 
25 Martie 2024, 09:01
Expoziție dedicată avocaților martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, la Muzeul Orașului Oradea
Timp liber
La 105 ani de la moartea avocaţilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea organizează miercuri, 3 aprilie, vernisajul unei expoziţii comemorative dedicate celor doi martiri unioniști.
29 Martie 2024, 16:15
Concert de Paște, în Oradea: Grupul Tronos în deschiderea celei de-a doua ediții a proiectului 'Lumină din Lumină' (VIDEO)
Știri Bihor
În perioada prepascală vor fi organizate în Bihor zeci de concerte de pricesne și cântece specifice acestei perioade, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Lumină din Lumină, demarat de Consiliul Judeţean Bihor anul trecut. Seria acestora va începe joi, 4 aprilie, cu un spectacol organizat la Arena Antonio Alexe din Oradea, la care este invitat grupul Tronos al Patriarhiei Române, dar şi alţi artişti.
29 Martie 2024, 15:16
Invitații primăverii: Horațiu Mălăele, Nicu Alifantis, Iris, Sarmalele Reci și Celelalte Cuvinte se vor întâlni cu fanii orădeni
Timp liber
Vremea festivalurilor de amploare se apropie, iar în Oradea a fost anunțată deja sosirea unor invitați de seamă, precum soprana Angela Gheorghiu și The Prague Cello Quartet, în cadrul unei noi ediții a Sounds of Oradea, programată în perioada 14-16 iunie. Până atunci, orădenii sunt îmbiați cu alte oferte atractive pentru petrecerea timpului liber, cum ar fi întâlnirea cu actori, muzicieni și comedianți apreciați. 
28 Martie 2024, 19:21
Istoricul orădean Gabriel Moisa a lansat un volum despre „Film și propagandă în România comunistă” (FOTO)
Timp liber
Peste 150 de persoane au asistat, miercuri seară, la prezentarea unui nou volum privind istoria comunismului în România, fiind, totodată, și cea mai recentă carte scrisă de istoricul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor și decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
28 Martie 2024, 12:15
'Oradea donează o pâine' la o nouă ediţie. Doritorii pot oferi pâini pentru sărmani în patru locuri din oraş
Timp liber
Iniţiativa "Oradea donează o pâine", demarată la începutul acestui an după o pauză cauzată de pandemie, a ajuns la o nouă ediţie. Doritorii sunt chemaţi, joi, să susţină proiectul oferind pâini pentru persoanele defavorizate.
27 Martie 2024, 14:32
„Când te-am cunoscut, Cristina...”. Concert cu Maria Răducanu, sâmbătă, la Noo’vo (VIDEO)
Timp liber
„Când te-am cunoscut, Cristina, aveai părul frumos rău...”. Interpretarea sensibilă a piesei „Cristina” i-a adus Mariei Răducanu mulți fani, la fel cum a făcut-o și plăcerea ei de a cânta melodii din repertoriul Mariei Tănase. Sâmbătă, 30 martie, Maria Răducanu vine la Oradea, alături de Albert Tajti, pentru o „seară de melanj muzical”, găzduită de Noo’vo Resto Lounge. 
26 Martie 2024, 21:01
„Acel Paris pe care îl iubim”: Istoricul Adrian Cioroianu va susține o conferință la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor din Oradea găzduiește vineri, 29 martie, de la ora 12, conferința „Acel Paris pe care îl iubim - în note diplomatice, între terorism și pandemie”, susținută de Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a României. 
26 Martie 2024, 15:35
O nouă expoziţie la Filarmonica de Stat din Oradea, organizată de fotograful Ovi D. Pop
Timp liber
Până la mijlocul lunii aprilie, la Filarmonica de Stat din Oradea vor putea fi admirate zeci de imagini care ilustrează frumuseţea Chinei, în cadrul unei expoziţii organizate de fotograful Ovi D. Pop.
25 Martie 2024, 19:21
Festivalul Primăverii în Oradea: trei concerte cu invitați din Japonia și China
Timp liber
„Martie în Armonie”, Recital și „Primăvară sonoră” sunt cele trei evenimente din această a doua săptămână a Festivalului Primăverii, care se desfășoară la Filarmonica Oradea și care aduce pe scenă artiști din Japonia și din China. Lucrările sunt în armonie cu anotimpul renașterii și sunt semnate de mai mulți compozitori, inclusiv de unul dintre invitați, Jin Wang, a cărui piesă va fi interpretată în primă audiție în România, dar și de Mozart, G. Puccini, Yoshinao Nakada, Kousaku Yamada, C. Debbusy și alții.
25 Martie 2024, 17:45
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: De la Comedy Show cu Marian Godină la concert Paraziții
Timp liber
Săptămâna aceasta aduce în Oradea o mulțime de evenimente. Marian Godină vine, alături de Bogdan Nonic şi Teodor Abagiu, cu un show de comedie la Urban Place, iar trupa Paraziții va concerta sâmbătă la Arena Antonio Alexe. În același timp, la Muzeul Țării Crișurilor va avea loc a doua ediție a conferinței Zilele Filmului Istoric, iar la Filarmonica de Stat se desfășoară Festivalul Primăverii. 
25 Martie 2024, 09:01
Ouă împistrite: Atelier de încondeiat ouă de Paști, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea
Timp liber
Mici sau mari, bihorenii sunt așteptați în perioada 23-26 aprilie la un atelier de încondeiat ouă de Paști care va avea loc la sediul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Activitatea, dedicată școlarilor și adulților, va consta în încondeierea cu ceară a ouălor, prin realizarea unor motive tradiționale.
24 Martie 2024, 17:22
„Viața e un meci la categoria grea”. Concert Paraziţii, pe 30 martie, în Arena Antonio Alexe
Știri Bihor
Formația Paraziţii va concerta la finalul săptămânii viitoare la Arena Antonio Alexe, alături de trupa orădeană Bazooka şi de Macanache, într-un eveniment descris ca „cel mai mare concert de hip-hop din Oradea”.
24 Martie 2024, 15:01
Andra va cânta în Piața Unirii, de Ziua eliberării Oradiei: „Concert extraordinar de folclor şi trăire românească'
Timp liber
Andra, una dintre cele mai apreciate cântărețe din România, a anunțat că va concerta în Piața Unirii din Oradea, în cadrul turneului său "Tradițional 2", pe 20 aprilie, când orașul sărbătorește 105 ani de la eliberarea de sub ocupația regimului bolşevic al lui Béla Kun. 
24 Martie 2024, 12:35
Înapoi în natură: Reîncepe sezonul drumețiilor, al turelor de rafting și via ferrata. Unde e de mers în Bihor (FOTO)
Timp liber
Reîncepe sezonul drumețiilor în natură, cățărărilor pe trasee de via ferrata și al turelor de rafting. În Bihor, oferta activităților de aventură în aer liber este bogată, cuprinzând ture pe stânci prevăzute cu poduri indiene, dar și aventuri în bărci, în apele Crișului Repede.
Concert de muzică sacră, duminică, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea
Timp liber
Duminică, de la ora 19, va avea loc concertul de muzică sacră, „Bucură-te, cea plină de har!”, susținut de Corul „Buna Vestire - Francisc Hubic”, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea.
22 Martie 2024, 13:30
Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu
Timp liber
Cea de-a doua ediție a evenimentului „Zilele Filmului Istoric” va avea loc în perioada 27-28 martie la sediul Muzeului Țării Crișurilor. Printre invitați se numără managerul Bibliotecii Naționale Adrian Cioroianu, dar și actorul Georghe Visu, cunoscut pentru rolurile din serialele de televiziune. 
21 Martie 2024, 17:00
Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Facultatea de Litere: Întâlnire cu poetul Ioan Moldovan
Timp liber
Studenții filologi ai Universității din Oradea se vor întâlni luni cu poetul orădean Ioan Moldovan. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei și va fi deschis pentru orice curios.
21 Martie 2024, 11:11
„Înger” și „Înger căzut”: expoziție de sculptură în fața Catedralei Sf. Nicolae din Oradea
Timp liber
Expoziția de sculptură formată din lucrările „Înger” și „Înger decăzut”, realizate de artistul Adrian Ilfoveanu, va fi vernisată luni, 25 martie, de la ora 11.30, în fața Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea.
21 Martie 2024, 09:49
Ora Pământului, sărbătorită la Oradea: Elevi din Bihor vor cânta pe întuneric în Parcul 1 Decembrie
Timp liber
Elevi de la 12 școli din Bihor vor cânta sâmbătă, de la ora 20:30, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, pentru a marca Ora Pământului. Ca în fiecare an, alături de profesorii coordonatori, dar și de părinți sau apropiați, ei se vor aduna la statuia Eroului Necunoscut din parc și vor interpreta diverse cântece din repertoriul național sau internațional, în semn de „prețuire față de natură”.
20 Martie 2024, 20:01
Design Expo 2024: Studenții orădeni își prezintă lucrările
Timp liber
Studenții specializării Design a Facultății de Arte din Oradea își vor etala lucrările la cea de-a XI-a ediție Design Expo, un eveniment tradițional al mediului academic. Tinerii vor expune planșe, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic.
20 Martie 2024, 19:35
'Salvatorii de cărţi' din Oradea organizează un târg cu mii de volume şi accesorii handmade
Timp liber
Asociaţia "Salvatorii de cărţi", fondată de doi orădeni care recuperează cărţi aruncate de bihoreni la gunoi şi care au amenajat o bibliotecă în centrul oraşului, organizează un târg de carte, la care orice pasionat de citit este invitat să participe.
20 Martie 2024, 17:33
Proconsul concertează sâmbătă la Noo'vo Resto Lounge, în cadrul turneului aniversar de 25 de ani (VIDEO)
Timp liber
Noo'vo Resto Lounge găzduiește sâmbătă seară concertul aniversar de 25 de ani al trupei Proconsul. Bodo și colegii săi le vor cânta fanilor orădeni refrene care i-au consacrat ale unor melodii ca „Cerul”, „Mi-ai luat inima”, „Tu” sau „Pentru tine”. 
20 Martie 2024, 16:01
O nouă ediție a Marşului pentru viaţă, la Oradea
Știri Bihor
Cea de-a 14-a ediţie a "Marşului pentru viaţă", o manifestare organizată de Asociația „Părinți pentru ora de religie”, cu sprijinul cultelor creştine din Oradea, și merită să încurajeze femeile cu sarcini nedorite să excludă varianta avortului, va avea loc sâmbătă, de la ora 11, în centrul Oradiei.
20 Martie 2024, 15:32
'Teză, antiteză, sinteză în arta contemporană': O nouă expoziţie la Galeriile de Artă Reperaj din Cetatea Oradea
Timp liber
Lucrările mai multor artişti din Oradea şi din alte oraşe ale ţării vor putea fi admirate începând de sâmbătă, de la ora 17, în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, unde va avea loc vernisajul expoziţiei "Teză, antiteză, sinteză în arta contemporană".
20 Martie 2024, 14:45
Festivalul Primăverii continuă cu muzică de Vivaldi, Mozart, Schubert și cu invitați cunoscuți
Timp liber
Dirijorul Tiberiu Soare, Bogdan Zvorișteanu la vioară și Răzvan Suma la violoncel sunt invitații serii de joi, la Filarmonica Oradea, unde vor răsuna notele lui Vivaldi, Mozart și Schubert. Evenimentul intitulat „Primăvara armonică” face parte din Festivalul Primăverii, aflat la a XIII-a ediție.
19 Martie 2024, 20:48
„Primăvară Româno-Spaniolă” la Oradea, cu teatru, expoziții și o seară de poezie
Timp liber
Între 20 și 24 martie, Oradea va găzdui Festivalul „Primăvară Româno-Spaniolă”, ocazie cu care vor avea loc mai multe evenimente culturale susținute de artiști din cele două țări. Publicul interesat este invitat la un spectacol de teatru prezentat de elevii care învață spaniolă la Colegiul Național Iosif Vulcan Oradea, la expoziția unei pictorițe din Barcelona și la o seară în care se vor recita poezii scrise în cele două limbi.
19 Martie 2024, 17:31
Premiera spectacolului „Undeva, Cândva” la Teatrul Regina Maria: Un ansamblu de poveşti despre dragoste, suferință și legăturile umane
Timp liber
Teatrul Regina Maria din Oradea a pregătit pentru publicul orădean premiera spectacolului „Undeva, Cândva” de John Cariani, care va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la ora 19, la Sala Transilvania.
19 Martie 2024, 15:45
Ziua Internațională a Poeziei la Oradea: Dialog cultural între autori consacrați și elevi ai Liceului Greco-Catolic
Timp liber
 „Congruențe. Un dialog poetic al vârstelor” este evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Poeziei care va avea loc joi, 21 martie, ora 12, la Liceul Greco-Catolic. Elevii școlii vor citi din creații proprii într-un dialog cultural cu nume cunoscute din lumea culturală orădeană, poeții Ioan Moldovan, Traian Ștef, Ioan F. Pop, Lucian Scurtu și alții.
18 Martie 2024, 17:59
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Zile pline de concerte și de evenimente. Vezi lista!
Timp liber
Agenda evenimentelor din această săptămână cuprinde un concert Tudor Gheorghe, care vine la Oradea cu „Altfel, romanța”, un show de stand-up comedy cu Mincu, dar și alte concerte, precum cel al trupei La familia la Casa Tineretului sau Proconsul la Noo’vo Resto Lounge. De asemenea vor avea loc mai multe ateliere tematice organizate la Comuniteca, dar și Festivalul Primăveri la Filarmonica de Stat.
18 Martie 2024, 10:05
Teatrul Szigligeti din Oradea pregătește două premiere
Timp liber
Trupa Teatrului Szigligeti din Oradea a început repetiţiile pentru două noi producţii, care se vor juca în luna aprilie la Sala Mare şi Sala Transilvania: "Floare de cactus" şi "Alice în Ţara Minunilor".
17 Martie 2024, 19:45
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON