URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2010, 14:49

Viitorul sună "ungureşte"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel cum s-a întâmplat atunci când UDMR a primit de la Boc al IV-lea taman Ministerul Culturii, de bună seamă că şi rezultatul negocierilor finalizate săptămâna trecută în Bihor între etnicii maghiari şi PDL-işti va provoca pe moment valuri, iar pe termen lung furtuni. Şi pe bună dreptate, fiindcă în numai două ore oamenii lui Filip au cedat trupei lui Kiss posturi extrem de sensibile. La Finanţe poţi favoriza ori discrimina o firmă, la Direcţia de Cultură poţi organiza manifestări şi tipări publicaţii controversate, la Direcţia Ape Crişuri poţi decide lucrări en-gros către anumite comunităţi... Sunt numai câteva din suspiciunile pe care, în baza experienţelor din trecut, oricine le-ar putea formula după recenta împărţeală PDL-UDMR.

Eu nu mă număr printre cei care se tem că ungurii o să ne ia cultura ca s-o îngroape în pusta Panoniei sau că ministrul Hunor o să calce în copita calului dovezile "continuităţii geto-dacice în spaţiul carpato-danubiano-pontic", pentru ca noi, majoritarii, să nu mai putem demonstra că "suntem aici de 2000 de ani". Ba, dimpotrivă, sper sincer că se va ocupa mult mai gospodăreşte de restaurarea nu doar a conacelor foştilor grofi din Ardeal, ci şi de refacerea altor monumente istorice şi arhitecturale din întreaga ţară.

Dacă alţii se reped să strige că UDMR ar fi curva de serviciu a tuturor, eu zic altceva. Şi anume că mult mai imoral decât prostituata e ăla care o foloseşte şi care, pentru o "partidă", i-ar da orice.

În cazul portocaliilor bihoreni păcatul e cu atât mai greu cu cât tocmai ei i-au înfierat pe alţii că fac sex cu "duşmanul". Să nu uităm cum încerca Ştefan Seremi în 2008 să câştige şefia judeţului având dintr-o dată, în campanie, revelaţia că amicul Sanyi Kiss e un ungur, deci un indezirabil. Sau cum, după alegerile locale, Mircea Matei îl acuza pe Bolojan că a "maghiarizat" Oradea dând ungurilor OTL-ul şi Grădina Zoologică.

Aşadar, păcatul nu-i atât la UDMR, cât la democrat-liberali, şi nu văd cum la judecata de apoi a electoratului acest partid va explica paradoxul în care singur s-a băgat. Chiar dacă adversarii din PNL şi PSD vor evita acuzele făţişe de acest gen, în Bihor alegătorii tot în cheie etnică vor judeca.

Dacă în privinţa PDL ce câştigă pe termen scurt pierde pe viitor, în schimb UDMR joacă cu bătaie lungă. Cum deja au şi anunţat, liderii Uniunii vor păstra la unele deconcentrate actualii directori PSD-işti, la fel cum păstrează şi relaţia cu liberalii. De pe acum pot paria că, atunci când se va întoarce roata, UDMR-iştii vor fi din nou singurii siguri că vor sta la masa (mă rog, dacă chiar vreţi, în patul) câştigătorilor, fie ei galbeni ori roşii. Din acest punct de vedere, cel puţin în partea asta de ţară, UDMR e cel mai de viitor partid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pt Vaszile
Mai, in general promite "tonomatelor" marea cu sarea, dar ce zici de o faza chiar tare? Ghici care! S-a tinut de cuvant, asa ca mi-a dat si marea, si sarea! Vrei si tu un strop? Hai, ca impartim. Mai pun eu niste alune pe sub sarea aia si vii tu cu berea, ca sa nu bem marea.
Postat 27 Ianuarie 2010, 16:46 de adrian cris
Hat persze
Acum sincer Adi, ce promite Superbolo pt. articole de "jenul" asta?
Postat 27 Ianuarie 2010, 13:10 de Vaszile Vasile
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON