URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2009, 12:16

Handicap naţional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În încercarea de a reduce cheltuielile publice, statul a declarat război bugetarilor, ca şi cum guvernanţii înşişi n-ar fi şi ei nişte mâncători de la buget, ba chiar unii veşnic nesătui. Dacă Guvernul aplică legile pentru care îşi asumă răspunderea, vor fi concediaţi sau vor fi mai prost plătiţi medici, profesori, funcţionari - la grămadă. De dragul aşa-zisei economii va conta doar numărul reduşilor, nu şi posibilitatea, extrem de mare, ca grosul victimelor să fie oamenii care îşi respectă meseriile şi le practică în mod onest ori chiar performant.

Măsura concedierilor în masă poate o fi bună (dar dacă ar fi aşa, de ce nu sunt concediaţi bugetarii pe rupte şi în restul lumii?), poate o fi greşită. Încă nu ştim, pentru că nu cunoaştem deocamdată decât argumentele uneia dintre părţi, cea oficială, care condamnă existenţa tăietorilor de frunze la câini şi furnizează exemple într-adevăr strigătoare la cer, de şefuţi de agenţii cu "salarii nesimţite". Şi nu cunoaştem nici cât va dăuna decimarea. Mă tem că vom afla tardiv, când s-ar putea ca elevii să se îngrămădească în clase ca pe vremea altui mare auster (să nu uităm că şi Ceauşescu era obsedat de "raţionalizare"!), pacienţii să agonizeze în aşteptarea unui doctor, iar contribuabilii să îmbătrânească la ghişeele administraţiei.

În timp ce în laboratoarele puterii alchimiştii foamei amestecă deja culorile pentru sumbrul tablou, eu am o altă întrebare. De ce nu tăiem din adevărata risipă, adică din bugetele enorme pentru aşa-zisa protecţie socială care protejează, de fapt, nemunca?

Ani la rândul, ca să fie populare, guvernele au inventat nesfârşite ajutoare sociale până am ajuns asistaţii Europei. Avem ciudăţenii nemaiîntâlnite în societăţile civilizate şi bazate pe concurenţă: ajutoare de încălzire, venit minim garantat, lapte praf pentru sugari, pachete "coş-bebe" şi "lapte-corn". Avem pensionaţi de boală care însă lucrează la negru şi avem milioane de minoritari cărora, pur şi simplu, le finanţăm reproducţia, fără ca ei să producă nimic pentru societate...

Toate guvernele au încurajat nemunca, iar Guvernul Boc nu face nici el excepţie. Taie bugetari, taie şcoli, taie autostrăzi şi spitale, dar nu s-a gândit nicio clipă să taie statul degeaba.

Procedând astfel, statul îşi mituieşte supuşii cu "ajutoare" parcă tocmai pentru ca, reduşi la regnul vegetal, aceştia să nu se prindă că guvernanţii sunt, ei înşişi, tot un fel de handicapaţi. Unii incapabili să gândească şi să aplice politici prin care locurile de muncă să fie mai multe şi mai bine plătite.

E un handicap care nu le afectează propriile lor familii, ba aş zice că, dimpotrivă, le ajută să prospere, dar loveşte 20 de milioane de suferinzi pentru care a fi asistat, într-un fel sau altul, e deja o trăsătură a codului genetic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON