URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2010, 10:23

Trebuie să mai lucrăm la mândria de a fi orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvoltarea turistică a Oradiei pare a fi tot mai sus pe lista priorităţilor municipalităţii. Se depun proiecte peste proiecte, se anunţă iniţiative peste iniţiative, şi pentru majoritatea dintre ele responsabil este Dumitru Sim, şeful biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei. El explică ce presupune fiecare proiect în parte şi arată ce va oferi Oradea turiştilor săi în următorii ani...

Avem cu ce

- Care sunt atuurile municipiului Oradea din punct de vedere turistic, în raport cu alte oraşe vecine din România şi Ungaria?

- Municipiul Oradea are un avantaj competitiv ce ţine de amplasarea sa, de patrimoniu şi de resursa naturală, peisajul (dealurile şi lunca Crişului) şi resursa de apă geotermală.

- Ce credeţi că ar trebui să facă municipalitatea, dar şi orădenii, pentru a exploata acest potenţial turistic?

- Din perspectiva municipalităţii, lucrurile se mişcă mai bine de când înţelegem că avem avantaje care pot deveni produse turistice vandabile, cum sunt resursa de apă geotermală, pentru a cărei exploatare nu avem infrastructură, şi patrimoniul cultural. Depunem proiecte pentru a rezolva din probleme şi, în acelaşi timp, am început să lucrăm cu varii comunităţi, în special cu cele confesionale. Tindem ca în următorii 3-4 ani să avem un muzeu confesional pentru fiecare religie din municipiu. Cât despre orădeni, ei ar trebui să se implice mai activ în viaţa oraşului. Mai este mult de lucru cu participarea la activităţile culturale şi cultivarea mândriei de a fi orădean.

Ştranduri pentru toţi

- Primăria vrea să modernizeze ştrandurile. Cum anume?

- Sunt două aspecte: crearea Complexului Wellness Nymphea pe locul actualului Ştrand Municipal, care presupune turism de agrement bazat pe resursa de apă geotermală şi cea naturală, cu jocuri de apă, hidrobiciclete, caiac, jacuzzi, SPA. În final, vom avea un complex pe o suprafaţă extinsă, care să atragă turişti dar şi să-i recupereze pe orădenii care pleacă la Hajduszoboszlo. Un al doilea aspect ţine de reabilitarea şi refuncţionalizarea Ştrandului Ioşia, unde abordarea este total diferită. Dacă la Complexul Wellness Nymphea o să avem "bal", aici o să avem "spital". Utilizăm apa geotermală pentru sănătate. Vom avea şi o zonă de relaxare, dar nu în aşa fel încât să deranjeze.

- Cetatea e în reabilitare. Ce s-a făcut până acum şi ce urmează să mai fie făcut?

- Până acum s-a semnat contractul pentru primul proiect de reabilitare, respectiv pe cele opt corpuri, unde lucrările se află în desfăşurare. În cel de-al doilea proiect, sperăm ca în toamna anului viitor să înceapă lucrarea la celelalte patru corpuri şi introducerea infrastructurii de utilităţi în întreaga Cetate.

01 sim.jpgCase ca-n Crişana

- Primăria are un plan şi pentru Dealul Ciuperca. Ce se va realiza acolo?

- Dealul Ciuperca e un loc de panoramă, ar fi păcat să nu îl folosim. Vom depune un proiect de finanţare europeană pentru reabilitarea spaţiului verde, transformându-l într-o grădină botanică. Vom amplasa un punct de observare, cu binocluri şi lunete. Se vor păstra cele două trasee, iar cel pietonal va fi reamenajat.

- Oradea va avea "sat rustic". Ce înseamnă asta?

- Noi avem ce a pierdut turistul străin: legătura cu tradiţia. În zona de protecţie a Uzinei de Apă, în apropierea Mănăstirii Sfintei Cruci, facem un complex de şapte gospodării tradiţionale din zona Crişanei din secolul XVIII, sub formă de replici, cu acea arhitectură minunată pe bază de lemn şi piatră. Se vor putea caza acolo maxim 28 de oameni, iar interiorul va fi tradiţional.

Adunate în staţiune

- Dealul Ciuperca, Ştrandul Municipal şi Satul Rustic vor face parte din staţiunea turistică Crisius. Pe când se va concretiza şi cum va funcţiona aceasta?

- Documentaţia am depus-o anul trecut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, aşteptăm să obţinem certificatul de staţiune turistică de interes local. Staţiunea rămâne parte a Oradiei şi nu va avea alte reguli faţă de oraş, decât din punct de vedere urbanistic, adică aici nu se va mai putea construi chiar orice, ci doar ce va fi prevăzut în Planul Urbanistic Zonal. Prioritate vor avea serviciile hoteliere şi de alimentaţie publică, dat fiind că vorbim de o zonă de interes turistic.

- Credeţi că defrişarea pieţelor Unirii şi Ferdinand şi acoperirea lor cu dale vor face zona centrală mai atractivă pentru turişti?

- Când în Piaţa Unirii păstrez 42 de arbori şi mai plantez 46, nu e defrişare. Odată finalizat proiectul de amenajare a celor două pieţe, din punct de vedere turistic, zona va fi mult mai eficientă.

- Dacă aţi fi turist străin, aţi fi tentat să vizitaţi Oradea?

- Da. Personal, îmi place vechiul, dar şi atmosfera de "oraş mic", în care aproape toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi unde te simţi bine-primit. Nu eşti ca într-un oraş turistic mare, înecat în valuri de oameni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Avioane
1. Oradea are deja un floashter, pardon, pietonal, ii zice strada Republicii si am vazut deja ce pot face niste genii locale din ceva care arata frumos, cand e vorba de stricat bani. Nu stiu de ce ne mai trebuie un pietonal si nu lucrurile de care vorbea BOOK. 2. Centrul e un nod rutier important. S-au desfiintat nu stiu cate treceri de pietoni doar-doar va deveni circulatia mai fluida (semaforizarea era prea ieftina si inca nu se poate face cu borduri si betoane cu compozitie magica), iar acum se doreste anularea acestui nod de trafic. Va fi iad in jurul centrului in ceea ce priveste circulatia. 3. Se desfiinteaza cateva zeci sau sute de parcari la sol, in Piata Unirii, ca sa aiba oradeanul fara nici o treaba unde sa se plimbe sau sa stea la concerte gratuite, iar apoi se va construi in apropiere o parcare etajata cu sase milioane de euro, ca sa suplineasca lipsa parcarilor din zona centrala... Desigur, suntem prosti cu totii si nu observam nimic.
Postat 22 Noiembrie 2010, 21:46 de Actiniu Lantanide
Afara este gardul, inauntru ...
Apa si canalizare exista in toate locuintele din Oradea ? NU ! Salubrizarea se face pe toate strazile ? NU ! Iluminatul public exista pe toata aria administrativa ? NU ! Drumurile sunt toate asfaltate in municipiu ? NU ! Si asa mai departe fiind vorba de infrastructuri. Asa ca mai mearga Bolojan, Bolos, Sim si altii la scoala de studiat civilizatia ... api nu au decit sa vorbeasca de fintini, statui, tigri si lei in parcuri ...
Postat 22 Noiembrie 2010, 15:59 de book
trist dar adevarat...REAL
de resursa de apă geotermală cred ca se bucura si Ungaria daca ARADUL vinde apa pentru irigatii vecinilor unguri la pret mai mic decat noua romanilor sa nu ne miram ca au parte si de alte pentru banii ROMANUL vinde tot ce se poate vinde.
Postat 22 Noiembrie 2010, 11:59 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON