URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 08:54

Cetăţeni-spectatori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au supărat pe noi studenţii pentru observaţia că la StudFest au fost mai mulţi organizatori decât spectatori. Ca să îndulcesc amarul junilor sorbonei, am să fac o rectificare. "Într-o atmosferă de înaltă simţire, tineretul studios al patriei, strâns unit cu ţărănimea muncitoare şi cu muncitorimea ţărănistă, au adus un vibrant omagiu patriei şi conducătorului iubit. Manifestarea s-a bucurat de un deosebit succes, mii de oameni ai muncii de la oraşe şi sate participând plenar la activităţile culturale".

Trebuie totuşi să recunoaştem că lipsa spectatorilor nu se datorează însă proastei organizări, ci pur şi simplu asta e Oradea. După ce ani de zile cetăţenii au fost îndopaţi de politicieni cu zeci de trupe, de ajunseseră fufele siliconate să-i cunoască pe spectatori pe numele mic, a apărut o suprasaturare. Iar când banii s-au terminat şi au apărut biletele de intrare, prezenţa a scăzut drastic.

Acum, la un spectacol cu bilete vin 100 de spectatori, iar la unul cu intrare liberă maximum 150. La premierele de la Teatru nu se umple Casa Sindicatelor, deşi jumătate primesc invitaţii. Nici la Filarmonică prezenţa nu e mai bună, chiar dacă ambele instituţii îşi fac treaba cum se cuvine. Să fie din cauză că oamenii sunt legaţi fedeleş cu cablul de la TV?

Patronul unui local cu ştaif mi-a povestit că oamenii cu bani îşi trimit şoferii cu sufertaşul să le aducă mâncarea în loc să iasă ei în lume. Orădenii au ceva special, cu greu îi scoţi din casă. Abia în '89 au ieşit dar, cu mici excepţii, după câteva ore de Revoluţie s-au dus cuminţi pe la casele lor.

Ne place sau nu, ăştia suntem. Poate că acum, prin măsurile dure luate de Guvern, orădenii vor ieşi în sfârşit în stradă. Din păcate nu să se culturalizeze!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
tupeu
un lucru inseamna tupeul, altceva calitatea morala !
Postat 04 Iunie 2010, 17:56 de decizii
tupeu
Pentru unul care a supt din banii securitatii cominterniste(implementata in 1945 de sovietici si subordonata Moscovei, pana pe la inceputul anilor '60), ai ceva tupeu... sau poate tocmai din aceasta cauza ?!
Postat 04 Iunie 2010, 17:36 de decizii
@Studfest
Presa isi face treaba mai bine sau mai prost, dupa caz, dar nu mi se pare ca este exclusiv treaba presei sa mediatizeze un eveniment. Contribuie intr-o anumita masura, dar restul e treaba PR-ului. Daca PR-ul e varza si procedeaza ca si Blue Monday de ex si pune un afis pe poarta localului, aia nu se numeste promovarea a evenimentului, echivaleaza cu vandutul cartofilor.
Postat 03 Iunie 2010, 12:42 de dan
"Oradeanul"
sunt de acord cu lipsa de interes pentru activitati sociale si culturale pe care "Oradeanul" o are.Lui trebuie insa sa ii prezinti alternative fata de baruri si cluburi (de care si el recunoaste ca e plictisit), iar astfel lucrurile incet, incet vor evolua si societatea se va reforma:)asta daca nu plecam in strainatate dezamagiti, inainte sa se intample acest fenomen.
Postat 02 Iunie 2010, 21:32 de Robert Craciun
StudFest
Un singur lucru e de spus aici: Daca presa si/ar face treaba si ar mediatiza cum se cuvine actiunile si proiectele culturale / si nu doar ceea ce tine de scandal si de "imagini socante" / am accepta sa scrieti ca au fost mai multi organizatori decat spectatori. Dar atata timp cat nu promovati decat anti-cultura.....va recomand sa nu mai comentati proiecte de acest fel. Mai bine sa nu ne bagati in seama, decat sa dati cu stangul in dreptul !
Postat 02 Iunie 2010, 12:58 de Maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON