URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 10:03

Competenţă şi asistenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un amic care se apropie de 40 de ani şi care - deşi are o slujbă relativ bine plătită, iar în domeniul său e un profesionist desăvârşit, unanim recunoscut de breaslă, iar în plus are şi o familie împlinită, cu doi copii - a hotărât anul trecut să urmeze o a doua facultate. Meticulos, tenace şi mândru de felul lui, şi-a pus în cap să fie cel mai bun, chit că se lua la întrecere cu propria conştiinţă şi cu limitele personale, mai deloc cu colegii de an.

După primul semestru omul a ajuns zecist, promovând toate examenele cu 10 pe linie. "Dacă aş fi luat note mai mici, poate s-ar fi bârfit pe la colţuri că nu urmăresc decât să pun mâna, căldicel, pe încă o diplomă pe care s-o folosesc la nevoie ca pe o rezervă. Dar dacă iau zece, se cleveteşte că aş fi notat preferenţial, pe pile", şi-a descris amicul situaţia.

Poate n-ar fi avut nicio frământare dacă, urmare a notelor obţinute, nu ar fi primit şi o bursă de câteva sute de lei lunar, ceea ce a atras invidia colegilor mai tineri, mai puţin conştiincioşi, mai leneşi sau, de ce nu, mai puţin dotaţi intelectual.

Culmea e că atunci când, examen după examen, amicul meu lua notele mari nu-l pizmuia nimeni. S-a întâmplat abia când, după sesiune, s-au anunţat bursierii. Păi, cum, el, care are deja o leafă, care are unde locui, care urmează o a doua facultate (semn că n-a fost determinat de necesitate), care are, în plus, şi o vârstă, se lăcomeşte la câteva sutare? Adică îşi pune mintea, cum ar veni, cu proaspeţii absolvenţi de liceu?

"Un coleg care, ca şi mine, este salariat, a ajuns să-mi spună că dacă primea el bursa ar fi cedat-o în favoarea altui coleg, care a terminat liceul anul trecut, care nu lucrează şi care se plânge tot timpul de lipsa banilor. Am rămas siderat", îmi mărturisea amicul meu. Nu înţelegea de ce unul care munceşte purta grija unuia care nici măcar nu a încercat să-şi găsească de lucru şi care, fiindcă nu se speteşte nici cu învăţatul, n-a tras la bursă.

Amicul meu a rămas pe gânduri mult şi bine. Cum adică, tot el e de vină că, deşi are o viaţă încărcată, cu serviciu, familie şi şcoală, nu s-a născut nici prost, nici leneş, şi că-şi ia în serios până şi datoria de student?

Cel mai trist era, însă, fiindcă fusese luat la întrebări nu de unul crescut pe vremea când mai toată ţara plimba ţeava prin întreprindere, după regula "noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc", ci de un tânăr format, cică, într-o ţară democratică şi într-un sistem care şi-a educat viitorimea într-un spirit concurenţial. Când colo, ce să vezi, produsul acestei educaţii confundă rezultatele competenţei cu necesitatea asistenţei sociale!

Auzindu-i povestea, parcă nici nu-mi vine să mai regret aşa mult că Guvernul ne strânge cureaua. Dacă mulţi dintre noi o merităm cu vârf şi îndesat?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@In sfarsit>>huuuu
gunoi frustrat, ne confunzi, cu unguricaca.....
Postat 05 Iunie 2010, 01:07 de com
In sfarsit
M-am linistit. In sfarsit au aparut comentariile obisnuite. Am crezut ca situatia descrisa e o exceptie, ca societatea din Romania e mai breaza decat cea prezentata de ziarist, dar in sfarsit au aparut comentatorii "adevarati". Romanica e o tzara a invidiei, hotziei, lenei, minciunii si prostiei. Comentariile de la articolele domnului Cris o dovedesc saptamanal.
Postat 04 Iunie 2010, 23:41 de Pink
kaboou baaci
Nea crizsjule, esti un exemplu ca unii imbatranesc degeaba nereusind sa depaseasca lumea lor mica, cea in care se mocirlesc!
Postat 04 Iunie 2010, 23:14 de Fake
@competenta
acest pesudoziarist, nu ne spala creierele. mai corect spus ar fi ca individul incearca sa ni le murdareasca ! el a dat un exemplu negativ, poate ca si ala imaginar. incercand sa extrapoleze. tot la fel s-ar putea spune despre toti ziaristii, ca sunt ca si cris asta, niste trogloditi oportunisti, aciuati intr-un domeniu in care reclama costa suficient de mult !!!!!!
Postat 04 Iunie 2010, 17:12 de RECLAMA COSTA !
competenta
cris a ajuns sa vorbeasca despre competenta? dupa ce ani buni ne-a spalat creierul cu promovarea unor nulitati, imorali si dezmatati? ne acuzi stimabile ca suntem anonimi pe forum. daca aveai coloana vertebrala aflam de persoana respectiva inclusiv numele si prenumele. dar inteleg foarte bine criza prin care treci. reclama in mintea dumitale costa. recunoaste ca totul la tine are un pret. asa ca articolul tau nu e decat o chestie penibila marca adi cris. inceteaza cu abureli ieftine. apuca-te de performanta jurnalistica precum amicul tau ipotetic. Poti?
Postat 04 Iunie 2010, 16:14 de oradean
COMPETENTA
E trist ce s-a intamplat. Atunci cand e vorba insa de domnul Adrian Cris trebuie sa ne gandim si la COMPETENTA domniei sale. E la fel de profesionist ca si cei pe care pe drept ii blameaza! Competenta ... Competenta...
Postat 03 Iunie 2010, 09:57 de florina
Bursa pentru lenesi
Bursa nu poate fi transmisa preferential. Daca ar fi cerut sa i se ia bursa, l-ar fi considerat lumea nebun si oricum nu ar fi fost sigur ca ajunge la cineva nume. E o prostie toata discutia asta. Traim in Romania si lumea nu are vreme sa lucreze din cauza barfelor...
Postat 02 Iunie 2010, 18:29 de Petrisor
felicitari
Adi, bravo pentru articol. Ma identific cu parerea ta.
Postat 02 Iunie 2010, 17:48 de eu
super
Super articolul , felicit pe cel care l-a scris . Chiar , cine l-a scris ca nu ii gasesc numele . Personajului din articol , pur si simplu ar trebui sa il ignore pe cel cu sfatul "pretios " Gura lumii e rea si indiferent ce faci , tot iti va gasi nod in papura sa te critice , invidia e mare .
Postat 02 Iunie 2010, 17:14 de dan
studentii de azi...
a trecut ceva vreme de cand am mai dat nas cu vreun student pregatit. au doar pretentii pt masini, toale si etc dar cand e vb sa lucreze sau sa studieze parca sunt in reluare nene. buni de trimis dupa moarte. ar vrea sa stea toata ziua prin cluburi sa vina banul nemuncit si notele sa apara de la sine in catalog...daca se poate sa fie chiar peste 9. nu comentati copii ca si eu am fost student si munceam ca sa ma intretin in studentie (chirie, intretinere, haine, mancare si cate o ieseala....) si decistiu cum stau treburile..si DA ...nici parintii mei nu au avut posibilitatea sa imi dea tot ce am dorit. dar am muncit, am tras si pana la urma tot am descurcat treburile
Postat 02 Iunie 2010, 12:26 de alt oradean
ADEVAR
Este din pacate foarte adevarat aceasta intimplare, si foarte trista, datorita acestei democratii studentii invata asa de bine de ies astfel de profesionisti !!! pe timpurii cei care faceau o scoala profesionala erau mult mai pregatiti ca si studentii care termina acuma o facultate, nici stiinta nici practica nu cunosc...... Asta-i democratie !!! sic
Postat 02 Iunie 2010, 11:23 de ORADEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON