URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2010, 13:10

Licitaţie contestată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Dicţionarul Postrevoluţionar Explicativ al Limbii Române, definiţia licitaţiei sună aşa: "Tentativă, de cele mai multe ori reuşită, de a da o notă de legalitate unor acte de tâlhărie menite să servească din punct de vedere financiar mafia politico-economică".

Aşa că nu trebuie să ne mire că, ori de câte ori e vorba de o licitaţie, apar presiuni, tentative de mituire, malversaţiuni sau contestaţii peste contestaţii. Şi noi, bihorenii, suntem din plin victimele acestui sistem. Nu mai departe decât bietul nostru aeroport, pe care nu mai pot ateriza decât aeroplanele Vlaicu I şi Vuia II, se vede din nou abandonat pentru că o firmă tip ciuri-buri a contestat licitaţia pentru elaborarea strategiei de viitor.

La fel se petrec lucrurile şi la deszăpeziri, unde o firmă nehalită, dacă nu câştigă contestă, sperând că cei din Bucureşti, care trebuie să soluţioneze litigiul, poate au chef să-şi trateze reuma prin Băile 1 Mai. Aşa că poa' să ningă, poa' să plouă, în loc de nisip vom avea pe caldarâm hârtii antiderapante.

În proiectele de mediu, tot aşa. Acum, pe final de an, au ajuns nişte fonduri în judeţ, dar cei nemulţumiţi că n-au prins niciun os au blocat licitaţia, astfel că sunt toate şansele ca banii să se piardă.

Tehnica are şi aspecte perfide. Sunt multe firme incapabile să facă lucrări de anvergură, dar care bagă beţe-n roate câştigătorilor. După care urmează târgul murdar: "Îmi retrag contestaţia dacă mă iei şi pe mine în subantrepriză".

Eu nu zic că oamenii n-au voie să se îndoiască de rezultatul unei licitaţii, mai ales într-o ţară ca România. Dar pentru a-i descuraja pe reclamagiii de profesie ar trebui să existe o taxă usturătoare în sarcina celor nemulţumiţi. Dacă au dreptate şi câştigă licitaţia, îşi recuperează şi banii. Dacă nu, poate se dezvaţă de contestaţii.

Căci uite aşa rămânem fără infrastructură pe motiv de lipsă expropriere, nedescărcare de sarcini arheologice, protejarea furnicilor roşii de salcâm şi, nu în ultimul rând, contestarea licitaţiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON