URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2010, 14:00

Sănătate din resturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mai era nevoie de un semn că ne îndreptăm încet-încet spre trecut, zilele trecute a venit încă unul: un spital din Insula Man s-a miluit donând Judeţeanului nostru un computer tomograf casat. La fel ca în anii ‘90, când primeam "ajutoare" de care alţii voiau să scape.

Întrucât CT-ul de la Judeţean era mai mult defect, ar fi o nedreptate să-i reproşăm managerului că a acceptat pomana. Dar nici nu pot ignora cum chiar unul dintre donatori recunoştea că, dacă nu-şi aduceau în Bihor cadoul, "manezii" trebuiau să plătească, la ei acasă, o sumă frumuşică pentru a se debarasa de povară. Nu de alta, dar acolo vechiturile nu pot fi aruncate pur şi simplu, mai ales când conţin şi niscai material radioactiv.

În relaţiile dintre medicina românească şi cea din restul lumii (aia civilizată) funcţionează o regulă perversă: ei ne dau aparatura pe care n-o mai vor, noi le dăm specialiştii pe care nu-i plătim. Deşi, culmea, pentru pregătirea lor profesională plătim cu vârf şi îndesat, când vine vorba să profităm de priceperea medicilor şi a asistentelor le dăm bobârnace să plece.

Dincolo de bucuria tristă că ce nu ne dă Guvernul primim de bogdaproste de la alţii, dincolo şi de mândria stupidă că avem relaţii internaţionale în care jucăm invariabil acelaşi rol al pomanagiului, recenta danie confirmă vechiul diagnostic: sistemul e grav bolnav şi prost tratat. Vlăguiţi de politicieni, deprimaţi de lipsa perspectivelor, stresaţi de slujbele prost plătite, malnutriţi, taraţi de o sărăcie deja genetică şi endemică, îi devenim victime certe de la primul contact. Un contact care nu de puţine ori se întâmplă să fie şi ultimul, dacă nu ai zile.

Ce fac autorităţile, totuşi, în căutarea leacului? Vedem: găsesc suprataxe, precum cea pe fast-food, o găselniţă din aceeaşi categorie cu taxa pe viciul fumatului, care însă nici ea n-a avut efecte mai bune. Sau, dacă avem memorie, o şmecherie nu prea diferită de "programul de alimentaţie raţională" al ministrului de tristă amintire Iulian Mincu, din epoca Ceauşescu, prin care ni se impunea să nu consumăm mai mult de 2.000 de calorii pe zi. Dacă cinicul program ascundea atunci lipsa cărnii din galantare, hoţeasca taxă ascunde acum evaporarea banilor strânşi prin CAS din conturile Sănătăţii.

În aceeaşi (lipsă de) logică şi de bun-simţ, mă aştept să fie reinventate şi alte trucuri din Epoca de Aur. Bunăoară, taxa pe aşa-zisul "port ilegal de penis", pe care cuplurile căsătorite fără copii trebuiau s-o plătească pentru ca statul să aibă bani de alocaţii pentru copii ar putea fi reciclat ca taxă pe plăcerea fără finalizare.

Sper, totuşi, ca tânărul ministru al Sănătăţii să nu aibă nici memorie, nici imaginaţie, că poate îi vin şi idei. Şi fereşte-ne, Doamne, când guvernanţilor le trece ceva prin cap...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON