URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2010, 10:55

Care anticomunism?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă veste, cum altfel decât proastă, dar în plus şi denotând ticăloşie, a apărut zilele trecute, când Curtea Constituţională, parcă vrând să confirme că e penibilă, a anulat dreptul legal al victimelor comunismului de a fi despăgubite de statul român pentru suferinţele îndurate fie ca deţinuţi politici, fie ca deportaţi în domicilii obligatorii.

La solicitarea Guvernului, magistraţii celei mai înalte Curţi au dovedit dintr-un condei că sunt cei mai mici judecători, anulând din Legea 221/2009 privind condamnările politice şi măsurile administrative asimilate acestora între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989 cel mai important articol, şi anume cel care dădea posibilitatea victimelor comunismului să se adreseze instanţelor teritoriale pentru a obţine despăgubiri.

Că este vorba de o ticăloşie săvârşită de Guvern şi de "constituţionali" în cârdăşie o demonstrează chiar istoria legii. Iniţiată în 2006 de către ministrul de atunci al Justiţiei, Monica Macovei, dar fără a o promova spre adoptare în Guvern, legea a ajuns pe masa executivului abia în 2007, sub hulitul ministru Tudor Chiuariu, "băiatul acela obraznic", cum îi spunea şeful statului, Traian Băsescu. În Senat, actul a fost adoptat cu unanimitate de voturi pe 12 mai 2008, iar după un an, în primăvara lui 2009, a binevoit şi Camera Deputaţilor, prezidată de Roberta Anastase, să adopte textul cu doar un vot împotrivă.

Din martie 2009, aşadar, foştii deţinuţi politici şi foştii deportaţi au putut deschide procese pentru compensaţii. Dar, speriat că va trebui să achite câteva zeci de milioane de euro "nesimţite" pentru 1.500 de victime ale holocaustului comunist, democratul premier Emil Boc a emis OG 62, prin care a limitat la 10.000 de euro suma maximă ce putea fi acordată de instanţe. Repet, mutilând legea printr-o ordonanţă. În paralel, tot anul trecut, şeful Guvernului a ordonat Ministerului Finanţelor să atace Legea 221 la Curtea Constituţională, iar sentinţa a fost anunţată zilele trecute, când prin deciziile 1.358 şi 1.360 "constituţionalii" au desfiinţat articolul în baza căruia se acordau despăgubirile.

Totul se întâmplă în regimul Băsescu, cel care în 2007 şi-a câştigat simpatia populară printr-un celebru Raport de condamnare a comunismului, pentru ca recent, acum nici două luni, să şocheze cu declaraţia că "dacă Ceauşescu ar fi condus România doar 10 ani, ar fi rămas în istorie ca un preşedinte mare". Iar "intelectualii lui Băsescu", în frunte cu Tismăneanu & Patapievici, nu găsesc, evident, niciun reproş preşedintelui.

Şi, chiar, ce rost ar mai avea să plângem că foştii gardieni o duc mai bine decât foştii deţinuţi politici, de vreme ce statul, la fel ca înainte de 1989, adânceşte cu bună ştiinţă diferenţa între ce spune şi ce face? Halal anticomunism, de lepre, tovarăşi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON