URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2010, 10:01

Munca, brăţară de "bronz"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cârcotaşii au avut din nou, săptămâna trecută, prilej să facă băşcălie la modul grosier, dar mai ales păgubos, pe marginea unui crâmpei de viaţă din care, dacă nu ar fi proşti, puteau trage o învăţătură.

După ce preşedintele Traian Băsescu i-a ironizat pe "parlamentarii bronzaţi" care l-au criticat chiar şi în vacanţa de vară, deputatul PSD Ioan Roman a încercat să-i dea şefului statului o replică de la distanţă, explicând că, spre deosebire de mogulii buni precum ministrul Adriean Videanu, el şi-a căpătat bronzul nu pe plajele de la Monte Carlo, ci la munca câmpului în localitatea natală, unde continuă să locuiască şi după ce a fost ales în Parlamentul ţării.

Naiv şi nebănuind că munca poate fi motiv de ruşine, Roman a povestit că de când a intrat în vacanţă parlamentară se trezeşte în puterea nopţii ca să mulgă oile, iar apoi să iasă la câmp. La insistenţele jurnaliştilor, a mărturisit şi că are vreo 30 de hectare de pământ, cumpărate cu ţârâita. "Din ‘92 în fiecare an am cumpărat câte două-trei hectare", a spus gospodarul, nemulţumit că în timp ce şeful statului "munceşte" 16 ore pe zi cu gura, economia se prăbuşeşte, aşa că ar fi mai bine să ia o pauză.

Iar ca să demonstreze cum poate fi afectat un cetăţean de acest mod steril, neproductiv, de a face politică, Roman a dat propriul exemplu, spunând că face agricultură fără mare folos tocmai fiindcă statul nu încurajează în niciun fel nici acest sector, aşa cum nu face mai nimic nici pentru sănătate ori pentru educaţie.

După câteva ceasuri deputatul şi-a şi regretat sinceritatea pentru că, deşi trăitor la ţară, este un bun utilizator al internetului şi a văzut reacţiile exprimate pe forumurile ziarelor. Din oier şi ţăran n-a fost scos, căci cică un neica nimeni ca el nu ar avea dreptul să-l contreze pe ditamai Preşedintele. "De-aia merg prost lucrurile, că indivizi ca el, în loc să rămână la coada oii, face legi în Parlament", l-au pus la punct "analiştii" anonimi.

Munca, aşadar, nu numai că nu e răsplătită, ci - mai rău - e insultată, mi-am zis văzând reacţiile celor convinşi, probabil, că parlamentar te naşti, că deputat ori senator au dreptul să ajungă doar purtătorii de diplome asortate la culoarea costumelor şi că banii miros bine doar dacă vin din afaceri cu statul. Trist, păgubos, fără speranţă! În aşa logică, miliardarii Americii trebuiau să rămână lustragii de pantofi ori vânzători de ziare, iar Reagan să nu cuteze a face pasul de pe o scenă de provincie spre Casa Albă.

Fiindcă eu i-am dat ghes deputatului să se confeseze public, aproape îmi vine să-i cer scuze că l-am expus miştocărelilor. Sunt convins, totuşi, că mai utili ne-ar fi asemenea parlamentari care cunosc viaţa şi vor să facă legi în funcţie de realitatea de zi cu zi decât politrucii care le croiesc din birou, fără legătură cu ce se întâmplă în jurul lor. Ăia nu-s muncitori, ci paraziţi cu ifose.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
preturi
;) Aici la chestia cu produsele romanesti, prelucrate si ambalate de altii, iti dau dreptate. Nu e normal ca producatorii autohtoni sa nu-si poata prelucra si vinde produsele. Acesta este efectul "privatizarii totale", care a fost cat se poate de paguboasa. O seara placuta !
Postat 24 August 2010, 22:22 de ser[t]
replicala intelijentoul postac Stefan ..@Stefane bah intelijentule:))
BAH intelijentoule@Stefan postacul de servici al PSD Bihor lingousitorul fondului de kakath al lui senatorul PSD Ioan Mang ,,presedinte legitim ales al filialei PSD Bihor :)).@Stefan ai dreptate si este un adevar acuzele aduse,,acces matinal internet ,vaste cunostinte agricole,asemanarile cu munca ce o face deputatul Ioan Sorin Roman pe care-l cunosc de multa multa vreme de cind era copil.BAh intelijentule @Stefan socializarile acestea,,dese cu palinca vin si bere `` intre membri partidului intaresc relatiile interumane dintre membri partidului PSD si ne pregatesc pentru lupta electorala care va veni.@Strefane sa stii ca am baut o bere cu deputatulPSD Ioan Sorin Roman la sarbatoarea comunei Cefa,dar ce buna bere a fost ,dar am uitat ce marca fost :))BAH intelijentoule@Stefan postac lingousitor,eu @Romanul Simplu,,postacul tantalau ,,iar ati dat-o in bara `` multe succesuri .....Punct! BINE @Stefane ,dar recomanda senatorulu PSD Ioan Mang sa nu mai socializeze cu membri militanti PSD si simpatizanti PSD ,ci cu adversari lui politici din partidele rivale PiDiLii si PeNaLi ca poate -l vor sustine si alege ei in locul nostru :)).Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 24 August 2010, 22:19 de Romanul Simplu
@ser[t]. Greu cu IQ-ul, ...pentru unii!
Ce ”doare” (și) la buzunare, pe mulți ca mine: I. Prețurile de la: 1. Lapte UHT/telemea/brânzeturi neromânești, din lapte romanesc; 2. Fainurile neromânești, din grâu romanesc ș.a.; II. ”Impotenta” unor guvernanți, BINE bronzați (dar nu la munca), inclusiv parlamentari bihoreni, de a revitaliza industria alimentara autohtona! ...
Postat 24 August 2010, 21:49 de stefan
pt anca
halo, tu faci parte din caruta aia plina cu "destepti" care s-a rasturnat unde n-ati vrut voi.
Postat 24 August 2010, 18:08 de zece si treizeci
@stefan baci sa
baiul cu dumitale e ca uneori nu stii nici tu ce te doare...
Postat 24 August 2010, 18:04 de ser[t]
@Romanul simplu. Ep. "Postacul tantalau" ("pt")!
I. Ținând seama de: 1. orele matinale la care accesați Internetul; 2. de vastele dvoastră cunostințe agricole; va recomand și niște socializări pe la mulsul: vacii, caprei, sau/și oii, adică să implementați metodele dlui deputat Roman. II. Socializările prea dese cu palinca, vin și bere: dăunează grav sănătății! PS In ceea ce ma privește: iar ați dat-o în bara! Multe succesuri "pt"! Punct!
Postat 23 August 2010, 22:34 de stefan
replica la articol
Domnule senator PSD Ioan Mang presedinte ,,legal si legitim `` al filialei PSD Bihor atitudinea dumneavaoastra de protest prin purtarea de doliu si haine negrea este hilara bizara tragicomica care NU o sa va apropie de electorat ba deopotriva o sa va indeparteze de electorat,mai bine ati fi facut o scoala de vara pentru membri PSD,militanti PSD ,simpatizanti PSD la sarbatoarea comunei Cefa si ati fi venit acolo ca sa socializati cu ei la o bere sau o palinca la o partida de cruce,dar ati fost in concediu,in vacanta parlamentara si nu ati venit ,ati considerat ca nu meritam atentia,si atunci de ce se indeparteaza electoratul de PSD?de ce sunt talibani rebeli fanatici din PSd Bihor impotriva conduceri si a dumnevoastra domnule senatorPSD Ioan Mang?Pentru ca nu socializati si pentru ca nu comunicati cu ei si cu electoratul PSD,de aceea ,cu asemenea atitudine nu se cistiga alegerile in 2012.Un comentator pe acest forum al saptamanalului ,,Bihoreanul ``ma acuza ca nu am curajul ca sa discut cu dumneavoastra fata in fata @Stefan postacul filialei PSd Bihor ,ba dimpotriva am curajul sa discut cu dumneavostra domnule senator PSD Ioan Mang. Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 23 August 2010, 05:25 de Romanul Simplu
hai sictir !
Ai mai descoperit o vaca buna de muls in persoana deputatului ? Sau ai impresia ca mai crede cineva "opiniile" si "deontologiile" cu care pana mai ieri il lingeai in c.. pe Filip, sau pe cine sarea cu banul ? Acu', pe criza asta, cred ca te multumesti si cu o bucata de telemea, un kil de rosii si castraveti, niscaiva fasole si un miel de la dl. deputat Roman. Eu, in locul lui, ti-as da si doua oua. De tara. Tari.
Postat 20 August 2010, 22:04 de Giurumel
vot
domnule ziarist adi cris, pana in 1989 eram golani, astazi suntem "postaci de partid". jalnica opinie aveti. cred ca fiecare jurnalist al nu stiu carui trust media ar trebui ca la fiecare 4 ani sa cerseasca votul de primar, deputat, consilier local. numai votul prostimii sau a "postacilor de partid" cum ne considerati dumneavoastra poate sa-si arate cu adevarat sensul existentei de jurnalist. restul e gargara.
Postat 20 August 2010, 15:01 de cititor analist
nu iti permitem
stimate domnule ziarist, te-ai invatat cu injuraturile celor care te sustin iar acum pur si simplu te sufoci in mizeria pentru care ai semnat-o, ai sustinut-o si ai amplificat-o. iti servim nota de plata. nu ne poti deforma opiniile, nu ne poti hrani la nesfarsit cu gunoaie in speranta ca poate,poate ne vom obisnui cu meniul. ori prestezi ca jurnalist ori ne comportam ca atare. noi nu pretindem ca suntem jurnalisti. asta presupune echidistanta, cultura, decenta, deontologie. deocamdata tu nu esti un jurnalist cum am vrea noi sa fii. te-ai dovedit a fi un postac de partid necivilizat. o diva doritoare de respect si admiratie nu se poate comporta in public ca o mahalagioaica. din pozitia pe care ti-ai asumat-o nu ai voie, nu-ti permitem sa ne injuri. cu stima, cititor analist
Postat 20 August 2010, 11:51 de cititor analist
mea culpa
am trait sa o vad si pe asta. "analistul" adi cris sa-si faca mea culpa.asa inteleg eu" articolul " asta. mea culpa pentru fiecare din persoanele care au fost expuse jignirilor publice fara ca el sa respecte minime reguli jurnalistice. pana si domnia sa si-a dat seama ca exista o limita in orice.apreciez articolul si ma bucur ca este pe calea cea buna. ii doresc mult succes domnului adi cris si il asigur de toata consideratia mea. in ce priveste domnul deputat nu este decat o victima colaterala a ziaristului.
Postat 20 August 2010, 10:17 de analist
interesanta divergenta de opinii
"Munca inobileaza omul ,a muncii nu este o rusine" toti muncesc si transpira inclusiv si un hot, munca nu sterge faptele penale comise cu stiinta sau nestiinta, sistemul de invatamant impus e vinovat decat materii inutile trebuie prezentata tineriilor in gimnaziu DREPTUL respectiv CONSTITUTIA ROMANIEI asa evitam cu buna stiinta orice DISCRIMINARE SOCIALA.
Postat 19 August 2010, 09:36 de serios
interesanta divergenta de opinii
legea e mai presus si de prostie putem schimba o lege proasta dar nu putem accepta incalcarea ei asa ca oricat de orb si imoral ai trai LEGEA RAMNE LEGE SCRISA si de respectata, este lipsita de importanta daca e rata sau gasca important este numarul care trebuie sa figureze undeva, restul conteaza mai putin.SANATATE! va inecati in lucrurii banale ignorandu le intentionat pe cele importante care pun accent pe ONOARE si pe propria persoana nerespectand legea nu te respecti nici pe tine!
Postat 19 August 2010, 09:29 de serios
replica la articol
Deputatul PSD Ioan Sorin Roman avea dreptate cind i-a scris replica la presedintele statului ROMANIA Traian Basescu,,Sunt bronzat de la munca cimpului`` Munca inobileaza omul ,a muncii nu este o rusine,dar a fura si a insela si ati bate joc de alegatori acee inseamna rusine .Anal isti anonimi PiDiLii care si-au scris opiniile rau voiitoare sunt din parte PiDiLiilor care improasca cu noroi un om om in colegiul 6 Salonta ,dar nu au scris nimic de senatorul PiDiLiu din colegiu 6 Salonta ,,Don Felipe(Filip Petru denatorul PiDiLiu care nici macar nu cunoaste cum arata acest colegiu ,nu a fost la nici o sarbatoare ,nu s-a intilnit cu simpatizanti si membri partidului darmite cu alegatorii din acest colegiu care l-au ales ,dar a furat la greu din averea orasului Oradea si a scris si o carte cu invatamintepentru PiDili impreuna cu prietenul sau Mircea Bradu,,Istoria orasului Oradea (tunuri si tzepe facute ):))=)).Jurnalistul saptaminalului`` Bihoreanul ,,Adrian Cris a fost intodeauna la adunarile PSD sau de la celelalte partide si a scris obiectiv si echidistant despre aceste evenimente fara sa tina partea nici unui partid,este echidisdtant.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 19 August 2010, 07:58 de Romanul Simplu
pentru toţi aceşti atoatecunoscători
În urmă cu ceva ani aveam un loc de muncă unde prin natura serviciului se vorbea mult, se făcea politică foarte mult, se comentau evenimente şi fapte, se analizau oameni. Îmi amintesc o zi în care un coleg susţinea anumite teorii legate de agricultură, îmi amintesc că era extrem de acid faţă de un conducător al unei instituţii cu atribuţii în agricultură, critica decizile acestuia, politica lui în domeniul agricol, şi aprecia că omul respectiv este depăşit de situaţie. La câteva zile, la o bere am aflat că de doar trei ani colegul meu deosebea gâştele de raţe. Rămăsesem fără cuvinte un om care la 24 de ani nu deosebea raţa de gâscă critica acum directori din agricultură, politica şi deciziile lor. L-am întrebat apoi cum poate el vorbi devreme ce nu a fost nici agricultor nici nu a ocupat un post de director. Mi-a răspuns (cu aproximaţie) când critici un om cu funcţie prostimea e în extaz. El a plecat din sistemul in care lucram, directorul respectiv e în acelaşi loc, prostime mai e destulă iar papagali care să vorbească fără să aibă habar ce spun sunt extrem de activi pe forum.
Postat 18 August 2010, 19:54 de românul complex
HA, HA, HA
NE SERVESTI SAU NE corupi CU O TELEEMEA PROASPATA AI SI ETICHETA PE EA NU DE ALTA DAR EU NU O SEVESC FARA RESPECTAREA LEGISLATIEI...HA, HA, HA SI APROPO CAT COSTA CA SA APRECIEZ DACA FAC SAU NU DEGUSTAREA.
Postat 18 August 2010, 19:20 de anca
nu, multumim
nu, multumim. facem parte din categoria care ne permitem sa ne cumparam o bucata de branza. nu suntem bugetari, nu suntem asistati sociali care trebuie sa presteze munca in folosul deputatilor.
Postat 18 August 2010, 14:38 de oradean
munca
nu va mai certati pe forum,va astept la 17.30 la ferma,e pe drumul spre Ateas,la iesire din pescarie,muncind va ve-ti consuma energiile negative iar la sfarsit va servesc cu o telemea proaspata
Postat 18 August 2010, 13:43 de ris
ofuscare
mama, cata ofuscare la astia doi......
Postat 18 August 2010, 13:36 de mihai
competenta
extraordinar. nu toti ne pricepem la strunga oilor, aratul pamantului, culesul porumbului. cum nu toti avem viziunea si inteligenta de a face legi. numai in romania, in speta domnul deputat si obedientul adi cris, se pricep la toate. de la mulsul oilor la elaborarea legilor. din aceasta cauza legislatia romaneasca seamana cu pascutul oilor.
Postat 18 August 2010, 13:35 de cititor
rusine
Rusine celor care nu vad ca altii stau la soare fara munca,Asa ca Filip care sta la Paleu pe malul lacului pe terasa viloiului de vacanta facut de firmele celor care aveau contracte cu primaria lui.Acolo nu se simte damful de porci de la firma care a plantat-o in IOSIA.
Postat 18 August 2010, 12:39 de tero
@f.f.
dar esti chiar nesimtiti cine critica? a ti exprima opinia nu este ceva impus, este o parere de care poti tine sau nu poti tine cont simplu, cum iti permiti sa ma faci SOBOLAN, tu sti ce vorbesti? REALITATEA este mult mai crunta si dureroasa majoritatatea oameniilor nu respecta legea pentru ca nu o cunosc nu stiu ca ei fac ceva rau, dar punand accet pe bunul simt moral te retagi de la fapte care te pot face raspunzator in fata legii. EU RECOMAND PRACTICA CELOR CARE CONTRIBUIE SI IAU DECIZII PENTRU CEI CARE TRAIESC SI PRACTICA LEGIILE IMPUSE. restul trag o natiune in "prapastie" punand accent pe discriminari (mutileaza CONSTITUTIA) si legi preferentiale unei anumite categorii sociale, PUNCT.
Postat 18 August 2010, 12:00 de anca
in piata publica
domnul deputat trebuie sa suporte diverse opinii ale cititorilor exact la fel ca si celelalte persoane publice jignite si hulite de individul pierde-vara adi cris. sau vreti sa faceti echipa cu olguta vasilescu, prietena lui geoanamihaeladragosteameapresedintepentruonoapte,si sa bagati una lege importanta pentru tara de bagare a pumnului in gura a cititorilor.am o singura problema? articolele o sa fie pline de opinii favorabile pe care si le scrie cris prin redactie? ca doar are timp. mult timp liber.
Postat 18 August 2010, 11:58 de oradean
Tara criticilor eunuci
Pacat ca pe forumuri umbla tot felul de sobolani buni la criticat, insa habar n-au cu ce se mananca realitatea. Daca deputatul e gospodar in ograda sa, sigur face treaba si in Parlament, si daca va uitati pe cdep.ro, o sa vedeti ca e unul destul de prezent. Dar voua va plac aia de la Tv, care apar in talk-show-uri, dar care uita sa voteze legile. Bravo ROMAN!
Postat 18 August 2010, 11:16 de F.F.
impostor
adi cris, dar tu ce esti? decat sa plangi de mila unor parlamentari care au adus statul roman intr-o stare jalnica, decat sa incerci sa influientezi opinia publica prin insulte la adresa persoanelor jignindu-ne de multe ori inteligenta, decat sa fii cel mai feroce politruc paralel cu lumea reala, ce-ar fi sa mergi fuguta la mosia lui roman si sa tragi la coasa, sa mulgi oi, sa prepari branzeturi si iaurturi ca doar sunt vremuri de criza. ce-ar fi sa numai tai frunze {a udrei} la caini si sa faci ceva munca in folosul societatii. in ce priveste lamentarile lui roman putin imi pasa. nu este prima persoana pe care un individ modest de genul adi cris o supune oprobiului public. curios ca pentru ceilalati nu si-a cerut scuze. ce ti-i si cu politrucii astia.......
Postat 18 August 2010, 11:13 de oradean
niciodata lucruriile nu vor
merge bine daca in parlament avem oamenii care pun accent pe teorie fara sa ia in considerare practica, eu personal as impune munca de teren si conditiile in care traiesc practic oamenii ca sa poti formula o lege specifica nivelului de trai, nu avem un BUSSINES FELXIBIL, nu avem cu ce sa atragem investitorii daca altii isi protezaja felia in TURMA, in plus nu toti respecta legea sunt romani care nu cunosc consecintele incalcarii proprietatii daca nu ti faci gard" toti" (oamenii, animale) umbla in OGRADA TA adica pe pamantul tau, sunt multe de schimbat in cati ani 80!!! vedeti nu toti avem BUNUL SIMT si atunci nu avem bariere.Nu conteaza unde te ai nascut conteaza unde alegi tu ca copilul tau sa se nasca.
Postat 18 August 2010, 11:09 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON