URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2009, 12:55

O probă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Intenţia unei salubrizări "nemţeşti" - adică într-un sistem care să pună cetăţeanul la plată doar pentru gunoiul pe care îl produce, nu pauşal, şi care totodată să asigure o minimă colectare selectivă a deşeurilor reciclabile - este o nouă încercare pentru primarul Oradiei. Nu numai pentru el, fiindcă riscă să dea chix, ci şi, sau mai ales, pentru orădenii înşişi.

Nu insist asupra amănuntelor, le găsiţi în acest număr al BIHOREANULUI. Cert este că, din nou, Bolojan îşi testează şi sieşi capacitatea de organizare, şi orădenilor pe aceea de civilizare.

Până ca ideea cu care primarul s-a întors recent din Germania să fie pusă în practică, este de apreciat însă chiar şi faptul că deja un membru PDL al Consiliului Local a salutat-o deschis. Ce-i drept, susţinând că Bolojan nu face decât să aplice o idee gândită de Petru Filip, de parcă fostul primar n-ar fi avut destule mandate ca s-o transpună el însuşi în realitate. Dar, totuşi, atitudinea consilierului respectiv este un progres real, dacă ne gândim că un coleg de-al lui, ca Dorin Corcheş, ar fi insinuat că primarul ar putea avea pe la Vadu Crişului o fabrică de tomberoane sau că altă colegă, Marilena Crişan, şefa Spitalului Municipal, ar fi bârfit, aşa cum a mai şi făcut-o şi înainte, că - de fapt - primarul a pus ideea asta pe tapet numai ca să abată atenţia de la adevăratul scop al vizitei în Germania, care ar fi fost acela de a-şi trata psihicul acolo, departe de ochii orădenilor. Doar nu degeaba aceeaşi doamnă colportează de multă vreme zvonul că primarul ar fi dus cu capul...

Dincolo de răutăţi, propunerea lui Bolojan nu-i originală, ci una cât se poate de normală. Şi, tocmai fiindcă nimeni nu vrea primari care să redescopere băţul de chibrit, orice încercare de a copia un model verificat, în cazul de faţă nemţesc, este binevenită când e vorba de curăţenia oraşului.

Poate că pare un fleac, poate că un primar nu rămâne în istorie pentru ordinea făcută în salubrizare, poate că gloria se capătă numai prin tot felul de ctitorii costisitoare, dar curăţenia oraşului este tot atât de importantă precum sănătatea trupului. Niciun oraş nu se poate dezvolta în mizerie, la fel cum o minte sănătoasă nu poate funcţiona într-un corp năpădit de boli.

Mai departe, rămâne de văzut, cum spuneam, felul în care proiectul-pilot anunţat deocamdată doar pentru cartierul Nufărul va fi pus în aplicare şi cel în care orădenii vor răspunde sau nu. Dacă, puşchea-mi pe limbă!, încă mult timp vom arunca gunoiul tot "pe lângă", aproape îmi vine să cred că ne merităm mizeria. Numai că, atunci, să nu ne mai plângem de ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON