URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2010, 10:36

Poţocul de Splai, porcul de Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi unii mi-s amici ori chiar prieteni (sau poate tocmai din acest motiv), privesc cu dezamăgire la felul în care ecologiştii legitimaţi la un ONG ori la altul încearcă să-şi impună poziţia în controversa podului rutier care va lega malurile Crişului între Ioşia Nord şi Rogerius. Zic cu tristeţe nu doar fiindcă se expun la înjurături (ca de altfel şi adepţii construirii podului), ci mai ales pentru că modul de manifestare, poate şi scopul ecologismului lor, a devenit derizoriu. Ultima ieşire la rampă, găzduită săptămâna trecută de Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică, a arătat că verzii îşi şifonează, pur şi simplu, blazonul ca şi când n-ar fi al lor.

Profitând că Direcţia Tehnică a Primăriei a argumentat superficial necesitatea podului (funcţionarii s-au bazat mai puţin pe măsurători exacte şi mai mult pe supoziţia că doar rău-voitorii s-ar opune proiectului), ecologiştii au dovedit o neseriozitate cel puţin la fel de mare. Cum să spui că un pod nu e necesar fiindcă mai în amonte există încă unul, deşi e clar că fiecare are alţi utilizatori? Cum să ţii cont doar de interesele riveranilor când, în această logică, locatarii de pe Magheru ar putea şi ei să ceară desfiinţarea liniei de tramvai, iar cei de pe Corneliu Coposu demolarea pieţei Rogerius? Cum să ceri adeziunea majorităţii orădenilor când tu fluturi stindardul unei minorităţi, supărate că pierde din liniştea proprie, dar indiferentă la disconfortul celorlalţi?

Şi mai ridicolă îmi pare însă pretenţia că noul pod ar calamita eco-sistemul, periclitând soarta a fix 20 de specii din fauna zonei. Nu e clar dacă animalele sunt protejate de lege (mă îndoiesc) şi nici care sunt, concret, speciile pe cale de dispariţie. Să fie ţânţarii, şerpii şi şobolanii care au proliferat decenii întregi în mizeria nederanjată de edili? Dacă de acestea e vorba, mai bine lipsă!

Cred că ecologiştii noştri îşi asumă, poate inconştient, un statut de talibani. În loc să amelioreze proiectele edilitare, propunând îmbunătăţiri convenabile tuturor, li se opun de dragul opoziţiei. Mă întreb dacă aceşti oameni, pe care nu-i acuz de rele intenţii, chiar nu realizează că într-un oraş e realmente nevoie de şosele, de poduri şi de mijloace de transport în egală măsură în care îi trebuie ape şi aer curat, copaci şi iarbă. Dar verzii noştri par să caute nu echilibrul, ci blocajul.

Să se mai mire, atunci, că sunt întrebaţi pe unde au militat atunci când aceiaşi locatari din Ioşia şi Rogerius pe care-i apără împotriva lor înşişi au reclamat ani întregi că pe malurile Crişului nu existau garduri de protecţie sau că în zonă nu-ţi poţi aerisi apartamentele de putoarea pe care, cu nitriţi cu tot, o emană porcii fermei Nutrientul Palota?

Că, pe scurt, li se poate reproşa pasiunea mai mare pentru şobolanul de Splai şi nu pentru orădeanul de oraş?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
potocii portocalii
Ce mah?!!? S-a umflat rishcashu-n petrelisti?
Postat 18 August 2010, 00:04 de fflorin acacatului
mare lingau ai ajuns
ce ai ajuns bai gunoiule...Orice zic galbenii e bine fiindca iti dau si tie un os. Pe alte vremuri pareai un tip normal, dar numai goana dupa spaga te face justitiar
Postat 15 August 2010, 18:52 de lica
de acord cu cris
mare dreptate are domnul Cris. Ecologistii au prins acum un moment de facut imagine, si dai si crapa! De parca nu ar mai fi alte probleme legate de ecologie in Oradea ci doar pe splai si la pontoane. Cat despre ecosistemul de la pontoane, nu am mai auzit ceva mai penibil: ce ecosistem? Si mai penibila alaturarea acestui demers celui de acum 3 ani, cand filip voia sa distruga portiunea centrala a malurilor crisului, intre dacia si centru. Acolo e intradevar un loc care trebuie pastrat asa cum e, o comoara a orasului. Nu se pune problema in ceea ce priveste zona pontoanelor, cu maluri betonate de zeci de ani.
Postat 11 August 2010, 22:07 de cristi
pt Un amic
bestial, comentariul. atat de real incat il recunosti pe ziaristul grohaitor si pe editorialistul chitzcan doar uitandu-te la poza care insotzeste comentariul.
Postat 11 August 2010, 21:09 de cititor
incurcatura
domnule cris aveti ceva cu verzii ? ei nu au protestat .............dar nici ecologistii............ci doar un ong . de ce faceti afirmatii nefondate in articol ? as dori un raspuns . nu inteleg de ce te opui cu atata vehementa vis a vis de ideile cetatenilor care nu-si doresc acest pod . o fi mare suma pe care o primesti.hahaha
Postat 11 August 2010, 01:53 de ziarista
brava
in sfirsit "onestul" domn cris are un moment de sinceritate si se recunoaste pe sine in titlul articolului. si soc! e 2 in 1...
Postat 10 August 2010, 23:33 de alt amic
Domnule Cris2
Un adaos la comentariul de mai jos: in urma cu trei ani, dumneavoastra erati alaturi de cei care se opuneau betonarii malului Crisului. Sigur, acum nu e vorba de o betonare, ci doar de un pod. Chestiunea e ca atunci erati de partea unei minoritati. Nu au avut inspiratie cei care erau atunci la putere sa va acuze ca sunteti aparatorul boschetarilor si al sobolanilor de pe maluri, impotriva majoritatii care si-ar fi dorit poate un Cris ca la Chicago, intubat, fara mizerii pe mal.
Postat 10 August 2010, 18:47 de Un amic
Domnule Cris
Domnule Cris, in urma cu 3 ani, cand ne luptam sa nu se betoneze malul Crisului in zona colegiului Gojdu, tot "stindardul unei minoritati" il fluturam. Ca si atunci, nu era vorba de a apara comoditatea unor locuitori impotriva altora. Stiti bine ca actiunile "ecologistilor" nu sunt motivate de proximitatea locuintei fata de zona in care o actiune ar avea un impact negativ, chiar daca unii reprezentanti de frunte ai primariei repeta ziaristilor, in lipsa de argumente, ca oponentii podului locuiesc in apropierea actualului pod de pontoane. Nu e asa. Aceasta minciunica e doar produsul unor minti care nu actioneaza decat manate de un interes material cat se poate de concret. Stiu ca sunteti un sustinator sincer si dezinteresat din punct de vedere pecuniar al construirii podului, insa stiindu-l dumneavoastra pe cel care e in spatele acestei idei, poate ar trebui sa fiti mai retinut in entuziasm. Nu de grija dumneavoastra si a celor ca dumneavoastra, cetateni onesti pana la proba contrarie, nu mai poate cel cu astfel de idei... constructive. Din pacate el e in situatia de a si le impune fie ca doriti dumneavoastra sau nu, fie ca majoritatea sau o minoritate a locuitorilor sunt impotriva.
Postat 10 August 2010, 18:43 de Un amic
podul e o aroganta2
Aici ar trebuie sa investeasca administratia locala bani si energie in realizarea unui transport in comun performant si realizarea alternativelor la transportul cu masina personala, sa faca piste de bicicleta in tot orasul. Altfel oricate poduri se vor face nu vor fi de ajuns, pentru ca daca nu este de ajuns un pod la 1,6 Km de prededentul atunci nu va fi niciodata de ajuns.
Postat 10 August 2010, 18:29 de alin
podul e o aroganta1
Poate ca domnul Adrian Cris are anumite interese in a sustine cu frenezie toate proiectele demarate de Bolojan, fie ca sunt necesare fie ca nu.Intre podul decebal si cel pe care trece soseaua de centura sunt doar 1,6 kilometri, nu mi se pare o distanta prea mare astfel incat sa nu poti ocoli cu masina atata, mai bine sa se faca acestea mai late decat sa faci inca unul asa de dragul comoditatii catorva oameni.Pe de alta parte Viena are doar 5 poduri peste Dunare la cei 1 700 000 de locuitori, adica de 8 ori cat oradea, plus milioane de turisti care viziteaza anual Viena, turisti pe care in oradea din pacate nu o sa-i vedem niciodata, si se descurca destul de bine, acolo nu sunt blocaje in trafic si nici necesitatea de a mai face vre-o 30 de poduri ca sa pastram proportia cu numarul de poduri/locuitori din Oradea.Evident ei au un transport in comun care chiar functioneaza si acolo tramvaiele si autobuzele nu stau blocate in trafic pentru ca unii destepti isi parcheaza masinile pe linie, si acolo sunt piste de bicicleta astfel incat mersul cu bicicleta nu inseamna sinucidere.
Postat 10 August 2010, 18:26 de alin
mda
o fi ceva interes pe acolo,nici eu nu inteleg de ce sa nu construiesti un pod peste un rau care oricum are albia artificiala facuta de mana omului,poate ar trebuii intervenit pe maluriile raului crisul repede pt. a se creea o fauna asa cum este in zona centrala sau cel putin ceva plantati etc..dar nicidecum sa nu construiesti un pod ca strrica ce? ecosistemul inexistent sau care?cel din viitor?iar la faptul ca riverani se simt deranjati de traficul care va fi in zona bine zis de dl Cris,ce ar fi daca as cere eu in zona mea sa se desfiinteze ce ma deranjeaza?hai sa-i lasam sa protesteze,au dreptul,sa prostestam si noi cei care vrem ceva,in orasul asta chiar nimic nu se poate face fara sa vina "cineva" sa blocheze?e bine sa fie opozitie dar opozitia sa aiba un puct de vedre clar si o motivatie,nu absurditati.
Postat 10 August 2010, 14:12 de el doradeo
excelent articol
foarte bine scris articolul, impartasesc intru totul punctele de vedere exprimate. sunt situatii si situatii. de exemplu si mie mi-a parut rau de ceea ce s-a intamplat in 2008 in alveola din fata Bisericii cu Luna(e drept, si atunci au fost proteste ecologiste). acolo chiar a fost o problema, vechea vegetatie arata mult mai bine decat gazonul lesinat de acum. dar de ce sa nu construiesti un pod nu inteleg nici eu!
Postat 10 August 2010, 11:42 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON