URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2020, 12:25

Pentru noul stadion: Primăria Oradea vrea să aloce 5,1 milioane lei pentru exproprierea terenurilor firmei Selina

Municipalitatea vrea să exproprieze pentru 5,1 milioane lei terenurile firmei Selina pentru a face loc viitorului stadion cu 16.291 de locuri din strada Făgăraşului.

Consiliul Local este chemat joi să aprobe exproprierea unei suprafeţe de 20.002 metri pătraţi la un preţ de 35 euro pe metru pătrat. "Acolo vor avea loc exproprieri în două etape. Vom expropria întâi terenul reprezentând amprentele unor blocuri, care a fost vândut de Consiliul Judeţean Bihor unei firme private ca să dezvolte ansambluri rezidenţiale", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsura a fost urgentată pentru ca municipalitatea să poată pune în cel mai scurt timp amplasamentul la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii care va finanţa construcţia complexului sportiv. "Când terenul va fi liber de sarcini vom putea depune documentaţiile la CNI pentru obţinerea Hotărârii de Guvern în baza cărora vor fi demarate lucrările la stadion", a spus Birta.

Celelalte proprietăţi de pe amplasamentul complexului sportiv vor fi expropriate în paralel cu lucrările la stadion.

Cei 20.002 de mp de teren au fost deja evaluaţi de o firmă specializată şi acreditată de ANEVAR, a mai precizat Birta.

Potrivit Studiului de Fezabilitate al investiţiei aprobat de Consiliul Local în ultima şedinţă din mandatul precedent, construcţia viitorului complex sportiv este estimată la 45,68 milioane euro, fără TVA.

Din această sumă, stadionul şi incinta de joc vor costa 34,26 milioane euro, hotelul aferent arenei sportive este estimat la 7,88 milioane euro, iar parcajul subteran cu 150 de locuri şi piaţeta de deasupra vor costa încă 3,54 milioane euro.

UPDATE:

Hotărârea privind exproprierea terenurilor deţinute de firma Selina a fost adoptată joi cu 24 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au abţinut.

Consilierul local Emilian Pavel, care a susţinut în campanie varianta construirii stadionului în afara oraşului şi cu o capacitate mult mai mare, a întrebat ce suprafaţă de teren ca fi expropriată şi la ce valoare.

În replică primarul Florin Birta a spus că indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobaţi în şedinţa precedentă. "S-a explicat atunci că se vor face exproprieri în două etape: etapa întâi pentru amprenta la sol a noului stadion, a hotelul cu SPA ca să avem terenul liber de sarcini şi să putem atrage finanţarea guvernamentală iar etapa a doua de exproprieri va avea loc pe parcursul lucrărilor", a spus Birta.

Potrivit datelor furnizate BIHOREANULUI de reprezentanţii municipalităţii, suprafaţa totală aferentă viitorului complex sportiv este de este de 211.664 metri pătraţi din care 176.142 metri pătraţi se află în proprietatea municipiului, iar 35.522 metri pătraţi aparţin unor proprietari privaţi.

După exproprierea celor 20.000 de metri pătraţi de teren aflaţi în proprietatea firmei Selina, municipalitatea va mai avea de expropriat, într-o etapă ulterioară, încă 15.520 metri pătraţi de teren.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
anacoada
..Birtinezule tu esti baaaaaaaa?Ori urmasul desemnat?Voi cu clica voastra ati ingrobat echipa de fotbal..Birtinezule?
Postat 31 Octombrie 2020, 13:29 de grigore
Vreau sa fiu prost
Si reusesc.Deci,facem un calcul: Selina:20.000mp.Primeste 5.100.000 lei.Deci 250lei/mp ,adica 50€/mp.Lor le da 35.Probabil ei nu sunt prosti.Punctul 2.Nu ne spune nimeni cit a platit selina pe acel teren,cind l-a cumparat de la CJ.Spor la treaba...
Postat 30 Octombrie 2020, 09:47 de excalibur
Fecala numita fotbal
Ma mandresc cu faptul ca urbea mea, NU are o echipa de fotbal ai reprezentativa si ii urez sa aiba cand ii voi fi eu antrenor!! Sunt de acord cu demolarea petei de cacat de langa gara, fosta candva stadionul bandei de baieti in izmene scurte, pe nume "fecebihor" carora Felipe le sufla-n cur bani publici cu galeata!! Si totusi, la ce avem nevoie de un nou stadion!!
Postat 30 Octombrie 2020, 08:41 de AnaConda
Multe de comentat cand vorbesti despre SELINA
Cand vorbesti despre SELINA trebuie musai sa te gandesti la statul paralel condus din umbra de vechile structuri ale securitatii azi sri! Mult wscandal a fost in urma cu cativa ani cand selina a fost in pragul de a fi falimentata de aceste sructuri. Nici nu se stie cat la % din p5ofitul firmei nu merge in buzunarele acestor structuri paralele si toti mascaricii ceilati petru filipul, baciukiss, &comp au fost colaboratori-colaborationisti direct ai statului parale secu-sri. Selina dicta direct asupra lucrarilor publice chiar am fost intrebat cand lucram la o entitate a statului"de ce nu ma cheama si pe mine SELINA" caci mi se reprosase "ce cauti tu aici daca nu te chema selina?". cam asa era situatia in vremea lui kiss. Sai de licitatii date pe spranceana firmei selina cu un procent de 110% din valoarea estimata.... trai pentru udmr-kiss!
Postat 29 Octombrie 2020, 16:54 de scortosul
Dacă aș fi procuror DNA ... m-aș autosesiza din oficiu !?!
Tandemul Filip+Kiss au pus de o afacere cu Beni Rus, care a fost sponsorul tuturor partidelor ce s-a perindat pe la putere de-a lungul existenței grupului de firme Selina !?! Afacerea a constat în construirea unor blocuri pe terenurile transferate de la Armata României către CJ Bihor, cu ceva parandătăt la Filip, un sac cu bani către Kiss și niște apartamente de vânzare pe piață pentru Selina. Culmea e că tandemul Kiss+Rus, cu știința lui Filip, a rezolvat trecerea terenului de oe Statul Român, via CJ Bihor, în favoarea grupului Selina !?! Inginerie imobiliară cercetată deja de niște procurori, așadar cu "batista pe țambal" deja pusă de către CJ prin neimplicarea în recuperarea acestui teren, aș cum zice și o 8nstanță de fond că trebuia făcut. Și iată că apare Birta, primar nou în calitate de idiot sau de escroc cu intenție, care în loc să ia terenul de la CJ-ul condus de "tătucul" Bolojan, gratis cum ar fi normal, vrea să dea 35 Euro/mp de teren furat de Beni Rus, Kiss Sony și Filip Petru !?! Hellooooo, DNA ... dormi în picioare ?!? Nu vezi că Bolojan, Birta și Rus, e noul "grup de interese" care vrea să beneficieze de această afacere imobiliară inițiată și făcută de fostul grup Kiss, Filip și Rus ?!? Totuși ... e vorba de peste 700.000 Euro care ar urma să plece din bani publici către o pușculiță combinată, personală și de partid, bașca raportul de evaluare deja plătit de municipalitate.
Postat 29 Octombrie 2020, 14:51 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON