URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2009, 13:40

Cruci, arginţi, curvie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform recensămintelor, românii sunt 95% creştini, iar două treimi ortodocşi. Pe acest temei, de când l-a convins până şi pe liber-cugetătorul Iliescu să-şi facă X-uri pe piept la liturghiile "live" de Paşti şi Crăciun, Biserica Ortodoxă a profitat din plin de statutul privilegiat, ajungând uneori să se confunde cu Statul, iar în sondaje să ocupe locuri fruntaşe la încredere. De ce, nu-mi dau seama, căci românii se îndeamnă să nu care cumva să facă precum popii...

O recentă ştire locală anunţa că nu se mai face crucea de 33 de metri ce-ar fi rivalizat cu cea de pe Caraiman, deşi ctitoria fusese făgăduită lângă Beiuş, la Piatra Pietranilor, de însuşi PS Ioan Sălăgean, episcop de Har-Cov (originar din Bihor şi fost candidat la Patriarhie după trecerea la cele veşnice a PF Teoctist), de Asociaţia Culturală "Vârf de Piatră Seacă" şi de stareţul Mănăstirii Huta, Eftimie. "Piatra Seacă va fi izvor de apă vie, cu apă duhovnicească pentru cei ce vor dori să se adape din Harul necreat al Mântuitorului Isus Christos", zicea Eftimie. Altfel, călugăr de lume: s-a izolat la schit, dar se promovează şi polemizează prin ispititorul internet.

N-am priceput tonul ştirii, care ne îmbia să ne mâhnim de nerealizarea Crucii. Chiar întreb de ce s-o fi făcut? Ne trebuia o copie a Crucii de pe Caraiman ca să mărturisim credinţa ori să "branduim" Ţara Binşului? Din start ideea trebuia privită cu suspiciune, fie şi numai pentru că era propusă de Asociaţia "Vârf de Piatră Seacă" înfiinţată special în acest scop. Doar şi la Brad Muzeul Aurului a încăput pe mâna unui Centru Ortodox care n-a ochit decât arginţii tezaurizaţi acolo...

Asemenea ambiţii ale ierarhilor, monahilor şi epitropilor ascund de fapt o boală: arghirofilia, pofta de a avea. Nu am dovezi că manifestarea ei prin mega-crucea de la Pietrani urma să prilejuiască nescai exorcizări de "ochiul dracului" din fondurile pentru construcţie, dar sigur aceasta ar fi luat ochii prostimii care nu şi-ar fi pus alte întrebări, mai la locul lor. De pildă, de ce Biserica nu-l întrupează pe Domnul pentru sărmani şi de ce s-a despărţit de turmă. De ce, cu cât sărăcesc enoriaşii, cu atât sunt mai bogate odăjdiile, de au sfinţenie doar împodobite cu cristale Swarovski, aşa cum preoţii au prestanţă doar pogorâţi din Merţane.

Tot mai des, Biserica se lăcomeşte la lumea materială fără ca păstorii să-i vindece păcatele. Când s-a pus problema legiferării prostituţiei aţi auzit cumva un preot ortodox să predice porunca a şaptea, aia cu curvia? Nu, căci Biserica de la Stat îşi ia arginţii şi nu era să-l supere pe domnul preşedinte de dragul Domnului Isus. Cred că nu degeaba primul bordel românesc s-a numit, ce ironie, Crucea de Piatră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON