URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2009, 12:50

Bolojan optimistul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În interviul de săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan eşalona temporal rezolvarea marilor probleme ale oraşului. Şi estima că într-un an vom avea un oraş mult mai curat.

S-ar putea ca, prin metode specifice, să facă în aşa fel încât RER-ul să rupă măturile de caldarâmul municipiului. N-ar fi exclus ca prin angajarea câte unui măturător la fiecare cetăţean să fie ceva mai multă curăţenie. Asta, bineînţeles, dacă lângă fiecare orădean mai plantăm şi un poliţist comunitar!

Aceste măsuri sunt, însă, insuficiente câtă vreme Oradea mai e populată de indivizi care n-au nicio treabă cu civilizaţia. Imaginaţi-vă că un sfert dintre orădeni n-au contract pentru colectarea gunoiului menajer. În ultima sută de ani oare cum ori fi disimulat oamenii ăştia mizeria care o produc? Au ascuns-o sub covor? Au înfipt-o sub unghii?

Dar oare ce-i mână în luptă pe indivizii care sparg cu ţeasta băncile din fontă? Se bazează exclusiv pe principiul că cel mai deştept cedează? Priviţi şi coşurile de gunoi din oraş! Nu poate importa Primăria atâtea câte pot sparge băieţii cu pumn mare şi creier mic.

Singura soluţie, e drept că finală, este ca aceste bănci şi coşuri să fie dotate cu mine antipersonal, care să explodeze atunci când sunt izbite cu violenţă. Metode forte, pentru oameni pe măsură! Deşi, sunt convins, şi în acest caz s-ar găsi inventivi care să dezamorseze bombele şi să vândă dinamita la pescari.

Aşa că, dacă vrem ca visele lui Bolojan să devină realitate, trebuie să civilizăm aşa numita categorie a băieţilor de autogară. Aceştia se împart în mai multe subcategorii. Mucoşii (ăia care aruncă mucuri pe jos), nervoşii (care sparg pubelele), forţoşii (care rup băncile), semănătorii (care scuipă seminţe de floare şi bostan) şi, în sfârşit, petoşii (care aruncă PET-uri pe unde apucă).

De aceea, mie unul mi se pare că primarul e cam optimist. Dacă RER-ul se poate organiza ca la carte într-un an, avem nevoie de o generaţie pentru educarea mâncătorilor de seminţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON