URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2009, 13:30

România de pomană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, după ce m-am uluit de frumuseţea chivernisită a Mănăstirii Bârsana, m-am îndreptat spre Ţara Lăpuşului, spre a vedea la Rohia chilia monahului Nicolae Steinhard. Drumul era ca un şarpe uriaş învelit de-a stânga şi de-a dreapta de o pădure din vremea lui Bogdan Vodă. Într-un loc, pe margine, un băiat de vreo 10 ani, cu o sacoşă de rafie şi îmbrăcat în nişte haine parcă de la taică-său, făcea semne de "ia-mă, nene". Cum până la următoarea localitate, Cavnic, mai erau vreo 20 de kilometri prin munte, am oprit.

"Mă luaţi fără bani?", au fost primele lui cuvinte. M-a întrebat de unde sunt şi când i-am răspuns, a exclamat: "Ce departe, uăăă!..." Apoi l-am întrebat eu: ce-i cu el, de unde vine şi de ce mergea singur şi pe jos. "M-o trimis mama la o femeie din Budeşti (un sat de mult lăsat în urmă), să-i cer 300.000 de lei, că dacă nu plătim astăzi curentul, ni-l taie. Da' nu ne-o dat. Zicea că nici ea nu are", şi-a început băietanul povestea. "Da' taică-tău şi maică-ta cu ce se ocupă?", l-am iscodit. "Tata îi operat la coloană, l-or adus de la Sighet de o săptămână. O fost miner şi o avut accident. Mama nu lucră, că are grijă de prunci". "Da' câţi sunteţi?". "Opt". "Şi tu eşti cel mai mare?". "Nu, am cinci fraţi mai mici şi doi mai mari". "Da' cu sacoşa ce faci?", a fost ultima mea întrebare. Răspunsul m-a înmuiat: "Trebuia să cumpăr şi trei pâini, trei kile de cartofi şi unu' de oloi, să ne facă de mâncare".

Tulburat, mă gândeam la frumuseţea locurilor şi la sărăcia oamenilor, de care mă convinsesem cu două zile înainte, când am aflat că mocăniţa din Vişeu aparţine unei firme elveţiene care-şi plăteşte muncitorii numai în "sezon". "Şi iarna ce faceţi?", întrebasem un lucrător. "Iarna ne încălzim pe-o parte şi degerăm pe cealaltă...".

M-am uitat iar la băiat şi l-am dăscălit: "Să înveţi! Învăţătura nu te face bogat, da' laşi în urmă sărăcia". Cu chip serios, mi-a făgăduit că aşa va face. Ajuns în Cavnic, l-am debarcat dându-i bani de lumină. Un trecător l-a ocărât imediat: "Prunc blăstămat! Îndrugă poveşti şi capătă bani".

Prea târziu. Băiatul se depărtase. Puteam să mă iau după el, dar mă oprea ruşinea şi gândul că, între două mănăstiri fiind, ce i-am dat o să fie primit de Domnul. Şi, la urma-urmei, era mai bine dacă familia lui nu suferea chiar pe cât pretindea micul mitoman...

Întâmplarea m-a marcat însă tot restul zilei. Dacă aşa poate fi un puştan dintr-una din cele mai pure părţi de ţară, cât de şmecher putea ajunge într-un mare oraş? Şi, dacă băiatul ăla îmi va asculta cumva sfatul şi va învăţa - cât de cât - ar putea să ajungă politician? Că, la fel ca ei, era bun de gură. Şi dacă da, o să rămână la poveşti sau o să facă banul, precum ceilalţi, de-a dreptul prin furt?

Pitorească şi sărmană Românie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON