URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2009, 12:12

Ne place murdăria?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odinioară, Oradea se deosebea de restul "muncipiilor" cenuşii ale patriei, fiind cunoscută ca "oraşul de turtă dulce" graţie culorilor pastelate în care erau zugrăvite faţadele clădirilor şi panseluţelor care împodobeau parcurile şi scuarurile. Ce vremuri...

După Marele Deranj din 1989, însă, s-a sluţit şi Oradea. Edili nepăsători şi arhitecţi ciubucari au autorizat la greu apariţia a tot felul de dughene la doi paşi de câte un monument ori în staţiile de tramvai şi autobuz, construirea unor hidoşenii de neam prost pe fiecare petec de pământ (deşi de bun-simţ era să facă parcări şi spaţii verzi), funcţionarea depozitelor en-gros în plin buricul târgului (cu toate că acestea îngreunau circulaţia până la blocaj), plus câte alte monstruozităţi care au dus "oraşul de turtă dulce" la stadiul de mahala cu ifose de metropolă europeană.

Pe lângă debandada care trăda nu doar lipsa oricărei viziuni urbanistice, ci şi o lăcomie greu de potolit, cei doi primari care au condus Oradea după 1990 nu s-au învrednicit nici măcar de banala curăţenie a străzilor. Poate aţi uitat, dar până în toamna trecută, când unul din foştii consilieri ai actualului primar a declanşat o binevenită cruciadă pentru plantări masive şi pentru curăţenia străzilor, praful se cimenta vara între carosabil şi borduri, iar iarna în aceleaşi spaţii bălteau noroaie peste care petele de ulei scurse din motoare luceau până la venirea izbăvitoare a ploilor de primăvară. Căci, da, salubrizarea oraşului, cu excepţia a două-trei străzi din centru, măturate din Paşti în Toamnă (Orădeană, fireşte) era lăsată aproape numai în voia naturii.

Una dintre măsurile pentru care am considerat sănătoasă noua politică edilitară a Oradiei a fost tocmai luarea în serios a salubrizării. Nu e o temă care să suscite mari pasiuni, ci un aspect banal, dar unul pe care un primar nu avea voie să-l neglijeze. Bolojan n-a băgat gunoiul sub preş, şi bine a făcut, căci efectele igienice au început să se vadă: măturătorii lucrează şi prin cartiere, iar munţii de gunoaie au dispărut. Evident nu puteau lipsi nemulţumirile: de ce îmi ia Primăria din curtea blocului rabla (pe care n-am mai pornit-o de ani întregi) sau de ce mă amendează Poliţia Comunitară că arunc molozul pe unde apuc? Culmea este, însă, că aceiaşi nemulţumiţi recunosc un adevăr incontestabil: dincolo de Borş nici nu îndrăzneşti să arunci mizeria pe unde vrei, iar dacă eşti prins, nu scapi neamendat.

Aflu că Primăria, în colaborare cu RER, va declanşa o campanie care să-i convingă pe orădeni să nu mai arunce chiştocul, PET-ul sau punga pe unde apucă şi salut deschis iniţiativa. Mă rog, însă, să şi găsească ecou în cât mai mulţi concitadini, căci altfel va da chix nu numai o idee bună, dar şi o speranţă că Oradea poate (re)deveni un oraş curat şi civilizat. Măcar ca Debreţinul, dacă nu precum Viena, şi tot ar fi un mare câştig.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON